Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CSM Bucureşti – o performanţă pentru istoria sportului românesc! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sport » CSM Bucureşti – o performanţă pentru istoria sportului românesc!
CSM Bucureşti – o performanţă pentru istoria sportului românesc!

CSM Bucureşti – o performanţă pentru istoria sportului românesc!

Cucerirea Ligii Campionilor la handbal feminin de către CSM Bucureşti este  o performanţă aproape neverosimilă, dar are surprinzător de multe similitudini cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani, când Steaua Bucureşti cucerea, la fel de neaşteptat, Liga Campionilor la fotbal. Steaua a câştigat Liga Campionilor la fotbal în 7 mai 1986, CSM Bucureşti a devenit cea mai bună echipă a continentului după meciurile susţinute în 7 şi 8 mai; Steaua avea ca adversar, pe un teren spaniol, marea favorită a acelei ediţii FC Barcelona, CSM Bucureşti pe reprezentanta gazdelor,  ETO Győr, echipă considerată net favorită, mai ales după ce, în primul meci, învinsese campioana ediţiei trecute, Buducnost Podgorica; meciul Stelei cu Barcelona s-a terminat la egalitate, după timpul regulamentar şi a avut nevoie de prelungiri, la fel cum s-a întâmplat în Sala Sporturilor „László Papp” din capitala Ungariei; la Sevilla, prelungirile nu au adus departajarea celor două echipe, la fel s-a întâmplat şi la Budapesta; la executarea loviturilor de penalitate, steliştii au câştigat cu 2-0, la Budapesta CSM a transformat 4 lovituri de la 7 m, Győr-ul doar unul!

grubisicVictoria echipei bucureştene este una care se datorează, în primul rând, tăriei morale şi spiritului de echipă. Bucureştencele n-au cedat psihic nici când au fost conduse cu două sau chiar trei goluri, iar atunci când nu puteau marca, datorită cerbiciei cu care se apăra adversarul, răspundeau cu aceeaşi monedă. De fapt, strict statistic, două au fost atuurile care au dus la victorie: o poartă apărată excepţional de Jelena Grubisic – declarată cea mai bună jucătoare a turneului final al Ligii Campionilor – şi în final de Melisa Pessoa şi o eficienţă mult mai mare la aruncările la poartă, „campioană” fiind Oana Manea, cu un procentaj de peste 90 la sută.

Un meci pur şi simplu fantastic l-a făcut suedeza Isabelle Gulden, autoare a 15 goluri, cea care este şi golghetera ediţiei din acest an a Ligii Campionilor, cu 103 goluri, la Budapesta reuşind performanţa de a marca toate cele 8 lovituri de la 7 metri acordate echipei noastre, deschizând cu gol şi seria loviturilor de departajare. În acest context trebuie remarcată şi Mica Brădeanu, care a jucat excepţional faza de apărare şi a marcat şi golul al patrulea, care a pus capăt întâlnirii.

L-am lăsat la urmă, tocmai pentru că lui îi revine partea leului din meritele acestei victorii excepţionale, pe antrenorul danez Kim Rasmussen. Nu numai că a pregătit impecabil echipa, dar a şi condus-o magistral în cele două meciuri de la Budapesta, găsind de fiecare dată soluţiile ideale pentru a rezolva problemele ivite, făcând cele mai inspirate înlocuiri. Pe bună dreptate se spune că Rasmudsen şi antrenorul naţionalei feminine, Tomas Ryde, au adus o altă mentalitate în handbalul românesc.

ETO Győr – CSM Bucureşti 29-26 (12-13, 22-22, 25-25). Au înscris Heidi Loeke 8, Eduarda Amorim 5, Cornelia Groot 4, Eniko Kovacsics 3, Linn Jorum Sulland 3, Yvette Broch 1, Anita Gorbitz 1, Jana  Knedlikova 1 – Isabelle Gulden 15, Carmen Martin 4, Oana Manea 3, Linea Tortensston 3, Paula Rodrigues 2, Aurelia Brădeanu 1, Cristina Vărzaru 1.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.