Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum pot deveni asigurate în sistemul public persoanele care nu realizează venituri | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Cum pot deveni asigurate în sistemul public persoanele care nu realizează venituri
Cum pot deveni asigurate în sistemul public persoanele care nu realizează venituri

Cum pot deveni asigurate în sistemul public persoanele care nu realizează venituri

  • La jumătatea acestui an în Harghita erau peste 4.000 de persoane care plăteau asigurarea medicală

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a emis o informare în cadrul căreia se precizează cum persoanele fizice care nu realizează venituri asupra cărora să datoreze contribuţii de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul public.

Aceştia trebuie să se adreseze Administraţiei Fiscale în a cărei rază teritorială se află domiciliul (în cazul judeţului nostru, la Topliţa, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc şi, bineînţeles, Miercurea-Ciuc) şi să depună „Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212). Această declaraţie se poate depune atât online (prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual sau al portalului e-guvernare.ro), cât şi în format tipărit, la registratura organului fiscal, cu confirmare de primire).

După ce se depune declaraţia, persoana se va adresa CAS cu chitanţa de la Finanţe şi o copie a D212.

Cât trebuie plătit pentru a deveni asigurat?

Baza de calcul a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, iar cota contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este de 10%. Aşadar, la data actuală, contribuţia anuală este de 1.530 lei.

Cât timp va fi asigurată persoana?

Odată depuse documentele amintite mai sus şi achitată suma de bani, persoana va fi asigurată în sistemul public de asigurări de sănătate pentru 12 luni.

Cazul persoanelor care lucrează în străinătate

CAS Harghita precizează faptul că persoanele care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, nu se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România în calitate de persoane fără venit. Asta deoarece persoanele respective sunt asigurate în ţara unde realizează venit şi nu pot fi asiguraţi concomitent în două state membre UE.

În astfel de cazuri, persoanele pot solicita statului în care sunt asigurate cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acest card conferă titularului dreptul la servicii medicale de urgenţă necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru UE.

CAS Harghita mai precizează faptul că în cazul în care o persoană doreşte să-şi extindă asigurarea în România, trebuie să se adreseze casei de asigurări de sănătate din ţara unde realizează venituri sau a celei din România unde îşi are reşedinţa.

Câteva date statistice

Potrivit informaţiilor furnizate de către CAS Harghita, anul trecut, la nivelul judeţului, au fost eliberate 864 de formulare E104 (Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau de reşedinţă) prin care persoane fizice solicitau să devină asiguraţi în sistemul public. În acest an, în primele 6 luni au fost eliberate 315 astfel de formulare.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care plătesc asigurarea şi care nu înregistrează venituri, acesta a crescut de la 3.883 persoane (la 31 decembrie 2021) la 4.151 persoane (la data de 30 iunie 2022).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.