Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„De ce nu sunteţi mulţumiţi dacă Dumnezeu v-a dat producţii bune?” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „De ce nu sunteţi mulţumiţi dacă Dumnezeu v-a dat producţii bune?”
„De ce nu sunteţi mulţumiţi dacă Dumnezeu v-a dat producţii bune?”

„De ce nu sunteţi mulţumiţi dacă Dumnezeu v-a dat producţii bune?”

Aceasta este întrebarea pe care un slujitor al Bisericii le-a adresat-o agricultorilor din judeţ şi, respectuos, răspunsul a venit!

 

Convins fiind de beneficiile pe care le aduce apa în „lumea vegetală” şi nu numai, inginerul Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Harghita, i-a rugat pe unii dintre colegii săi să aprecieze, sub aspect pluviometric, anul 2014 şi cei mai mulţi dintre ei au fost de părere că a fost unul ploios. Nu era foarte convins de asta, dar, potrivit proverbului cum că „dacă doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă”, a luat de bun răspunsul lor până când a totalizat cifrele. Aşa a aflat că în Harghita, în anul de curând încheiat, au căzut 575 litri de apă/metru pătrat, faţă de 591 cât este media multianuală, situaţie care ne arată că vorbim despre un deficit.

Important însă e faptul că în lunile aprilie, mai, iunie şi iulie, când plantele porniseră serios în vegetaţie, nivelul precipitaţiilor s-a situat peste media lunară; au venit mai apoi cinci luni secetoase şi trei luni normale, toate la un loc deformând imaginea corectă a anului agricol 2014.

Interesant, în contextul celor de mai sus, e faptul că, secetoşi fiind şi 2012 şi 2013, ani plasaţi înaintea celui analizat acum, pânza de apă freatică nu s-a mai ridicat, chiar dimpotrivă, lăsând multe fântâni în suferinţă.

Raportată situaţia din Harghita la situaţia unor judeţe din Oltenia, aflate constant sub semnul secetei, se poate afirma că în 2014 a plouat acolo de două ori mai mult ca la noi, aşa ca prin Banat, unde au fost înregistraţi peste 1.000 litri de apă/metru pătrat/an.

Captivată oarecum de acest tablou, cât pe ce să uit să vă spun ceea ce directorul DAJ Harghita mi-a spus chiar de la început: anul trecut, la majoritatea culturilor s-au obţinut producţii bune, foarte bune şi chiar record! Dovadă că la grâu, unde s-au înregistrat 3,2 tone/ha, totul a fost valorificat la un preţ acceptabil şi, dacă sub aspect calitativ rezultatele ar fi fost la fel de bune, întreaga cantitate ar fi ajuns la Harmopan, societatea comercială din judeţ care sprijină producătorii locali preluându-le cu prioritate materia primă destinată obţinerii pâinii.

Producţii bune şi foarte bune s-au mai obţinut la sfecla de zahăr, porumbul pentru boabe, porumbul pentru siloz şi plantele furajere, recordul fiind asigurat de cultura cartofului la care s-au înregistrat 25 tone/ha/judeţ. „A fost cea mai mare producţie din ultimii 25 de ani, dar ce folos?! Am avut parte de cea mai mare producţie şi de cel mai mic preţ, el situându-se şi acum undeva între 0,40 şi 0,45 lei/kg la producător”, a concluzionat inginerul Török, lăsându-mă să întrezăresc uşor chiar perspectiva.

Şi cum povestea aceasta plină de năduf s-a propagat din aproape în aproape până la un slujitor al Bisericii, întru liniştea celor ce au trudit pe ogoare şi poate pentru împăcarea lor cu situaţia, acesta i-a întrebat: „De ce nu sunteţi mulţumiţi dacă Dumnezeu v-a dat producţii mari?!”.

Înţelegându-i exact sensul, domnul Török găseşte pe deplin justificată întrebarea, dar mai pune în ecuaţie ceva ce ţine de mersul timpului: „Spre deosebire de vremurile în care o familie producea doar pentru consumul propriu, acum, din raţionamente pur economice, ne vedem obligaţi să producem şi pentru consumul altora, asigurându-ne în acest fel stabilitatea financiară a familiei şi rezerva de care avem nevoie spre a o lua de la capăt”.

Da, un capăt care pentru viitorul an agricol s-a depănat frumos încă din luna decembrie, când stratul gros de zăpadă a pus culturile semănate în toamnă la adăpost de îngheţ. Acum, în ianuarie 2015, a mai venit un val de ninsori şi începutul pare de bun augur! Dar să nu ne grăbim, „e mult prea devreme pentru a da o prognoză, dar nu e prea devreme să sperăm, mai ales acum la început de An Nou!”.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.