Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Criză de medici de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc; la concursuri nu se prezintă nici un candidat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Criză de medici de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc; la concursuri nu se prezintă nici un candidat
Criză de medici de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc; la concursuri nu se prezintă nici un candidat

Criză de medici de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc; la concursuri nu se prezintă nici un candidat

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, gărzile sunt epuizante. Trei medici specialiști fac imposibilul și, ajutați de trei medici de familie și de asistenți, acoperă ceea ce ar trebui să facă 21 de medici urgentiști.

Dr. Kacsó Jolán, șefa UPU de la spitalul județean, povestește că, în urgență, un singur medic asigură o linie de gardă. „Avem în jurul a 100 până la 150 de pacienţi în 24 de ore, este foarte, foarte greu. Noi nu facem doar triajul pacientului, noi, practic, tratăm pacientul. În reanimare, bolnavul stă şi două-trei ore până este stabilizat, este resuscitat şi doar după aceea este dus fie pe secţie, fie intră în sala de operaţie. Până când pacientul nu e stabilizat, ceea ce se face în UPU, nici chirurgul nu intră în sală şi nici secţiile nu preiau pacientul”, a explicat dr. Kacsó Jolán.

Medicina de urgență este o continuă provocare, o specialitate incitantă pentru minți iscoditoare, dar care necesită un volum mare de muncă și rezistență fizică deosebită. Iar când deficitul din schema de personal este atât de mare, pacienții trebuie să aștepte și să înțeleagă.

„Urgenţa face diferenţa în cazurile critice şi atunci, vă puteţi închipui, suntem ocupaţi cu un pacient de cod roşu, care se tratează trei-patru ore, nu vorbesc de pacientul hipotermic, care se resuscitează şi şapte-opt ore, cu masaj cardiac continuu, tratament continuu, cu un singur medic. Și atunci alți pacienți normal că aşteaptă”, a continuat șefa UPU.

În afară de cei trei medici de urgență angajați, UPU mai are contracte cu 3 medici de familie prestatori de gărzi, care nu sunt atestați. Dacă și-ar obține atestatul în medicina de urgență, ar putea fi angajați cu contract de muncă la UPU și ar putea să câștige bani frumoși.

La SJU este nevoie de minimum 21 de medici de medicină de urgență, precizează dr. Kacsó Jolán. Gărzile epuizante, deficitul de medici și intervențiile din ce în ce mai multe îi descurajează pe rezidenți. Pe de altă parte, medicii de urgență sunt la mare căutare și în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari decât la noi.

„E o specialitate extraordinar de frumoasă, cu foarte multe satisfacţii, dar foarte grea. Şi acesta este unul dintre motivele pentru care o parte dintre rezidenţi se sperie de Urgenţă şi în primul an renunţă la rezidenţiat și se reprofilează pe o specialitate mai uşoară”, a explicat șefa Secției urgențe a spitalului județean.

Dr. Konrád Judit, managerul SJU din Miercurea Ciuc, a remarcat că, deși în ultimii ani numărul medicilor specialişti care activează pe secţii a crescut, nu același lucru se poate spune despre UPU, unde lipsa de medici se accentuează. Conducerea spitalului și autoritățile județene fac eforturi pentru atragerea de specialiști la această secție, însă posturile scoase la concurs, și nu puține, nu se ocupă.

„Noi permanent scoatem posturile la concurs – şi ultima oară au fost scoase la concurs opt posturi de medici de medicină de urgenţă şi nu s-a prezentat nimeni. Și pentru examenul de rezidenţiat sunt scoase posturi la concurs pentru această specialitate”, a declarat dr. Konrád Judit.

Pentru a veni în sprijinul medicilor specialiști de la UPU, directoarea medicală a spitalului, dr. Melles Orsolya, a lansat un apel către medicii de familie din județ: să vină și să dea o mână de ajutor, făcând gărzi.

„Până ce se va completa echipa de la UPU,  zilele acestea am transmis o scrisoare către medicii de familie care lucrează în judeţ, pentru că ei pot să facă gărzi. Și, cu ajutorul consiliului judeţean, care a fost de acord să suporte toate costurile, pot efectuare pregătirea în vederea obţinerii atestatului în medicina de urgenţă. Avem deja o persoană care se interesează, sperăm să fie cât mai multe şi în cursul lunii mai vom organiza  și o întâlnire cu rezidenţii de medicină de urgenţă de la Târgu Mureş, ca să le prezentăm posibilităţile de aici şi să-i convingem să vină cât mai mulţi la noi”, a declarat dr. Melles Orsolya.

Dr. Kacsó Jolán a prezentat reprezentanților mass-media Unitatea de Primiri Urgențe a SJU din Miercurea Ciuc, una care s-a modernizat în ultimii ani și unde medicii tineri pot face performanță, urmând ca până în 2022 să se extindă, printr-un proiect european derulat de Consiliul Judeţean Harghita.

A explicat modul în care se derulează activitatea la UPU: de cum intră la Urgențe, pacienții sunt triați și li se acordă asistență în funcție de gravitatea stării în care ajung la spital. Firește, cei a căror viață este în pericol, au prioritate. A făcut apel la înțelegere și la răbdare, asigurând toți pacienții că vor primi atenția cuvenită. Este bine de știut și faptul că „asistenții medicali de la Urgențe sunt foarte bine pregătiți, că anual sunt «obligați» să facă diferite tipuri de cursuri de specialitate, apoi verificați”, ne asigură dr. Kacsó Jolán. Pe de altă parte, medicii de urgență au fost instruiți să se ocupe simultan de mai mulți pacienți de cod roșu. Potrivit șefei UPU, în cazul unui accident foarte grav, de pildă, există o listă de mobilizare cu personalul medical și de asistență al secției, iar cei vizați răspund chemării de la primul apel.

„Sistemul de urgență este bine reglementat, este singurul care merge bine în țara asta. Avem tot ce este nevoie pentru a reanima un pacient, de la ventilatoare, monitoare, defibrilatoare, injectomate, aparat de încălzire pentru pacienții hipotermici, foarte multe aparat de încălzit sânge, EKG-uri performante, chiar și un laborator al UPU, pentru diferite analize”, a evidențiat șefa de la Urgențe.

Cea mai nouă achiziție este un manechin performant, botezat „Kelly Baba”, folosit cu succes la instruirea  personalului secției. Manechinul răspunde la întrebări, respiră, tușește, cu ajutorul lui pot fi simulate multe situații, până la cele critice. Kelly este elementul de bază la cursurile privind diferite manevre de resuscitare mai mult decât necesare. În afară de compresiunile toracice și ventilația externă, i se poate pune dren, canulă de traheostomie, iar Kelly chiar răspunde.

„Am vrut să vă arătăm şi să ştie şi potenţialii noştri viitori medici că au cu ce lucra şi au cu ce să facă performanţă aici, că pot să aibă satisfacţii uriaşe în serviciul nostru de Urgenţă, mai ales că o să avem o clădire nouă, aparatură nouă, tot ce nu avem acum – mă gândesc la stomatologie, urgenţe pediatrice structurate altfel, CT propriu, radiologie proprie – că vor fi condiţii şi mai bune. Și nu ne oprim aici, va fi o UPU mult mai performată decât este în momentul de față. Spitalul s-a dezvoltat foarte mult, avem specialități, nu mai trebuie să trimitem pacienții cu orice altundeva, pentru că nu se rezolvă la noi, iar până în 2022 se va extinde şi se va moderniza, printr-un proiect european derulat de consiliul judeţean. Acum lucrăm pe o suprafață de aproximativ 700 de metri pătrați și clădirea nouă va totaliza 3.500 de metri pătrați, pe două nivele, deci va fi foarte mare, cu mult mai multe paturi. Și atunci, normal, și numărul personalului angajat va crește mult”, a arătat dr. Kacsó Jolán.

Inevitabil, a fost întrebată și despre pregătirile pentru vizita Papei Francisc, la 1 iunie.

„Vor veni medici și din alte părți, dar numai pe teren, adică nu în UPU, deocamdată așa știu. În Urgență o să ne chinuim noi, și o să ne rupem în zece părți, și o să lucrăm, pentru că așa facem în fiecare an. Suntem obișnuiți să lucrăm mult mai mult decât putem, dar ne-am asumat această vocație și facem ce trebuie”, a relatat dr. Kacsó.

Potrivit sursei citate, la Miercurea Ciuc/Șumuleu vor veni „foarte multe forțe” în sprijin, de la Mureș, din Cluj, de la Brașov, din Covasna și de la Bacău. „Vor fi  foarte multe corturi, adică spitale mobile, puncte medicale avansate, dotate exact la fel ca și o reanimare, unde se poate efectua absolut orice; vor fi foarte multe corturi, foarte multe mașini de terapie intensivă, multe mașini pentru victime multiple se vor concentra în jurul acelei zile. Însă treaba grea rămâne tot la noi, pentru că ei, după ce pleacă Papa Francisc, se retrag și rămânem cu câteva sute de mii de oameni și spitalul trebuie să facă față. Noi trebuie să ne pregătim ca pentru un plan roșu, ca pentru un plan alb, asta implică absolut tot spitalul”, a explicat șefa UPU. Ea a ținut să sublinieze faptul că în perioada vizitei Papei nu pleacă nimeni în concediu, nici unui angajat al spitalului nu i se vor aproba zile libere, toată lumea va fi „lângă telefon, cu telefonul și vine când avem nevoie de personal. Până în momentul de față, nu știu ca în UPU să primim alți medici, doar în prespital”.

Directorul financiar-contabil al SJU, ec. László Botond, a adăugat că întregul spital se pregătește pentru vizita Papei. „S-a suplimentat necesarul de medicamente, nu se vor interna (bolnavii – n.a.) cronici, toate secțiile se vor pregăti pentru acest eveniment”, a conchis László Botond.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.