Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dan Burlac, organizator al Ceaun Borsec Festival: Definitiv cred că va deveni un festival de sine-stătător şi Borsecul va deveni un loc în care foarte multă lume, de-acum încolo, se va îndrepta, probabil şi datorită festivalului nostru | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
Dan Burlac, organizator al Ceaun Borsec Festival:
Definitiv cred că va deveni un festival de sine-stătător şi Borsecul va deveni un loc în care foarte multă lume, de-acum încolo, se va îndrepta, probabil şi datorită festivalului nostru
<h5><i>Dan Burlac, organizator al Ceaun Borsec Festival:</i></h5> Definitiv cred că va deveni un festival de sine-stătător şi Borsecul va deveni un loc în care foarte multă lume, de-acum încolo, se va îndrepta, probabil şi datorită festivalului nostru

Dan Burlac, organizator al Ceaun Borsec Festival:
Definitiv cred că va deveni un festival de sine-stătător şi Borsecul va deveni un loc în care foarte multă lume, de-acum încolo, se va îndrepta, probabil şi datorită festivalului nostru

La sfârşitul acestei săptămâni, toţi cei care doresc să petreacă câteva zile înconjuraţi de bunătăţi alimentare, de evenimente culturale şi sportive, într-o staţiune care pe vremuri reprezenta un etalon în turismul românesc, sunt invitaţi la cea de-a doua ediţie a Ceaun Borsec Festival.

Înainte cu câteva zile de debut, organizatorii evenimentului au ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia Dan Burlac (producător de filme, mare parte din ele filme independente şi organizator principal al acestui festival), Rédai Botond (referent presă în cadrul Primăriei Borsec) şi Barti Tihamér (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita) au vorbit despre Festivalul multietnic de arte şi gusturi culinare, aşa cum este intitulat Ceaun Borsec Festival.

Dan Burlac spunea că este un festival bogat, prin intermediul căruia se doreşte să-i facă pe cei care vor veni la Borsec să se simtă bine, iar lucrurile care se întâmplă acolo să-i determine să se întoarcă. Şi pentru că datorită fabricii de apă şi de sticlă, Borsecul s-a dezvoltat, în secolul XIX, ca un oraş cu foarte multe etnii, organizatorii s-au gândit să facă din acest festival unul multietnic, unde să invite reprezentanţi ai culturilor din mai multe ţări.

„Noi – spunea Dan Burlac – avem şi un soi de deviză pe care o promovăm – Dor de Borsec – care mi se pare extrem de important şi pentru că, cred, la foarte mulţi le e dor de Borsecul cel strălucitor. (…) În primul rând căutăm să construim totul în jurul gustului local, al tradiţiei locale, al culturii locale, care este una foarte bogată, foarte interesantă, foarte amestecată.

Cred că este foarte important să rămânem în original, să facem ceva care să devină un soi de brand á la Borsec. Adică să nu facem noi după ceva, ci lumea, dacă îi place, să se ia după noi. De aceea am personalizat (festivalul – n.a.) şi să facem ceva care să fie unic, să aibă identitate, să aibă personalitate”.

Acesta spunea că evenimentul încearcă să adune în jurul mâncării, a ceaunului, un concept cultural şi altul sportiv. Astfel, festivalul are trei componente: unul culinar, unul sportiv şi altul cultural.

Evident, după cum îi spune şi numele, vedeta festivalului este componenta culinară, la Borsec fiind aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână bucătari din Albania, Slovenia, Turcia, din Republica Moldova sau din Ungaria. Sâmbătă, de la ora 10:00, ei vor participa la o demonstraţie culinară intitulată Arena Ceaunelor şi care se va desfăşura sub egida zece etnii – zece culturi. Invitaţii de onoare la festival vor fi bucătarii din Slovacia, din Lendava, localitate recunoscută de Cartea Recordurilor ca fiind capitala mondială a bograc-ului, acolo ţinându-se un renumit festival culinar care adună o mie de ceaune.

Bineînţeles, publicul va putea gusta din preparatele meşterilor bucătari, dar contra-cost: 5 lei pentru degustările de la ceaunele echipelor internaţionale; 10 lei pentru cele de la master chef-ilor din Ungaria.

Duminică va fi rândul „amatorilor” să arate cât de pricepuţi sunt la gătit, pentru aceştia fiind organizat un concurs open, la care juriul va fi alcătuit din Cristian Tabără (cunoscutul realizator de emisiuni TV) şi Cosmin Dragomir, de la Editura GastroArt.

Componenta sportivă va fi reprezentată de un cros montan, de o competiţie de baschet 3×3, la care s-au înscris deja 20 de echipe, de o orientare în alergare, organizată împreună cu Federaţia Română de Orientare şi de o demonstraţie de Strongman, la care vor veni unii dintre cei mai puternici oameni din Europa.

Din componenta culturală nu vor lipsi expoziţiile foto, concertele din cele 3 seri de la baza pârtiei (în centrul SPA, sâmbătă, se vor ţine două concerte speciale: unul de jazz şi altul de muzică clasică, un duet de flaut şi chitară), proiecţii de filme, prezentări de carte.

Şi copiilor li s-au pregătit multe surprize: spectacol de marionete, ateliere de desenat pe turtă dulce, cursuri de gătit.

Rédai Botond: Este foarte important să venim în sprijinul acestor iniţiative

Barti Tihamér, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că festivalul e important pentru că nu este organizat de localnici, doar din know how-ul local, ci de o echipă formată din mai multe localităţi din ţară, pentru că este un eveniment în care sunt prezente atuurile româneşti şi maghiare.

„Ceea ce e important, în afara organizării, sunt programele şi concepţia care se adună în jurul acestui festival pentru că fiecare dintre noi cunoaştem toate festivalurile, zilele oraşelor, comunelor din judeţ, ştim de obicei punctele forte şi programele fiecăruia. Aici putem vorbi de un plus, spun eu, şi sper că acest plus va fi apreciat în continuare de către locuitorii judeţului, şi nu doar de aceştia, ci şi de cei care vin în judeţul nostru, pentru că la sfârşitul acestei săptămâni tot ce e bun pentru trup şi suflet va fi la Borsec.

La rândul său, Rédai Botond, referent presă în cadrul Primăriei Borsec, afirma că pentru instituţie festivalul are o mare importanţă „din cauza faptului că este o iniţiativă care vine din partea civilă. Şi de aceea cred că este foarte important să venim în sprijinul acestor iniţiative”.

∗∗∗

Mai multe informaţii despre festival puteţi afla de pe pagina de Facebook a evenimentului – Ceaun Borsec Festival.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.