Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De luni, copiii se reîntorc la școli | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » De luni, copiii se reîntorc la școli
De luni, copiii se reîntorc la școli

De luni, copiii se reîntorc la școli

  • În nordul judeţului, pregătirile pentru redeschiderea şcolilor sunt în toi
  • În Miercurea Ciuc și alte 6 comune, învățământul se va desfășura în scenariul 2

Potrivit hotărârii adoptate, astăzi, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Harghita, unitățile de învățământ din 7 localități vor funcționa în scenariul 2 (galben). Este vorba de Miercurea Ciuc, Gălăuțaș, Sărmaș, Racu, Feliceni, Frumoasa și Joseni, localități în care se vor reîntoarce la cursuri copiii de la grădiniță, din clasele primare (0-IV) și cei din anii terminali (clasele a VIII-a, respectiv a XI-a, a XII-a sau a XIII-a, în funcție de profilul liceului). În aceste localități, rata de incidență este de peste 1 la mia de locuitori.

Conform aceleiași hotărâri, cele 423 de unități de învățământ din județul Harghita vor funcționa astfel:

– 130 cu personalitate juridică (PJ): din care 104 vor aplica scenariul 1, 25 – scenariul 2 și o unitate școlară – scenariul 3;
– 293 de unităţi arondate (AR): din care 251 vor aplica scenariul 1, 41 – scenariul 2 și una – scenariul 3.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, Demeter Levente, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Harghita, preciza că spre deosebire de toamnă, atunci când procesul de învățământ era influențat și de numărul de elevi din fiecare clasă, acum această prevedere a fost eliminată. În noul ordin, explica inspectorul școlar general, se recomandă păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru între elevi, dar acolo unde acest lucru nu este posibil, atunci să se încerce păstrarea unei distanțe cât mai mari. „Asta înseamnă că, indiferent de mărimea clasei, indiferent de efectivul clasei, copiii se vor reîntoarce în clase, nu vor fi împărțiți, nu va fi scenariul hibrid, cum a fost. Eu zic că este un semn bun, pentru că acum toți copiii pot să se reîntoarcă în școli”, spunea Demeter Levente.

În ceea ce privește asigurarea rezervelor de măști și dezinfectanți, inspectorul școlar general preciza că toate unitățile de învățământ au rezerve de măști și marea majoritate dintre ele au un stoc pentru două săptămâni atât de măști, cât și de soluții de dezinfectare. Trebuie precizat faptul că școlile vor asigura elevilor măști doar în cazuri speciale: fie copilul și-a uitat-o acasă, fie provine dintr-o familie cu o situație financiară precară și nu își permite să-și achiziționeze măști.

În nordul judeţului, pregătirile pentru redeschiderea şcolilor sunt în toi

În Topliţa, o bună parte din primul semestru elevii şi-au petrecut-o în sălile de clasă, astfel că măsurile specifice limitării infectării cu noul coronavirus erau puse în practică încă de anul trecut. Luni, 420 de elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” vor reveni în sălile de clasă. Pe lângă dozatoarele cu dezinfectant, în ultima perioadă s-au făcut lucrări în interiorul clădirii.

„Şcoala este curată, este dezinfectată, iar în perioada aceasta de şcoală online am făcut nişte lucrări pe holuri: am pus covoare de plastic. Sălile de clasă sunt organizate încă din semestrul I, cu distanţiere socială între elevi, fiecare clasă de elevi având sală proprie, deci aceştia nu trebuie să se deplaseze. Avem stabilite circuitele de intrare în şcoală. Corpurile de clădire ne ajută, pentru că avem trei intrări: pe intrarea principală vor intra cadrele didactice, pe stânga mergem cu elevii şi pe partea dreaptă tot cu grupele de elevi”, spune Dumitru Citirigă, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa.

Pauzele se vor acorda la intervale diferite, astfel încât să nu se producă aglomeraţie la grupurile sanitare. În acelaşi timp, elevii vor fi în permanenţă monitorizaţi de cadrele didactice pentru a se asigura că păstrează distanţa socială recomandată şi că nu renunţă la mască. Provocarea, spune directorul şcolii, va fi evitarea intersectării persoanelor care vin să se vaccineze la centrul organizat în sala de sport cu elevii.         

„O să ne încurce puţin, dar asta va dura numai o săptămână. În decembrie au început lucrările la parterul internatului, pentru a se face acolo centru. Acum, într-adevăr, va fi puţin mai complicat să evităm intersectarea persoanelor care vin la vaccin cu elevii, dar vorbim despre o situaţie temporară. Oricum, sala de sport nu este lipită de şcoală”, explică acesta. Până când elevii vor putea să se întoarcă în sala de sport, vor face mişcare în sala de clasă sau chiar afară, dacă timpul o permite.

Dincolo de toate aceste măsuri de prevenţie, atât cadrele didactice, cât şi elevii aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în sălile de clasă. „Mă bucur că se deschide şcoala, la fel şi elevii. Mereu ne întrebau când se deschide şcoala şi acum abia aşteaptă să intre în sălile de curs”, mărturiseşte directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Până acum, spune acesta, undeva la 50% din cadrele didactice s-au programat pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Cazuri speciale

Sőgor Enikő, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, preciza că în oraș sunt patru cazuri speciale cauzate de lucrările de reabilitare termică a clădirilor instituțiilor de învățământ.

Astfel, la grădinița „Cimbora” se vor putea întoarce la cursuri toți copiii, doar că 3 grupe vor funcționa în incinta internatului Colegiului Național „Octavian Goga”.

Și două grupe de la grădinița „Csipike” vor activa într-un alt spațiu, mai exact în clădirea Liceului „Székely Károly”.

La Liceul Tehnologic „Kós Károly”, unde este un șantier, se vor reîntoarce în bănci, pe moment, doar clasele terminale, iar spațiile de predare vor fi amenajate în cantina unității.

Tot din cauza șantierului existent, profesorii și părinții copiilor de la Liceul Tehnologic „Venczel József” au solicitat ca învățământul să se desfășoare, în continuare, on-line.

În județ, tot on-line, se vor desfășura cursurile și la școala din Moglănești, Toplița, deoarece clădirea a fost afectată, de curând, de un incendiu.

Scenariile desfășurării procesului de învățământ, în funcție de rata de incidență

Scenariul 1 (sub un caz de infectare raportat la mia de locuitori):

Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 2 (între 1,01 și 3 la mia de locuitori):

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

b) Participarea zilnică, în sistem on line, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Scenariul 3 (peste 3 cazuri raportate la o mie de locuitori):

a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar.

b) Participarea zilnică, în sistem on, line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

LIVIU CÂMPEAN
MĂDĂLINA MICU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.