Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne cinsti eroii, pentru ca elementul românesc şi simbolurile naţionale să nu se piardă şi în această zonă” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » „De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne cinsti eroii, pentru ca elementul românesc şi simbolurile naţionale să nu se piardă şi în această zonă”
„De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne cinsti eroii, pentru ca elementul românesc şi simbolurile naţionale să nu se piardă şi în această zonă”

„De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne cinsti eroii, pentru ca elementul românesc şi simbolurile naţionale să nu se piardă şi în această zonă”

Manifestările de la Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului din Topliţa

Aproximativ 1.000 de persoane au participat, joi, la manifestările organizate de Ziua Eroilor la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului din Topliţa, ridicat în memoria celor 771 de ostaşi români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial pentru eliberarea Ardealului şi înfăptuirea Marii Uniri şi care se odihnesc sub edificiu.

După prezentarea onorului a urmat intonarea Imnului de Stat al României, timp în care au fost trase 7 salve de mitraliere de pe transportoarele amfibii blindate. PS Andrei Mureşan, episcopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de pomenire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă. Apoi a urmat un moment emoţionant: soliştii Livia Harpa de la „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa şi Emanuel Stan de la Grupul Folcloric „Flori Topliţene” a Casei de Cultură a municipiului au interpretat piesa „Cântec pentru tata”. În ritmurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane de flori, majoritatea roşii, pe ramuri de brad, pe a căror benzi tricolore s-a putut citi „Glorie eternă eroilor neamului românesc”, în semn de recunoştinţă veşnică pentru cei care au murit pentru ţară şi popor. Ceremonialul de la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului din Topliţa s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, care, în acest an, a fost compusă din militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita şi lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului, fiecare armă purtând propriul drapel de luptă.

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Mureşan, a declarat cu această ocazie că „pentru această parte de ţară, acest monument este ca un odor sfânt al neamului nostru românesc, pentru că aici 771 de străjeri ai neamului nostru străbun şi-au jertfit viaţa pentru binele acestui plai românesc”. „Patriarhul Miron Cristea a aşezat acest Mausoleu de la Gura-Secului sau Valea Topliţei pentru a fi pomenit tot ostaşul care a căzut pentru libertatea, demnitatea şi bucuria neamului nostru străbun. Astăzi am venit împreună cu părinţii slujitori, cu oficialităţile judeţene şi locale şi aceşti străjeri, militari ai noştri, pentru a face pomenirea tuturor celor care s-au jertfit pentru neam şi pentru ţară”, a mai spus PS Andrei.

La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că în fiecare an revine la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului din Topliţa, pentru că este o datorie şi o onoare omagierea soldaţilor căzuţi pentru înfăptuirea Marii Uniri. „Astăzi, de ziua Înălţării Domnului, este şi Ziua Eroilor, îi omagiem pe cei care şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea Marii Uniri. Îi omagiem pe eroii noştri, cei cu nume cunoscute, unii fără nume, unii ştiuţi doar de Dumnezeu. Cei care au pus mai presus decât orice, prin sacrificiul suprem, interesul naţional. Suntem datori şi în acelaşi timp suntem onoraţi să-i omagiem astăzi pe cei care s-au luptat pentru libertate, pentru unire, pentru continuitatea noastră ca naţie şi pentru ca astăzi să fim noi aici să-i comemorăm la rândul nostru. Sigur că astăzi ne aducem aminte şi îl omagiem şi pe primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din această zonă, care a făcut parte din delegaţia care a tranşat interesul naţional în cancelariile europene, pentru înfăptuirea Marii Uniri. De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne cinsti eroii, pentru ca elementul românesc şi simbolurile naţionale să nu se piardă şi în această zonă. Ne închinăm la Mormântul Mausoleu de la Secu în fiecare an, pentru eroii noştri, le punem pe mormânt o lacrimă a recunoştinţei şi le purtăm în suflet lacrima spre calea veşniciei”, a declarat prefectul judeţului.

Unul dintre veteranii de război din Topliţa, Gavrilă Rusu, de 84 de ani, a spus că majoritatea celor 771 de militari îngropaţi aici sunt din zona Topliţei. „Noi am venit aici ca să depunem o coroană de flori din partea veteranilor de război pentru acei 771 de decedaţi, îngropaţi aici, la Monumentul de la Gura-Secului. Aceştia sunt majoritatea din zona Topliţei, din comunele din jur, care au murit pentru libertatea românilor din Transilvania. Odihnească-se în pace!”, a spus cu ochii în lacrimi veteranul de război.

La ceremonialul religios şi militar au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai structurilor Ministerului de Interne în teritoriu, ai instituţiilor deconcentrate şi de învăţământ din judeţ, ai partidelor politice, ai asociaţiilor militare în rezervă sau retragere, cadre militare, veterani de război, precum şi locuitori din zona de nord a judeţului.

Participanţii la manifestare s-au deplasat după ceremonialul militar şi religios de la Monument pe platoul din apropierea acestuia, la tradiţionala sărbătoare câmpenească de Ispas a topliţenilor. Pe scena amplasată pe acest platou a avut loc un program folcloric de cântece şi jocuri populare, susţinut de Grupul Folcloric „Flori Topliţene” al Casei de Cultură a municipiului Topliţa, Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural din municipiu, la care se adaugă soliştii vocali localnici Vasile Paşc, Saroşi Florina Gabriela şi Ciprian Ilie, ne-a spus organizatorului spectacolului, Vasile Gotea, care este directorul Casei municipale de cultură şi al Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” din Topliţa.

 

XXX

Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului a fost ridicat în 1925 de primul patriarh al României, Miron Cristea. În anul 1939 au fost aduse osemintele celor căzuţi în luptele pentru eliberarea Ardealului din vechiul cimitir al eroilor, oseminte care au fost depuse în cripta de la baza monumentului şi în nişele laterale. Pe frontispiciul monumentului este inscripţionat textul „Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici… Ardealul vi se închină!”.

În anii 1940-1944, în urma ocupaţiei horthyste, monumentul a suferit grave deteriorări, fiindu-i luată placa de bronz şi stema. În anul 1965, acest monument a devenit aproape o ruină, fiind restaurat cu ocazia aniversării unei jumătăţi de veac de la marile bătălii şi victorii ale armatei române la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, aducându-se aproape la forma iniţială. În 2011, monumentul a intrat în renovare, recăpătând, de data aceasta, adevărata înfăţişare iniţială, având şi Stema României Regale. Pe Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului flutură, pe ambele părţi, Drapelul de Stat al României, Drapelul Bisericii Ortodoxe Române, Drapelul Uniunii Europene şi Drapelul municipiului Topliţa. Din 2013, monumentul a fost înzestrat şi cu două tunuri, donate de Ministerul Apărării Naţionale.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.