Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dacă nu e spaţiu verde în sensul legii, de ce e tratat după criteriile foarte severe ale spaţiilor verzi „oficiale”? | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Dacă nu e spaţiu verde în sensul legii, de ce e tratat după criteriile foarte severe ale spaţiilor verzi „oficiale”?
Dacă nu e spaţiu verde în sensul legii, de ce e tratat după criteriile foarte severe ale spaţiilor verzi „oficiale”?

Dacă nu e spaţiu verde în sensul legii, de ce e tratat după criteriile foarte severe ale spaţiilor verzi „oficiale”?

Birocraţia timpurilor moderne nu are limite, aşa că e bine de ştiut că un spaţiu verde din intravilanul unei localităţi trebuie să aibă o fişă şi să fie trecut în Registrul local al spaţiilor verzi, care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.

Precizările de mai sus ne vor fi de folos în tentativa de înţelegere a situaţiei descrise mai jos.

Parohia Ortodoxă Română nr. 2 Miercurea Ciuc a făcut o cerere pentru construirea, pe terenul aflat în proprietate (str. Mihail Sadoveanu nr. 6), a unei anexe cu funcţiunea de grup sanitar, un spaţiu pentru expoziţie, păstrarea şi desfacerea obiectelor de cult.

În răspunsul primit de la Primăria Miercurea Ciuc se arată că regimul economic al terenului respectiv este intravilan, spaţiu verde. În acest caz, legea spune că utilizările admise sunt: amenajări ale spaţiului public, alei pietonale şi ciclistice, lucrări de modelare a terenului, oglinzi şi cursuri de apă, fântâni şi jocuri de apă, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii, amenajări şi instalaţii de agrement şi loisir – sau se admit doar utilizări condiţionate (funcţiuni de loisir public, cu condiţia ca procentul de ocupare a terenului să nu depăşească 10%) şi construcţii şi instalaţii temporare.

Orice alte utilizări sunt interzise.

Întrucât documentele primite de la Primăria Ciuc tratau terenul ca fiind spaţiu verde, proprietarul s-a întrebat, desigur, când, cum şi în ce bază a primit această clasificare, din moment ce legea spune că: „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei din domeniu”.

Cerând printr-o adresă să consulte fişa de spaţiu verde a terenului (care e document public), surpriza proprietarului a fost maximă: în răspunsul Primăriei, semnat de cinci persoane, în frunte cu dl primar, scrie negru pe alb că „suprafaţa identificată prin CF nr. 58695 Miercurea Ciuc, nr. cad. 4096, în suprafaţă de 450 mp, nu este cuprinsă în registrul local al spaţiilor verzi al municipiului Miercurea Ciuc”.

Atunci de ce prin toate celelalte documente provenind de la aceeaşi instituţie proprietarului i se impun condiţiile foarte severe pe care legea le impune doar spaţiilor verzi clasificate ca atare oficial, cu fişă proprie şi poziţie în registrul local?

G. MIHAIL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.