Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu o investiţie de 4.000.000 de euro se speră ca, în doi ani de zile, „90% din lungimea drumurilor comunale din Tulgheş să fie modernizată” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Cu o investiţie de 4.000.000 de euro se speră ca, în doi ani de zile, „90% din lungimea drumurilor comunale din Tulgheş să fie modernizată”
Cu o investiţie de 4.000.000 de euro se speră ca, în doi ani de zile, „90% din lungimea drumurilor comunale din Tulgheş să fie modernizată”

Cu o investiţie de 4.000.000 de euro se speră ca, în doi ani de zile, „90% din lungimea drumurilor comunale din Tulgheş să fie modernizată”

Despre priorităţile, investiţiile şi o parte din problemele din Tulgheş (1)

În ultimii ani, aspectul comunei Tulgheş s-a schimbat mult; cel puţin în centrul localităţii, acest lucru se vede foarte clar. Centrul comunei şi-a schimbat faţa, aproape toate şcolile au fost reabilitate şi modernizate, în infrastructura rutieră au existat investiţii substanţiale etc. Desigur, sunt şi aspecte care nemulţumesc o parte din locuitori. Cum ar fi investiţii destul de reduse în satele aparţinătoare, starea drumului judeţean 127 Tulgheş – Ditrău (aflat în administrarea consiliului judeţean şi care ar scurta considerabil distanţa de la Tulgheş spre reşedinţa judeţului), problemele cu păşunatul sau cele ale reţelei de canalizare etc.

Astfel, despre priorităţile din primul mandat, ce s-a realizat din ele, pe scurt, dar şi obiectivele urmărite în prezent, alături de problemele întâmpinate, am stat de vorbă cu primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu.

„În 2012, când am fost ales primar în primul mandat, am făcut o listă cu priorităţile imediate. Tulgheşul era deficitar în tot ce însemna infrastructură. Infrastructura rutieră avea lipsuri deosebite, şcolile nu erau modernizate etc. Deci am avut de lucru extraordinar de mult”, a început primarul comunei Tulgheş radiografia asupra ce s-a făcut şi ce se doreşte a se realiza în localitate.

„La ora actuală, copiii din Tulgheş beneficiază de o infrastructură şcolară pusă la punct”

„După patru ani de zile, în primul mandat, pot să spun că am reuşit să schimbăm în mare aspectul localităţii. Am reuşit să demarăm proiecte şi chiar să finalizăm în patru ani proiecte mari de infrastructură. Am asfaltat câteva drumuri comunale. Ne lipseau cu desăvârşire trotuarele. Am demarat imediat un proiect de reabilitare sau de punere la punct a infrastructurii pietonale. Şcolile nu erau modernizate. Încet-încet am identificat surse de finanţare, am obţinut finanţări atât din fonduri europene, cât şi guvernamentale şi am început să implementăm proiectele câştigate. Am avut de la început un parteneriat cu şcoala. Pentru noi, şcoala şi copiii au fost unul dintre principalele obiective. Şi atunci ne-am concentrat pe tot ce înseamnă infrastructură şcolară. Am reuşit să modernizăm trei şcoli. Am reuşit să le aducem într-un stadiu în care practic nu le mai lipseşte absolut nimic pentru procesul educaţional. Au fost investiţii destul de mari, consistente, dar care până la urmă s-au finalizat şi la ora actuală copiii din Tulgheş beneficiază de o infrastructură şcolară pusă la punct. A mai rămas o şcoală care nu a fost modernizată, pentru care avem un proiect. La ora actuală avem contractul de finanţare, suntem în faza de achiziţie a lucrărilor, iar până la toamnă sper să avem un câştigător la această licitaţie şi astfel şi şcoala din Poiana Veche să fie modernizată”, a explicat Marcel Vancu.

Edilul a spus că o altă prioritate majoră a fost reabilitarea grădiniţelor din localitate. „Cele două grădiniţe din centrul comunei funcţionau în spaţii improprii şi atunci am încercat să identificăm soluţii. Au trecut aproximativ 3 ani, dar în această perioadă, printr-o muncă deosebită a colectivului primăriei, am reuşit să identificăm şi sursa financiară, să încheiem contracte de finanţare. În prezent suntem în fază avansată de achiziţie, probabil în câteva săptămâni vom avea desemnaţi câştigătorii pe două proiecte (unul din fonduri europene şi unul din fonduri guvernamentale). Vom avea o grădiniţă cu program prelungit şi o grădiniţă cu program normal. Deci vor exista 2 grădiniţe moderne în Tulgheş”, a spus primarul localităţii.

Căminul cultural

Marcel Vancu a ţinut să precizeze în legătură cu investiţiile realizate sau ce urmează a fi implementate că „sigur, lucrurile nu au mers exact cum mi-am dorit”, referindu-se la birocraţie, la Legea achiziţiilor publice, „care este una greoaie”. Însă şi-a exprimat speranţa că prin modificările aduse la această lege să se deblocheze „procesul licitaţiilor”.

Revenind, primarul din Tulgheş a afirmat că o altă investiţie majoră este modernizarea căminului cultural. „Căminul cultural, fiind un obiectiv aşezat chiar în centrul comunei, am ţinut să-l modernizăm. Am obţinut o finanţare din partea Companiei Naţionale de Investiţii. Vom avea un aşezământ de cultură extrem de modern: cu sală de spectacole, cu sonorizare etc.”, a spus primarul. Totuşi, a continuat edilul, au fost şi reproşuri din partea unor locuitori în legătură cu acest cămin cultural. Ele se refereau la faptul că aşezământul era folosit de cetăţenii localităţii pentru diverse evenimente: nunţi, botezuri etc. Însă, odată cu încheierea contractului de finanţare, aceste evenimente nu mai pot fi organizate în căminul cultural. „În contract scrie foarte clar: sunt aşezăminte de cultură şi sunt destinate în exclusivitate pentru activităţile culturale”.

În aceste condiţii, autorităţile locale doresc să preia de la Cooperativa din Tulgheş „o clădire emblematică pentru localitate – fostul restaurant – să obţinem o sursă de finanţare, să-l modernizăm şi să facem o clădire care să aibă această destinaţie. Iar primăria să-l poată închiria pentru diferite evenimente în familie: nunţi, botezuri etc. Şi atunci să rezolvăm şi partea aceasta”.

Un alt aspect punctat de primar s-a referit la finalizarea bazei sportive din localitate. În context, edilul a amintit că Tulgheşul a avut o echipă care activa în Liga a IV-a. „Datorită faptului că mulţi dintre jucători au plecat, unii în străinătate, alţii şi-au găsit alte locuri de muncă, şi pe fondul altor probleme, echipa s-a desfiinţat. Nu s-a desfiinţat pentru că nu a avut sursă de finanţare, pentru că consiliul local era foarte încrezător în echipă şi chiar a deblocat anumite sume pentru a finanţa echipa de fotbal. Sper ca anul viitor să reluăm această activitate”, a spus primarul. De asemenea, tot în acest registru, acesta a amintit că a fost finalizat şi un alt teren cu gazon sintetic, care va fi pus la dispoziţia celor care doresc să facă mişcare, copiilor.

Trei proiecte mari în infrastructura rutieră

Marcel Vancu a explicat că există un program de investiţii majore la Tulgheş. Mai exact, pe lângă modernizarea grădiniţelor, mai sunt încă trei proiecte mari pe infrastructura rutieră, care au o valoare ce se ridică la peste 4.000.000 de euro. „Dacă se vor finaliza, peste 90% din lungimea drumurilor comunale din Tulgheş vor fi modernizate. Eu sper ca în 2 ani de zile să le putem finaliza”. În ceea ce priveşte finanţarea, jumătate sunt din fonduri europene, iar cealaltă jumătate din fonduri guvernamentale.

Un alt proiect important vizează extinderea reţelei de apă potabilă din comună, iar în 2-3 ani, 90% din locuitori să se poată racorda la ea. „La ora actuală, peste 60% din populaţia Tulgheşului este racordată la reţeaua de apă potabilă. Vreau să spun că este un proces continuu de racordare, dar sunt încă necesare investiţii. Tot ce înseamnă blocuri, instituţii şi foarte multe locuinţe sunt racordate. Dar mai există zone unde nu există posibilitatea racordării. Din acest motiv căutăm să identificăm o altă sursă de finanţare, printr-un alt proiect, prin care în 2-3 ani de zile aproximativ 90% dintre locuitori să se poată racorda la reţeaua de apă”, şi-a exprimat speranţa Marcel Vancu.

Problema canalizării

O problemă deosebită se referă la reţeaua de canalizare, care a fost realizată în urmă cu mulţi ani din fonduri SAPARD. Primarul a explicat că în urma unei expertize s-a constatat că un sector din canalizare „era compromis în totalitate”. Astfel că se recomandă realizarea unui nou proiect, o altă reţea de canalizare. Problema este, susţine edilul, că e foarte greu de obţinut o finanţare, atâta timp cât obiectivul respectiv a beneficiat deja de fonduri nerambursabile. În momentul în care a citit expertiza, primarul spune că a trebuit să se adreseze organelor statului pentru a declanşa o anchetă pe această temă, fiind depuse anumite plângeri. Însă răspunsul a fost că faptele s-au prescris. „Deci, efectiv nu avem altă posibilitate decât să identificăm o altă sursă de finanţare şi să rezolvăm problema canalizării”, a spus primarul, precizând că alte sectoare de canalizare funcţionează foarte bine, însă sunt probleme în sate.

Problema păşunatului, rezolvată

„Una dintre problemele mari pe care le-am avut în Tulgheş de-a lungul timpului a fost cu păşunatul. Păşunatul şi creşterea animalelor în zona de munte este una dintre activităţile din care trăiesc multe familii şi la fel este şi în Tulgheş. A apărut, pe fondul unor probleme, o stare conflictuală cu privire la păşunat. Şi aceasta datorită faptului că oamenii nu s-au putut adapta legilor. Ordonanţa 34 spune foarte clar: atâta timp cât păşunile se află în domeniul public, adjudecarea lor se poate face prin licitaţie publică. Ca să participi la o licitaţie publică, să adjudeci o anumită suprafaţă de păşune, trebuie să îndeplineşti anumite condiţii impuse de lege. Sunt foarte mulţi proprietari de animale care nu se regăsesc în forme asociative şi atunci nu îndeplinesc condiţiile de participare la licitaţii şi practic rămâneau pe dinafară. Au fost tot felul de plângeri, procese, timp de 2-3 ani de zile. Anul acesta este pentru prima dată când am reuşit să le scoatem la licitaţii şi aproape 100% am rezolvat şi problema păşunatului”, a explicat edilul.

„E o problematică complexă, pentru că e foarte greu ca crescătorii de animale să înţeleagă legislaţia care, pe lângă faptul că e incoerentă, e greu de aplicat şi este şi schimbătoare. Se schimbă foarte des şi noi trebuie să ţinem pasul cu schimbările legislative”, a mai spus Marcel Vancu. (Va urma)

(Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.