Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cupa Călimanila alergare montană | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sport » Cupa Călimanila alergare montană
Cupa Călimanila alergare montană

Cupa Călimanila alergare montană

Sâmbătă, de la Cabana Lomaş (988 metri altitudine) din Masivul Călimani, se va da startul celor două probe (semi-maraton şi cross) din cadrul Cupei Călimani la alergare montană.

Proba de cross are o lungime de 7 km, iar categoriile de vârstă, atât la masculin, cât şi la feminin, în care se va concura sunt: 18-29 ani; 30-39 ani şi peste 40 ani. Taxa de înscriere pentru această probă este de 40 de lei, iar startul se va da la ora 10:30.

Traseul urmează drumul forestier Puturosu cam 2 km. După această porţiune urmează o urcare, nemarcată turistic, de încă 2 km prin pădure, care ajunge în Poiana Mociarului, unde este şi punctul de control/hidratare, altitudinea maximă la care vor ajunge concurenţii fiind de 1.215 metri. De aici urmează coborârea prin Poiana Mociar şi o porţiune de pădure către Cabana Lomaş. Această ultimă parte este comună cu cea de semi-maraton. Timpul limită de parcurgere a probei este de 4 ore.

Startul în proba de semi-maraton se va da la ora 10:00, concurenţii urmând să alerge pe o distanţă de 21 km. Categoriile de vârstă sunt aceleaşi (18-29, 30-39 şi peste 40), iar taxa de participare este de 70 de lei.

Proba are altitudinea maximă de 2.021 metri, la Cabana Meteo Reţitiş. Traseul urmăreşte drumul forestier Lomaş cam 4 km, după care urmează o urcare uşoară de 200 m diferenţă de nivel, la finalul căreia se află primul punct de control (P1) şi hidratare. După P1 traseul intră pe Valea Lomăşiţei, urmează marcajul triunghi albastru şi prima urcare mai abruptă: 2 km cu o diferenţă de nivel de 300 m, după care se ajunge la P2, unde e primul punct de revitalizare.

Urmează 1 km de alergare prin pădure, la finalul căruia se iese într-o poiană de unde se poate auzi maiestuoasa Cascadă Lomăşiţa, iar după câteva sute de metri se intră pe traseul amenajat către cascadă. Aici urmează o coborâre mai abruptă, pe corzi.

După ce se trece de cascadă, se urmează din nou marcajul triunghi albastru şi banda pusă pe copaci în locurile care nu e clar marcajul cu vopsea pe copaci. Traseul urmează mai departe pârâul până la ieşirea în golul alpin, unde se află intersecţia cu traseul bandă galbenă, care îi urcă pe concurenţi încă 2 km prin iarbă şi jnepeniş până la Cabana Meteo Reţitiş.

Pe Vârful Reţitiş (2.021 m) se află P3, iar pe hidratare oferă şi un punct de belvedere către cele mai înalte vârfuri din Călimani: Pietrosul (2.102 m), Bistriciorul (1.990 m), Stuniorul (1.885 m), Gruiului (1.913 m), Negoiul Unguresc (2.084 m), Bradul Ciont (1.899 m), Iezerul Călimanilor (2.023 m), Călimanul Cerbului (2.013 m).

În continuare, traseul de semi-maraton îi poartă pe alergători, pe creastă, către Lacul Iezer, după care urmează coborârea către Cabana Lomaş.

Timpul limită de parcurgere a semi-maratonului este de 7 ore.

De precizat faptul că în taxa de participare organizatorii asigură un kit de concurs, care constă în: tricou, cip pentru cronometrare şi număr de concurs, acces la punctele de alimentare, energizante, medalie, o porţie de gulaş, dar şi participarea la un afterparty.

Cei care doresc să participe la acest maraton se pot înscrie doar online, pe pagina de Internet cupacalimani.ro, pe acest site putând fi găsite şi alte informaţii suplimentare. (Liviu Câmpean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.