Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum să reduci rata de la bancă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Economic » Cum să reduci rata de la bancă
Cum să reduci rata de la bancă

Cum să reduci rata de la bancă

Dacă ai deja credit ipotecar sau imobiliar şi doreşti să faci un credit nebancar pentru diverse nevoi personale în viitorul apropiat, trebuie să ştii că sunt câteva metode de a diminua rata la bancă şi, în acest mod, impactul celor două credite nu va fi devastator asupra bugetului familiei.

Una dintre cele mai simple şi eficiente soluţii este rambursarea anticipată. Pentru acest lucru poţi folosi un depozit la termen care nu-ţi este necesar, sau poţi face un mic efort lună de lună pentru a economisi o sumă de bani substanţială pe care să o depui anticipat. Astfel, cu precizarea că nu doreşti schimbarea duratei de rambursare, vei avea surpriza plăcută să vezi că rata scade din ce în ce mai mult, mai ales dacă alegi să pui în aplicare astfel de trucuri cât poţi de des.

Problema cu aceste plăţi anticipate în sume mici este că multe persoane nu sunt corect informate în privinţa acestui lucru, iar o parte dintre români nu le consideră avantajoase. Este adevărat că totul depinde de educaţie, de posibilităţile financiare şi de modul de viaţă şi gândire al fiecăruia dintre noi. Majoritatea băncilor acceptă ca sumă minimă pentru plata anticipată echivalentul a 2-3 rate. Trebuie să fiţi atenţi la ce condiţii de rambursare sunt în contract, dacă aveţi comisioane pentru rambursare anticipată şi în ce măsură scade rata după tot acest efort. De asemenea, sunt bănci care oferă două categorii de rambursare anticipată, precum: prin scăderea ratelor sau prin scăderea perioadei. Unele bănci, de exemplu, banca Raiffeisen, acceptă doar rambursarea anticipată prin scăderea ratelor. Bineînţeles, această alegere depinde de motivaţia fiecăruia dintre noi: fie că dorim să avem o rată mai mică, fie dorim să terminăm achitarea împrumutului într-o perioadă mai scurtă de timp. Cu cât perioada de rambursare este mai mare, cu atât ratele cresc, datorită ratei dobânzii şi a comisioanelor.

Dacă se întâmplă să treci printr-o perioadă mai grea din punct de vedere financiar şi chiar ai nevoie de rate mai mici, atunci te poţi gândi la reeşalonarea creditului. Acest lucru înseamnă că vei avea o perioadă mai lungă de rambursare şi automat rate mai mici. Bineînţeles, odată cu creşterea perioadei se măreşte şi suma totală de rambursat. Însă, pentru a nu acumula restanţe şi penalităţi, aceasta este cea mai bună soluţie. Când perioada dificilă a trecut, puteţi solicita trecerea la o perioadă mai scurtă de rambursare.

 

O altă soluţie salvatoare de reducere a ratei şi a creditului este refinanţarea. Această metodă însă presupune contractarea unui credit nou, a unui nou dosar de credit şi evaluarea imobilului. Cu toate acestea, dacă oferta pentru refinanţare are o rată a dobânzii cu 1-2 puncte procentuale mai scăzută, atunci acest pas poate fi un avantaj major. Când refinanţezi, cumperi de fapt un alt credit în condiţii mai avantajoase: dobândă şi comisioane mai mici.

 

Indiferent de ce alegeţi, a deţine o casă sau un autoturism personal este foarte important şi majoritatea românilor pun aceste lucruri pe primul plan, după sănătate, familie şi loc de muncă. În caz că sunteţi câteodată depăşit de situaţie şi nu aveţi bănuţi pentru o vacanţă, deşi simţiţi că tare bine v-ar prinde o ieşire din cotidian, puteţi să apelaţi la împrumuturi online fără acte şi, astfel, împăcaţi şi capra şi varza, cum spune românul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.