Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Dacă ţintiţi soarele, sigur nimeriţi o stea!” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » „Dacă ţintiţi soarele, sigur nimeriţi o stea!”
„Dacă ţintiţi soarele, sigur nimeriţi o stea!”

„Dacă ţintiţi soarele, sigur nimeriţi o stea!”

Şase eleve din Topliţa reprezintă România la faza europeană a întrecerii Junior Achievement European Company of the Year 2017

Şase eleve de la Liceul O.C. Tăslăuanu din Topliţa au realizat un plasture cu GPS, pentru monitorizarea bolnavilor de Alzheimer sau a copiilor care pot fi răpiţi sau se rătăcesc, invenţie cu care au câştigat un important concurs naţional şi cu care vor reprezenta România la Bruxelles, la faza europeană a întrecerii Junior Achievement European Company of the Year 2017.

Edina Bakó, Mara Haja, Nicoleta Runcan, Ana Maria Timar, Alexandra Stan şi Andrada Căliman sunt în clasa a XI-a la Liceul Octavian Codru Tăslăuanu din Topliţa şi şi-au propus să schimbe lumea sau măcar să o facă un loc mai bun şi să-i ajute pe cei din jurul lor.

La iniţiativa profesoarei Camelia Mîndru, în luna octombrie a anului trecut fetele s-au înscris la competiţia de antreprenoriat Compania Anului, desfăşurată în cadrul unui program al Asociaţiei Junior Achievement România. Potrivit regulilor, trebuiau să îşi creeze, în mod virtual, propria companie, cu tot ce presupune acest lucru şi să caute un produs sau un serviciu competitiv, pe care să-l implementeze pe piaţă.

Aşa s-a născut plasturele cu GPS ce poate fi monitorizat printr-o aplicaţie pe telefonul mobil, gândită de fete şi care poate fi purtat cu uşurinţă, întrucât are doar câteva grame. În acest fel, cu ajutorul telefonului mobil, persoana dispărută va putea fi identificată foarte repede, chiar şi atunci când GPS-ul nu este pornit.

Cu acest dispozitiv, echipa din Topliţa a câştigat finala naţională a întrecerii Compania anului 2017 şi va reprezenta România la finala Junior Achievement European Company of the Year 2017, de la Bruxelles.

Le-am întâlnit pe fete şi pe profesoara lor la Miercurea-Ciuc, în faţa Palatului administrativ, unde veniseră să-i prezinte prefectului judeţului Harghita produsul lor. Erau dezinvolte, zâmbitoare şi entuziaste şi purtau cu grijă cutia în care se afla deja celebrul plasture cu GPS.

Edina Bakó este liderul echipei intitulate Find Me Anywhere – Găseşte-mă oriunde şi începe să vorbească despre munca lor de luni de zile, despre cum s-a născut ideea, despre ce vor să facă mai departe. „Am trecut prin mai multe idei şi am ajuns la concluzia că există foarte multe persoane cu Alzheimer sau cu dizabilităţi ori copii care dispar, sau sunt răpiţi. Am făcut o cercetare şi am aflat că la fiecare două minute un copil dispare în Europa şi credem că este o problemă globală şi avem potenţial mare cu acest produs. Şi astfel ne-am gândit să facem ceva diferit – o unitate GPS să o punem într-un plasture”, povesteşte Edina Bakó.

Aşa s-a ajuns la semnarea unui contract cu o firmă din China, care le va furniza cea mai mică şi mai performantă versiune a unei unităţi GPS, astfel încât produsul să fie tot mai uşor de purtat. Ca nişte antreprenoare adevărate, fetele au precizat că nu le-au spus partenerilor chinezi despre ce produs e vorba, pentru a-şi proteja ideea şi doresc ca, în viitor, să o înregistreze la OSIM, astfel încât să se ştie că le aparţine.

Unitatea GPS comandată din China nu a ajuns la timp pentru faza europeană a competiţiei, care are loc în această săptămână la Bruxelles, dar fetele nu au fost descurajate, ci vor folosi un tracker un pic mai mare, dar care poate fi monitorizat permanent de la mare distanţă.

În plus, recent i-au aplicat o nouă funcţie, respectiv SOS, cu care se poate seta o alarmă pe telefonul mobil care să atenţioneze în legătură cu persoana aflată sub supraveghere. De asemenea, plasturele cu GPS va avea şi nişte coordonate cu ajutorul cărora persoana căutată poate fi identificată, chiar dacă unitatea nu va avea semnal sau va fi închisă.

Fetele s-au gândit deja la o dezvoltare a produsului, pentru că ştiu că oricând pot apărea pe piaţă noutăţi, aşa că intenţionează să adapteze dispozitivul lor pentru a putea fi aplicat şi pe obiectele pe care obişnuim să le pierdem frecvent sau să poată fi folosit şi de Poliţia Română pentru monitorizarea infractorilor sau chiar în penitenciare. Pentru asta, elevele din echipa Find me anywhere doresc să obţină o dimensiune potrivită a unităţii GPS, astfel încât dispozitivul să fie tot mai competitiv.

Sufletul echipei şi cea fără de care fetele nu ar fi reuşit să ajungă aici este profesoara Camelia Mîndru, care a mai câştigat un premiu cu o altă echipă de elevi la finala ediţiei din 2013 a competiţiei Junior Achievement European Company of the Year, care s-a desfăşurat la Londra.

Doamna profesoară de matematică le încurajează tot timpul, le îndrumă şi insistă ca ele să ţintească tot mai sus. „Dacă ţintiţi soarele, sigur nimeriţi o stea”, le-a sfătuit ea, adăugând apoi că la finala de la Bruxelles echipa României se va bate cu alte 34 de echipe din Europa, pe care le-a studiat şi a văzut că sunt adversare puternice.

Pentru deplasarea la Bruxelles, Asociaţia Junior Achievement a asigurat finanţarea pentru trei dintre membrele echipei şi pentru profesorul coordonator, dar întrucât la proiect s-a muncit în comun, s-au căutat soluţii pentru ca toate elevele să poată trăi această experienţă deosebită. După cum a dezvăluit profesoara Camelia Mîndru, Primăria Topliţa a alocat, în acest sens, suma de 6.000 lei, la care s-a adăugat o finanţare oferită de Asociaţia părinţilor de la Liceul O.C. Tăslăuanu şi de mai mulţi antreprenori locali.

Pentru realizarea produsului şi pentru promovarea lui, echipa ar avea nevoie, pentru început, de 6.000 lei şi se speră că vor obţine această sumă de la autorităţile judeţene. Chiar dacă sunt emoţionate pentru finala europeană, fetele gândesc în perspectivă, aşteaptă să împlinească 18 ani pentru a-şi înregistra firma pe care până acum au gândit-o doar pe hârtie şi cred că orice e posibil dacă îşi doresc şi muncesc foarte mult, aşa după cum permanent le spune doamna profesoară.

Şi pentru că anul viitor vor susţine Bacalaureatul, fetele dezvăluie că domeniile către care se vor îndrepta fiecare în viitor sunt foarte diferite, de la Medicină şi Drept, până Informatică sau studii economice.

Edina Bakó spune că va pleca în străinătate să studieze afaceri în modă, dar spre deosebire de mulţi alţi tineri, mărturiseşte că este decisă să revină acasă, unde e convinsă că poate schimba lucruri în bine. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.