Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Cuvinte ce s-au mai spus” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » „Cuvinte ce s-au mai spus”
„Cuvinte ce s-au mai spus”

„Cuvinte ce s-au mai spus”

 Lansarea celui de-al patrulea volum al poetei harghitene Georgeta Mănilă

Cercul Militar din Miercurea-Ciuc a găzduit un nou eveniment deosebit pentru iubitorii de literatură din municipiul reşedinţă de judeţ. Este vorba despre lansarea celui de-al patrulea volum de poezii al autoarei harghitene Georgeta Mănilă, Cuvinte ce s-au mai spus, eveniment organizat de Cenaclul „Buna Vestire” din municipiul Miercurea-Ciuc. Lansarea s-a suprapus cu aniversarea onomasticii Cenaclului, în ziua Sărbătorii „Bunei Vestiri”, când asociaţia literară a împlinit 20 de ani de când a luat o formă juridică şi la 23 de ani de la înfiinţare.

Încă de la început, moderatorul întâlnirii şi unul din membrii de bază ai Cenaclului, Gheorghe Filip, a introdus publicul în atmosfera poeziei Georgetei Mănilă, recitând cu vervă una din creaţiile poetei şi afirmând: „Cuvinte ce s-au mai spus, doar că de data aceasta vor fi spuse aşa cum a gândit sau cum a simţit Georgeta Mănilă să le aşeze în pagini de carte”.

Preşedintele Cenaclului Buna Vestire, poetul Ionel Simota, care este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, vorbind despre autoare, a spus că „Georgeta Mănilă e o autoare de poezie foarte serioasă, o autoare matură, cunoscută de noi de peste 20 de ani, de alţii de mult mai mult de atât şi este o persoană cu suflet mare, care ne-a fost alături în foarte multe activităţi, care ne-a susţinut, ne-a sprijinit la rândul ei pe fiecare dintre noi, care am avut ceva de spus în cadrul Cenaclului”. „Este un al patrulea volum de poezie intitulat foarte simplu şi foarte sugestiv: Cuvinte ce s-au mai spus. Astăzi, Georgeta Mănilă ne spune cuvinte ce s-au mai spus într-o altă manieră, ne aduce în lumina ochilor o poezie foarte curată şi curgătoare, o poezie care este străbătută de maturitatea deplină a trăirilor, de maturitatea deplină a exprimării”. Despre momentul ales pentru lansarea cărţii, preşedintele Cenaclului a spus că „ne-am gândit că ar fi foarte frumos să lansăm această carte în ziua Bunei Vestiri, una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe, dar şi pentru că este şi ziua de nume a Cenaclului, care iată că anul acesta împlineşte 20 de ani de când a căpătat o formă juridică şi vreo 23 de ani de când s-a înfiinţat”.

Prof. Stelian Busuioc, care a semnat şi prefaţa volumului, a vorbit despre conţinutul şi mesajele transmise de cuvintele care s-au mai spus. „Prin structură, conţinut ideatic şi melodicitatea versurilor, poemele reunite în acest volum se constituie în adevărate cânturi ale vieţii şi realităţii, care prin expresivitatea artistică se aşează în constelaţia semnificaţiilor prolificului şi eternului cuvânt românesc. Prin natura specifică talentului său şi a temperamentului artistic, autoarea sondează surprinzător realităţi umane trăite şi gândite pe care le transpune în forme originale, dispunând de o varietate tematică şi de motive autentice specifice imaginarului poetic cu care este înzestrată”. Potrivit acestuia, „Georgeta Mănilă ne poartă cu ajutorul cuvintelor pe această cale spirituală, amintindu-ne diferite teme, motive. Dar modalitatea cum a transpus prin gândul domniei sale, cu ajutorul talentului şi muncii este o altă faţetă a cuvântului, este într-adevăr un drum mirific pe care îl face în cele aproape 100 de poeme din această carte”. Prof. Stelian Busuioc a afirmat că tematica volumului este una foarte variată – destinul, anotimpurile, iubirea, natura – dar impresionante sunt şi motivele pe care le prelucrează autoarea şi modalitatea cum le-a transpus în structura textului poetic.

La întâlnirea cu iubitorii de poezie prezenţi la lansare, poeta Georgeta Mănilă a amintit că poeziile erau pregătite încă din luna mai a anului trecut, însă o carte, la fel ca un copil, alege ea când să vină pe lume şi a mulţumit tuturor celor care au contribuit la apariţia ei.

„Aceleaşi cuvinte le întoarcem toţi pe toate părţile şi ne exprimăm, în felul nostru, cu aceleaşi cuvinte sentimentele, stările, trăirile, emoţiile. Aceleaşi cuvinte ar trebui să ne ajute să comunicăm între noi pentru că tăcerea nu e întotdeauna de aur şi nici să rămânem în pană de cuvinte nu e recomandat. Dar cuvintele care aduc durere şi suferinţă ar trebui să le tăcem”, a argumentat poeta Georgeta Mănilă importanţa cuvintelor.

Cum ne-au obişnuit deja membrii Cenaclului, evenimentul a fost completat de actriţa Camelia Paraschiv Katai, de la Teatrul „Andrei Mureşan” din Sfântu-Gheorghe, care a recitat, în stilul ei caracteristic, inconfundabil, cu patimă, câteva poezii din volumul Cuvinte ce s-au mai spus.

De asemenea, sărbătoarea a fost întregită prin momentele muzicale deosebite oferite de Andreea Suciu, Codruţa Maftei şi Adriana Balogh.

În încheiere, ţinând cont că aproape fiecare vorbitor a recitat, în stilul său propriu, prima poezie din volum, vom reda „Cuvinte ce s-au mai spus”, din volumul cu acelaşi nume, pentru a exemplifica crezul acestei cărţi:

Sunt aceleaşi cuvinte

Ce s-au mai spus.

Vorbe frumoase sau goale

Ne-au dat târcoale,

Ne-au răscolit

Pe mine, pe tine, pe ei,

Ne-au închis în cuşca cu lei.

Spuse în şoaptă sau răspicat,

Ne-au iubit,

Ne-au trădat.

Ne-au dăruit

Pustiitor,

Lumina şi umbrele lor.

După tot ce s-a scris

Înainte,

Poate părea,

Dar nu-i deloc uşor

Să spui mereu altceva

Cu aceleaşi cuvinte”.

Consemnare de ŞTEFAN PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.