Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dacian Cioloş, despre înmulţirea atacurilor urşilor, după suspendarea ordinului care ar fi permis vânătoarea de carnivore mari: „vina este împărţită, problemele (…) nu ţin de un ordin dat într-un an” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Dacian Cioloş, despre înmulţirea atacurilor urşilor, după suspendarea ordinului care ar fi permis vânătoarea de carnivore mari: „vina este împărţită, problemele (…) nu ţin de un ordin dat într-un an”
Dacian Cioloş, despre înmulţirea atacurilor urşilor, după suspendarea ordinului care ar fi permis vânătoarea de carnivore mari: „vina este împărţită, problemele (…) nu ţin de un ordin dat într-un an”

Dacian Cioloş, despre înmulţirea atacurilor urşilor, după suspendarea ordinului care ar fi permis vânătoarea de carnivore mari: „vina este împărţită, problemele (…) nu ţin de un ordin dat într-un an”

Dintre toate deciziile pe care le-a luat Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş în perioada 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017, cea mai nefericită este considerată suspendarea procedurii de emitere a ordinului privind derogările la vânătoarea de urşi, lupi şi pisici sălbatice de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, condus, la acea vreme, de Cristina Paşca-Palmer. Drept urmare, populaţia de urs s-a mărit considerabil, iar atacurile acestor animale s-au soldat cu rănirea a zeci de persoane şi cu pagube uriaşe

Fostul premier, prezent la finele săptămânii trecute în Harghita, consideră că vina este împărţită, problemele generate fiind „consecinţa lipsei de claritate şi de coerenţă” a modului în care populaţiile de urs au fost gestionate în România „de zeci de ani, nu într-un an de zile”.

„Acesta nu este singurul punct negru al Guvernului Cioloş”, a reproşat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba: „În judeţul Harghita, mai mult de 30 de persoane au ajuns în spital şi gospodarii au înregistrat daune materiale de milioane de lei, ca urmare a opiniilor manifestate în mediile online cu privire la propunerea de modificare a ordinului de extragere a carnivorelor mari. Deci, cu alte cuvinte, primul-ministrul care se considera un democrat, nu a fost capabil să şi convingă că unul dintre instrumentele democraţiei este reprezentat de dezbaterea publică în care se exprimă opinia părţilor implicate şi luarea unei decizii care se pretează unui aşa-numit guvern tehnocrat”, a subliniat Borboly.

Preşedintele-fondator al Mişcării România Împreună s-a grăbit să-i răspundă, aruncând vina asupra partidelor politice care au guvernat două decenii ţi jumătate: „Sigur că, după ce mai multe partide politice au guvernat peste 25 ani în România, au luat măsuri mai mult sau mai puţin inspirate, mai mult sau mai puţin argumentate, e mult mai simplu să dai vina pe un guvern independent, care a guvernat un an de zile, fără o majoritate în Parlament şi să găseşti ţapul ispăşitor pentru toate lucrurile care au fost făcute greşit sau nu au fost făcute deloc în România. Situaţia urşilor nu putea fi rezolvată într-un an de zile, iar decizia care a fost luată atunci a fost explicată şi argumentată la momentul respectiv. Şi ea a fost consecinţa lipsei de claritate şi de coerenţă a modului în care populaţiile urşilor au fost gestionate în România de zeci de ani, nu într-un an de zile”, a replicat, iritat, Dacian Cioloş.

Fostul premier a explicat că în România, la zece ani de când a aderat la Uniunea Europeană, nu există un sistem de evaluare „corect, coerent, recunoscut”, ca „să putem să avem cote de vânătoare de trofee”. Şi „pentru că autorităţile din România nu au fost în stare să facă acest plan”, au găsit „soluţia de avarie”, constând în stabilirea cotele de intervenţie anual, prin ordin al ministrului. Pe de altă parte, a subliniat Dacian Cioloş, există „discrepanţe foarte mari” între cifrele prezentate de vânători reprezentând populaţia de urs existentă şi evaluările care vin din partea organizaţiilor de mediu despre această „specie care este protejată în UE”.

„În aceste condiţii, în care noi nu avem un plan de management suficient de coerent pentru o specie care este protejată, decizia respectivă a fost luată în baza datelor pe care le aveam, de a nu accepta cote de vânătoare pentru trofee. Cotele de intervenţie pot fi aprobate de minister pe baza unor evaluări care să existe în teren; din câte ştiu evaluările sunt în curs, pentru că ele trebuie făcute pentru cele două specii protejate la nivel naţional, pentru lup şi pentru urs. Când ministerul va avea aceste evaluări făcute corect, va putea să decidă pe baza acestor evaluări care sunt cotele care pot fi acceptate”, a arătat preşedintele-fondator al Mişcării România Împreună.

Întrebat cum se simte ştiind că, după suspendarea ordinului care ar fi permis împuşcarea urşilor şi altor carnivore mari în perioada guvernării sale, zeci de persoane atacate de urşi au ajuns la spital, Dacian Cioloş a afirmat, cu convingerea că este din nou nedreptăţit, că „vina este împărţită”, în condiţiile în care activităţile umane au afectat grav habitatul carnivorelor mari.

„V-am spus, aici vina este împărţită, problemele vin de zeci de ani încoace şi nu ţin de un ordin dat într-un an. Dumneavoastră ştiţi mai bine decât mine modul în care habitatul acestor animale a fost perturbat de tăieri masive, de tăieri ilegale, de intrări masive ale oamenilor în spaţiile şi în habitatele acestor animale, prin recoltări de fructe de pădure, faptul că sunt gunoaie care sunt lăsate în jurul localităţilor şi care atrag animalele, sunt multe elemente, multe lucruri de care trebuie să ţinem cont, dacă vrem să rezolvăm această problemă. Problema nu poate fi rezolvată doar prin vânătoare, pentru că aici nu e vorba doar de a extrage şi de a ucide animale, atunci când e cazul sigur că lucrurile astea trebuiesc făcute, dar, dacă vrem să rezolvăm problema, problema populaţiei şi nu doar problema vânătorilor sau doar problema celor preocupaţi de protecţia mediului şi protecţia animalelor, dacă vrem să rezolvăm problema globală, trebuie să ţinem cont de mai multe lucruri. Dar cel mai simplu e dai vina pe cineva, să simplifici la maxim situaţia şi să nu-ţi asumi responsabilitatea. Nu mă simt deloc bine nici eu, aşa cum sper că nici autorităţile locale şi alte autorităţile nu se simt bine legat de modul în care au gestionat în aceşti ultimi ani situaţia”, a susţinut Cioloş.

În opinia sa, ar fi de dorit să existe o abordare „realistă şi coerentă” a situaţiei urşilor, dacă se doreşte o rezolvare definitivă a problemei. „Soluţia nu e asta, doar de a scoate puşca tot timpul şi cu orice preţ şi de a tăia pădurile. Aici trebuie, şi cred că e în interesul inclusiv al populaţiei locale, să existe o abordare realistă şi coerentă a situaţiei urşilor, dar şi a celorlalte probleme care trebuie rezolvate, pentru ca această problemă să fie rezolvată definitiv”, a conchis fostul premier Dacian Cioloş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.