Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vizitat în Gheorgheni…(2)Un monument baroc şi un parc dendrologic | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
De vizitat în Gheorgheni…(2)
Un monument baroc şi un parc dendrologic
<h5><i>De vizitat în Gheorgheni…(2)</i></h5>Un monument baroc şi un parc dendrologic

De vizitat în Gheorgheni…(2)
Un monument baroc şi un parc dendrologic

Municipiul Gheorgheni este bogat în obiective turistice încărcate cu istorie şi frumuseţe ce merită a fi văzute atât de vizitatori din zonă cât şi de turişti din toată ţara sau din afara ei. Am găsit aceste obiective evaluate cu recenzii foarte bune şi recomandări pe bloguri de călătorie. Voi trata pe scurt cele mai importante obiective pentru că merită din plin să fie puse în lumină. În Gheorgheni se pot vizita două biserici baroce, un muzeu amenajat într-o clădire aparţinând aceluiaşi stil arhitectural şi un parc dendrologic cunoscut drept Grădina Csíky.

Biserica romano-catolică Sf. Nicolae, monument baroc

Un ansamblu baroc important, datând de la mijlocul secolului XVIII, este Biserica romano-catolică Sf. Nicolae, înconjurată de ziduri fortificate, în interiorul căruia se mai găseşte casa parohială veche. Cu ocazia construirii noii biserici s-a păstrat vechiul turn, dar a fost înălţat şi acoperit cu un coif de factură barocă. Tot atunci s-a realizat la cel de al doilea nivel al turnului cadranul solar cu inscripţia „Ortus, docet bene vivere”, care a fost descoperită cu ocazia lucrărilor de restaurare din 1993. Nava şi corul cu închidere poligonală formează un singur volum. Îmbinarea neobişnuită a turnului vestic cu nava produce asimetria faţadei vestice a bisericii. Un element specific al faţadei vestice este frontonul triunghiular cu laturi formate din alternarea unor suprafeţe convexe şi concave, fronton terminat la capătul nordic într-o volută, iar în direcţia opusă îmbinat cu turnul. Faţada principală a bisericii conţine trei nişe baroce cu închidere semicirculară. Biserica dispune de un bogat mobilier baroc. Frumosul amvon baroc al bisericii abundă în diverse decoraţii sculpturale. Altarul principal prevăzut cu o decoraţie plastică bogată, este vopsit cu imitaţie de marmură. În urma cercetărilor arheologice preventive s-a putut demonstra că biserica gotică Sfântul Nicolae din Gheorgheni a avut mai multe faze de construcţie, dar care nu au fost încă delimitate clar.

Parcul dendrologic Csíky – rezervaţia naturală de la marginea oraşului

Parcul dendrologic Csíky, un rai natural la marginea oraşului, prindea contur între anii 1884-1909, ca proiect de suflet al avocatului Dr. Csíky Dénes, armean din Gheorgheni. Pasionat de botanică, visul său a fost acela de a realiza acest parc plasat în jurul izvoarelor cu cea mai bună apă din zonă. În primă fază au fost plantaţi 185 de specii de arbori şi arbuşti, dovedind comunităţii că în această zonă cu climă aspră se pot dezvolta frumos şi alte specii în afara de brad. Parcul dendrologic are importante efecte curative la nivelul căilor respiratorii datorită aerului menţinut curat de numeroşii arbori şi a izvoarelor ce-l traversează. În perioada 1927-1941, în parc a funcţionat o clinică ce trata boli respiratorii. Parcul a fost declarat arie protejată în anul 1980, ocazie cu care s-a făcut un inventar al speciilor de arbori. Atunci s-au identificat 100 din cele 185 de specii plantate de fondator.

A urmat o perioadă de declin şi degradare până în 1993, apoi parcul a intrat în grija Fundaţiei Naturaland, care împreună cu Extensia Universitară Babeş-Bolyai din Gheorgheni, Centrul de Studii Sf. Benedict şi Liceul Teoretic Salamon Ernő au scris proiecte pentru accesarea unor fonduri. În 2008, Consiliul orăşenesc a decis să închirieze parcul Extensiei Universitare a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca, ce funcţiona deja pe teritoriul parcului din anul 1997. În 2005, parcul Csíky a fost declarat rezervaţie naturală.

Nu demult, în parc au fost plantaţi doi arbori de sequoia, singurele exemplare din judeţul Harghita, aduşi din Elveţia şi ţinuţi timp de un an pentru aclimatizare la Zetea. Parcul este un rai natural în fiecare anotimp, un loc ideal de plimbare şi relaxare. Iar dacă vreţi să admiraţi frumoasa panoramă a oraşului, puteţi porni într-o drumeţie spre Dealul Ciobot şi Capelele Sf. Ana.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.