Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » „Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III
„Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III

„Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III

Apariţie editorială dedicată Centenarului Marii Uniri, prin creionarea portretelor a 71 de dascăli harghiteni

Luni seara, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc a găzduit un eveniment deosebit: lansarea cărţii „Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III, parte din acelaşi program, iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni. Un volum deosebit de important pentru această zonă, în paginile căruia se regăsesc portretele a 71 de dascăli harghiteni de ieri şi de astăzi. Un volum considerat „un demers de nemurire a dascălilor din această zonă, un demers de frumoasă şi permanentă aducere aminte a celor care au contribuit în vreun fel la ctitorirea neamului”, după cum spunea poetul Ionel Simota.

În cadrul evenimentului, preşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, inspector şcolar Elena Mândru, care este iniţiatoarea şi coordonatoarea acestei apariţii editoriale, a evidenţiat că cele 71 de portrete de dascăli harghiteni prezentate în acest volum vin să completeze chipurile zugrăvite în primele două volume, apărute în anii 2011 şi 2012. Astfel că în prezent s-a ajuns, în total, să fie prezentaţi în această carte 300 de dascăli care au predat pe aceste meleaguri, iar echipa de elaborare a celor trei volume să fie formată din aproximativ 600 de persoane.

Coordonarea lucrării şi-a exprimat speranţa că acest proiect va fi continuat şi de către noile generaţii de dascăli ce vor veni. „Un proiect foarte drag sufletului nostru, care şi-a propus ca să lase cuvânt tipărit despre dascălii acestor locuri. Se pare că din moment ce suntem la cel de al treilea volum, până în prezent am reuşit. Ne dorim la fel de mult să reuşim şi în anii care vor veni. De asemenea, dacă cei ce vor veni după noi, colegi de-ai noştri, generaţia tânără de dascăli, vor găsi proiectul util şi interesant peste ani, să-l continue”, a spus inspectorul şcolar.

Prof. Elena Mândru a mai arătat că volumul de faţă este dedicat Centenarului Marii Uniri. „Ceea ce doresc să menţionez de asemenea legat de această carte, pe care sugestiv am intitulat-o Ctitori de neam şi care deloc întâmplător se doreşte a fi în acest an şi în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri o dedicaţie pentru dascălii noştri de odinioară şi pentru şcoala românească în special”, a spus inspectorul şcolar, citind în continuare dedicaţia scrisă la începutul volumului: „Pentru adevăraţii dascăli cuvântul patriotism este în egală măsură un sentiment, o stare şi un bun de transmis generaţiilor viitoare. De aceea, i-am numit ctitori de neam.

Pentru acei dascăli de ieri, care nu mai sunt printre noi, a fost păstrat un moment de reculegere.

În cadrul evenimentului de luni, au luat cuvântul şi au vorbit despre importanţa lucrării apărute, dar şi despre rolul dascălului în societate, în formarea tinerelor generaţii: inspector şcolar general Petru Ioan Gârbea; inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu; preotul Teodor Bijec (care a transmis şi binecuvântarea ierarhului locului, Preasfinţitul Părinte Andrei); poetul Ionel Simota, preşedintele Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc; prof. înv. Lucia Borbeli, vicepreşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni; consilierul judeţean Ion Proca; prof. Nicolae Bucur; prof. Dorina Moraru Drăghici; prof. Stelian Busuioc; prof. Valeria Pop; moderatorul întâlnirii fiind Gheorghe Filip, vicepreşedinte al Despărţământului Covasna-Harghita al Astrei.

Evenimentul a fost completat de elevi ai şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” care au prezentat un scurt, dar diversificat program artistic.

Volumul III al cărţii „Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi” a fost realizat şi tipărit în cadrul unui proiect cultural cofinanţat de Consiliul Judeţean Harghita.

În volumul de faţă au fost puse în lumină chipurile a 32 de învăţători şi învăţătoare, 10 educatoare, profesori de limba română, istorie, chimie, fizică, geografie, educaţie fizică, matematică, limbi străine, biologie – care au predat sau sunt încă la catedră în această zonă a ţării. (Şt. P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.