Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Rusalii a fost ziua comunei Corbu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătatea » De Rusalii a fost ziua comunei Corbu
De Rusalii a fost ziua comunei Corbu

De Rusalii a fost ziua comunei Corbu

Duminică, 8 iunie 2014, a fost o zi frumoasă de vară cu largă semnificaţie creştinească, Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. A devenit o tradiţie ca în această mare sărbătoare locuitorii comunei Corbu să-şi sărbătorească ziua comunei. Aşa că Duhul Sfânt a pogorât şi pe Valea Bistricioarei, în satele Corbu şi Capu Corbului, localităţi cu vrednici gospodari, care împreună cu invitaţii lor, de dimineaţă, au poposit la biserica ortodoxă din centrul comunei, unde au fost părtaşi la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul acesteia „Pogorârea Sfântului Duh”.

Dacă anul trecut evenimentele culturale destinate zilei comunei Corbu s-au desfăşurat la noul Complex de agrement „Perla Carpaţilor” situat în Gura Barasăului, ocazie cu care s-a inaugurat „Stâna Haiducilor”, o pensiune modernă cu o arhitectură deosebită, care se mulează perfect în ambientul peisajului de pe malul Bistricioarei, duminică, momentele artistice şi serbarea câmpenească au revenit pe baza sportivă.

După slujbele religioase din bisericile de pe raza comunei, localnici şi invitaţii lor au venit la baza sportivă unde serbarea câmpenească devenită, de 13 ani, una tradiţională, a fost acompaniată de un spectacol artistic desfăşurat pe o frumoasă scenă în aer liber, ce a avut în decor şi două statuete, un bărbat şi o femeie, îmbrăcaţi în frumoase costume populare din comuna Corbu, prevestind exponatele de mare valoare etnografică, etnologică şi folclorică ce vor fi expuse într-un viitor muzeu al comunei.
Momentele artistice au fost deschise de domnul Nicuşor Drugă, primarul localităţii, care pe lângă o parte dintre realizările comunei în perioada de un an, a prezentat şi volumul „Şcoala noastră – omagiu 120 de ani”, aparţinând prof. dr. ing. Mihai Gherghel, o carte despre Liceul silvic din Gurghiu, exemplare din aceasta fiind donate bibliotecilor comunală şi de la Liceul Tehnologic.

Înainte de a mă referi la surprizele pregătite de organizatori – Consiliul local şi Primăria comunei Corbu – şi la momentele artistice, doresc să amintesc şi faptul că locuitorii comunei Corbu au avut aproape de ei, duminică, un fiu iubit al comunei, domnul Valer Dorneanu, fost procuror la Procuratura Generală, consilier al Preşedintelui României, preşedinte al Camerei Deputaţilor, actualmente judecător al Curţii Constituţionale, care şi-a exprimat bucuria de a se afla pe meleagurile natale, întreţinându-se cu cunoscuţii.
Duminică, la Corbu, într-un peisaj adecvat sărbătoririi comunei, mititeii, fripturile, cârnăciorii, toate din belşug, au sfârâit pe grătarele încinse, iar berea rece şi spumoasă a curs din plin în paharele celor care au venit să petreacă o zi frumoasă în mijlocul naturii.

Organizatorii au pregătit cu minuţiozitate această zi, oferind celor prezenţi surprize frumoase.

ziuacorb5

Consiliul local şi Primăria au oferit, gratuit, tuturor celor prezenţi, o gustare dintr-un viţel, destul de mare, pregătit la proţap de specialişti de la Restaurantul „Vânătorul” din staţiunea Durău (Neamţ), împreună cu câte o halbă de bere. Şi pentru ca berea să alunece şi mai bine şi să fie băută cu poftă, domnul Grigore Fodor, administratorul Fabricii de produse de panificaţie din comună, a oferit tuturor câte o gustoasă plăcintă de sezon cu urdă şi mărar. Cercul surprizelor a fost întregit de ciobanul Artimiţă Lădaru, care a oferit celor prezenţi tradiţionalul balmoş.

Toate activităţile de pe baza sportivă a comunei Corbu au fost acompaniate de un spectacol de excepţie susţinut de formaţiile artistice ale Liceului tehnologic din localitate, care au prezentat suite de jocuri locale, din Transilvania şi Moldova, precum şi un aplaudat joc ţigănesc. Artiştii-elevi au fost pregătiţi de profesoara Marinela Ţepeş şi învăţătoarea Maria Ungureanu. Au fost aplaudaţi la scenă deschisă soliştii de muzică populară Mihaela Stupariu, Monica Pârlea, Andrei Romanică, Vasile Paşc, Ciprian Ilie şi Nelu Şopterean.

Momente frumoase de folclor a oferit Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural din Topliţa, care i-a încântat pe cei prezenţi cu jocuri populare din Moldova, Transilvania şi Maramureş, precum şi cu un îndrăcit joc ţigănesc. Soliştii vocali Mălina Cioloca, Carmen Antal Cujbă, Alexandru Oltean şi Livia Harpa şi soliştii instrumentişti Alexandru Demeter, clarinet (care a asigurat şi conducerea muzicală) şi vioriştii Gigel Zoga şi Marcel Moldovan au fost aplaudaţi la scenă deschisă.

Din Maramureşul istoric au venit ca să-i distreze pe corbeni cu frumoase cântece maramureşene Ionuc şi Ioan Ivanciuc (tată şi fiu) din Glod, satul Fraţilor Petreuş, împreună cu invitaţii lor, Ioniţa Zvunca şi Dorin Petrovan.

Un ropot de ploaie destul de lungă şi deasă n-a risipit pe cei prezenţi care s-au distrat de minune, asistând, ascultând şi aplaudând momentele următoare ale sărbătorii, solista Cristina Bogdan (muzică uşoară şi etno) şi Nagy Levente şi Kati, care au susţinut programul de muzică uşoară.
De remarcat sonorizarea de calitate asigurată de Florin Blaga şi Fokt István din Borsec.

Manifestările dedicate „Zilei Corbului” – 2014 s-au încheiat într-o frumoasă atmosferă oferită de foc de tabără, artificii şi discotecă în aer liber.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.