Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De la 1 septembrie, comisiile locale de fond funciar care vor tergiversa finalizarea procesului de retrocedare vor fi amendate | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » De la 1 septembrie, comisiile locale de fond funciar care vor tergiversa finalizarea procesului de retrocedare vor fi amendate
De la 1 septembrie, comisiile locale de fond funciar care vor tergiversa finalizarea procesului de retrocedare vor fi amendate

De la 1 septembrie, comisiile locale de fond funciar care vor tergiversa finalizarea procesului de retrocedare vor fi amendate

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a avertizat, din nou, membrii comisiilor locale de fond funciar că vor fi amendaţi dacă vor tergiversa procesul de restituire a proprietăţilor către cei îndreptăţiţi. Avertismentul a fost făcut săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri de lucru dintre prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, pe de o parte, şi primarii, secretarii localităţilor şi responsabilii din primării, pe de altă parte, ce a avut loc în Palatul Administrativ din municipiul Miercurea-Ciuc.

Cu această ocazie, prefectul a spus că, începând cu data de 1 septembrie, va merge personal, împreună cu echipa, în fiecare localitate din judeţ, iar unde se va constata că procesul de retrocedare stagnează sau nici nu a fost început, va aplica amenzi.

În intervenţia sa, prefectul a enumerat şi localităţile care au transmis în primele cinci luni ale acestui an mai mult de 10 procese-verbale de punere în posesie, înregistrate şi verificate, admise sau respinse, pentru eliberarea titlurilor de proprietate pe primele cinci luni ale acestui an. Este vorba despre următoarele localităţi: Ciumani (20 de procese-verbale), Dârjiu (75), Lupeni (160), Plăieşii de Jos (40), Remetea (173), Sânsimion (13), Suseni (17). „Cam atât, restul au trimis sub 10 procese-verbale, iar alţii nu au trimis nimic”. În total, au fost transmise, în acest an, 604 procese verbale de punere în posesie.

Adrian Jean Andrei a reiterat faptul că îşi asumă aceste măsuri, „pentru că, la un moment dat, voi fi eu învinuit că nu am luat măsuri în ceea ce priveşte aplicarea legilor fondului funciar”.

„Nu e o ameninţare. Vreau doar să vă spun că nu se mai poate aşa şi o să luăm măsurile legale care se impun. Întotdeauna sunt prezenţi cei care se mişcă (…) Şi întotdeauna cei care nu ar merita să primească asemenea reproşuri”, a mai precizat prefectul judeţului.

Acesta a mai punctat că amenda nu o va plăti numai primarul, ca preşedinte al comisiei locale, ci o vor plăti toţi membrii comisiei locale, „care răspund în solidar atunci când ridică sau nu ridică mâna”. „Deci nu se mai poate. Eu m-am săturat să se spună că la Comisia judeţeană nu se lucrează. Păi dacă nu avem ce, ce să lucrăm, vă întreb eu pe dvs.?” a mai spus Adrian Jean Andrei.

În cadrul întâlnirii, directorul OCPI Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, le-a explicat din nou primarilor că, dacă există impedimente la întocmirea planului parcelar, fişa de predare în posesie poate fi întocmită pe planul de încadrare în tarla.

 

În total, judeţul Harghita are o suprafaţă agricolă de 396.208 hectare. Iar în urma inventarierii terenurilor în vederea finalizării procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a rezultat că suprafaţa rezervei retrocedabilă este de 173.307,85 ha, care reprezintă un procent de 44% din suprafaţa agricolă a judeţului Harghita.

∗∗∗

Tema întâlnirii de lucru de săptămâna trecută, organizată de OCPI Harghita cu sprijinul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, a fost implementarea sistemelor informatice Registrul Electronic Naţional al Nomenclatorului Stradal (RENNS) şi Registrului Agricol Naţional (RAN).

În cadrul acelei întâlniri, directorul OCPI Harghita le-a adus la cunoştinţă primarilor şi că a transmis pe email notificările cu privire la sumele alocate pentru încheierea contractelor de finanţare cu privire la lucrările de înregistrare sistemică a imobilelor pe sectoare cadastrale (prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară).

Directorul OCPI Harghita i-a informat pe primari că termenul de 45 de zile pentru încheierea contractelor de finanţare a început să curgă încă de la sfârşitul săptămânii trecute şi i-a îndemnat pe edili să se prezinte la sediul instituţiei cât mai repede pentru semnarea respectivelor contracte.

(Despre acest Program am relatat pe larg în numere anterioare ale ziarului, astfel că nu vom mai intra în amănunte.)

∗∗∗

Totodată, cu ocazia acestei întâlniri, prefectul judeţului a anunţat că trei secretari de primării s-au pensionat, fiind vorba despre Vasile Vancu Almăşan (Topliţa), Mathe Elisabeta (Sărmaş), Kovacs Piroska (Dârjiu). (Şt. P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.