Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu peste 113% grad de absorbţie, judeţul Harghita este pe primul loc din Regiunea Centru în accesarea fondurilor nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cu peste 113% grad de absorbţie, judeţul Harghita este pe primul loc din Regiunea Centru în accesarea fondurilor nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală
Cu peste 113% grad de absorbţie, judeţul Harghita este pe primul loc din Regiunea Centru în accesarea fondurilor nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Cu peste 113% grad de absorbţie, judeţul Harghita este pe primul loc din Regiunea Centru în accesarea fondurilor nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Una dintre temele dezbătute în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural din această lună a fost cea cu privire la noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală pentru 2014-2020 – „Accesarea fondurilor nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală la un an de la lansarea primelor măsuri conform PNDR 2014-2020 în judeţul Harghita”.

Este un program care, spunea directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb, a fost predat la Bruxelles la mijlocul lui 2014, iar după aproape un an a fost aprobat. După aprobare, atât anul trecut, cât şi anul acesta, au fost lansate măsuri.

„Acest plan – spunea dr. ing. Ioan Hîrb – prevede 15 măsuri şi submăsuri; deci tot ce au însemnat programele anterioare sunt prezente şi în acest plan”. Astfel se regăsesc submăsuri ce prevăd investiţii în exploataţii agricole şi pomicole, investiţii pentru procesarea marketing-ului produselor agricole, investiţii pentru procesarea în sectorul pomicol, activităţi non-agricole, grupuri de pomicultori, activităţi în domeniul silvic, în activităţi de promovare, respectiv de pregătire profesională.

 

Ce s-a întâmplat anul trecut

Până la sfârşitul lunii septembrie 2015, spunea directorul AFIR Harghita, trebuiau depuse toate cererile de plată. Însă, după o serie de discuţii, s-a reuşit prelungirea termenului până spre mijlocul lunii noiembrie.

„Am avut probleme cu cel puţin 60 de proiecte – preciza dr. ing. Ioan Hîrb. Proiecte mari, în special pe pensiuni. Am avut cel puţin 10 întâlniri cu beneficiarii noştri, aşa că până la finalul anului am reuşit să trecem cu bine şi să absorbim aceşti bani”.

Acesta a mai precizat că prin aprobarea, la finalul anului trecut, de către Bruxelles şi a trecerii pe tranzit s-au putut salva mai multe proiecte, astfel că nu s-a pierdut nici un leu.

Este vorba de 429 de proiecte, în valoare de 16 milioane de euro, care se aflau pe tranzit. Ele sunt în derulare, iar pentru o parte din ele s-au depus cereri de plată.

Judeţul Harghita a accesat cele mai multe fonduri

O statistică a plăţilor efectuate până la sfârşitul anului trecut arată că judeţul Harghita se află pe primul loc în Regiunea 7 Centru. În judeţul Alba au fost plătite 21,1 milioane de euro; în Braşov – 20,2 milioane de euro; Covasna – 7,2 milioane de euro; Mureş – 16,8 milioane de euro; Sibiu – 15 milioane de euro; în Harghita au fost plătite până la finele anului trecut 26,4 milioane de euro (astfel, gradul de absorbţie în judeţ este de 113,90%, la acesta contribuind şi proiectele depuse pe programul LEADER care erau planificate pentru anii 2016-2017).

Şi în privinţa numărului de proiecte depuse judeţul nostru se află printre primele din regiune. Deşi Alba – aflat pe primul loc – are peste 6.600 de proiecte depuse, marea majoritate sunt proiecte mici, de 1.500 de euro. Pe locul doi în regiune se află Harghita, cu 2.791 proiecte; urmează Sibiu (1.156), Braşov (1.104), Covasna (756).

Şi tot ca un motiv de laudă, menţionăm faptul că judeţul nostru se află pe locul 2 în ţară în privinţa proiectelor depuse pe programul LEADER (352).

În prezent

Dr. ing. Ioan Hîrb preciza în cadrul Colegiului Prefectural faptul că până în prezent valoarea totală a proiectelor depuse în Harghita este de 37 milioane de euro.

„S-au lansat sesiuni începând din luna mai – pe 29 mai, pe programele pe agricultură (investiţii în exploataţii agricole, pomicole, instalarea tinerilor fermieri, fermele mici). Tot în luna mai s-au lansat măsurile pe pomicultură, procesare, produse agricole, pomicole. Iar săptămâna aceasta vor fi lansate cele două măsuri foarte importante: 6.2, 6.4 – Investiţii în activităţi non-agricole. Mă refer la acei beneficiari din zona rurală care doresc să-şi diversifice activităţile prin cele două programe – 70.000, respectiv 50.000 de euro pe care îi primesc timp de 5 ani, precum şi proiectele pe activităţi de agroturism, activităţi non-agricole, ateliere”.

Vinovate pentru proiectele respinse sunt şi firmele de consultanţă

Un ultim aspect remarcat de directorul AFIR Harghita era cel al proiectelor respinse. Şi – preciza dr. ing. Ioan Hîrb – „aici avem o problemă, pentru că au apărut multe firme de consultanţă care depun proiecte neeligibile sau cu lipsă documente; 80% din proiectele respinse se datorează lipsei de documente şi nerespectarea criteriilor de eligibilitate”.

Pentru diminuarea numărului proiectelor respinse, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita a avut discuţii cu nu mai puţin de 33 de firme de consultanţă. De asemenea, reprezentanţii instituţiei s-au deplasat şi vor mai efectua vizite în toate zonele judeţului, pentru ca informaţiile să ajungă în fiecare localitate.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.