Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cristian Diaconescu, la o întâlnire cu simpatizanţii din Harghita-Covasna: Indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Cristian Diaconescu, la o întâlnire cu simpatizanţii din Harghita-Covasna: Indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României
Cristian Diaconescu, la o întâlnire cu simpatizanţii din Harghita-Covasna:  Indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României

Cristian Diaconescu, la o întâlnire cu simpatizanţii din Harghita-Covasna: Indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României

Singurul politician român care a dat, până la ora închiderii ediţiei, o replică autonomiştilor de la Tusványos a fost Cristian Diaconescu, candidatul PMP la preşedinţie, care, răspunzând la o întrebare legată de declaraţia premierului Ungariei, a spus: „Este o problemă importantă ca orice proiect în relaţia bilaterală româno-ungară să-l tratăm prin prisma unui respect reciproc pe care ni-l datorăm ca state şi ca popoare ce locuim în aceeaşi vecinătate de mii de ani. Şi, din acest punct de vedere, nimeni din autoritatea statului român nu a tratat cu lipsă de respect, fie retoric, fie ca şi decizie, statul ungar, poporul ungar şi colegii noştri din Ungaria. Din păcate, iniţiativa a venit de la Budapesta şi de la politicienii de la Budapesta din această perspectivă. Sunt convins că linia politică a autorităţilor de la Bucureşti va rămâne aceiaşi, pentru că pornind de la respect putem pune bazele unor proiecte de colaborare şi respect între cele două ţări”, a spus Cristian Diaconescu, la o întâlnire cu simpatizanţii din Harghita şi Covasna.

Ulterior, Cristian Diaconescu a declarat că niciodată axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României, indiferent de opţiunile geopolitice ale Ungariei. „Indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităţilor de la Bucureşti, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României vreodată şi cred că acest lucru trebuie clar înţeles şi nu există nici o altă variantă de compromis”, a afirmat Cristian Diaconescu, sâmbătă, la Tuşnad, la o întâlnire cu simpatizanţii din Harghita şi Covasna.

El a precizat că, din punctul de vedere al normei europene, relaţiile interetnice din România respectă standardele europene, iar orice regionalizare a ţării se va face pe criterii economice şi nu etnice. „În acest moment, din punctul de vedere al normei europene, relaţiile interetnice din România respectă exact şi performant valorile şi standardele paneuropene. Nu mai există elemente care pot fi adăugate. Oricâte speranţe şi oricâte semnale s-ar transmite, din păcate interesat politic şi nu în beneficiul economic, de diverşi politicieni de la Budapesta, dezvoltarea tuturor regiunilor României (…) este strict legată de nivelul de trai, de investiţii, de dezvoltare economică. Privesc regionalizarea României numai din perspectivă economică, pentru că este singura variantă benefică pentru locuitorii oricărei regiuni din ţara noastră”, a spus Cristian Diaconescu, care a adăugat că „indiferent de calculele pe care şi le fac unii şi alţii, nici un proiect etnic nu va putea fi speculat din afara României împotriva României şi a românilor”.

Referitor la afirmaţia europarlamentarului FIDESZ Tőkés László, care a declarat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că maghiarii trebuie să vorbească despre lupta lor „pentru autonomie, de lupta pentru independenţă”, Cristian Diaconescu a declarat că aceste solicitări sunt aberante, inoperante, sunt simple afirmaţii. „Astfel de solicitări sunt perfect aberante şi nu au nici o legătură cu sensul în care un stat european funcţionează astăzi. Sunt nişte afirmaţii, făcute de un cetăţean care şi-a creat un renume din acest punct de vedere şi încearcă prin repetare, multiplicare să-şi confirme acest profil. Cred, mai degrabă, cunoscându-l pe Viktor Orbán din diverse împrejurări, mai degrabă l-au deranjat aceste solicitări decât să le fi considerat pozitive. Viktor Orbán nu are cum să aibă vreo reacţie de sprijin în legătură cu aceste idei şi nici un lider maghiar de acum încolo. Ceea ce poate să facă este să tacă, încercând să sugereze că, de o anumită manieră, ar fi favorabil unor astfel de idei. Dar, repet, aceste idei sunt perfect inoperante, nu au nici o valoare europeană, nu au nici o valoare naţională (…) nu pot fi operaţionalizate în nici un fel, sunt simple afirmaţii”, a subliniat Cristian Diaconescu.

El a spus că Guvernul Orbán Viktor are o problemă legată de faptul că este sprijinit de un partid extremist, antisemit şi xenofob, respectiv Jobbik, şi a susţinut că afirmaţiile de genul celor făcute de Tőkés László pot avea valoare de întrebuinţare doar în Ungaria. „Guvernul Orbán are o problemă pe care orice Guvern al României nu o are. Guvernul Orbán are problema faptului că un partid extremist, antisemit şi xenofob numit Jobbik îl sprijină. (…) România nu are această problemă, pentru noi eventualele tentaţii extremiste, radicale s-au transformat din declaraţii politice în intrări în emisiuni de divertisment, noi suntem mult mai relaxaţi şi vreau să spun mult mai europeni din acest punct de vedere. Deci, genul acesta de afirmaţii, tipice unor politicieni extremişti care în Ungaria, din păcate, sunt apropiaţi de putere, pot avea eventual valoare de întrebuinţare în acea ţară. În această ţară au valoare de amuzament”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu a amintit că statul ungar este alături de UDMR în procesul privind Iniţiativa Cetăţenească Europeană, dar că răspunsul european a fost foarte clar, respectiv că problemele privind drepturile minorităţilor ţin de legislaţiile naţionale. „Răspunsul primit din partea Comisiei Europene şi mai mult ca sigur din partea Curţii de la Luxemburg, evident dacă Guvernul (României – n.r.) va mai rămâne parte intervenientă în cauză, este unul clar: aceste probleme ţin de legislaţiile naţionale, ţin de subsidiaritate, deci nu există un acquis-ul comunitar şi nu va putea exista un acquis comunitar în această temă. Oricum, avem încredere în Slovacia care a rămas intervenient în cauză, chiar dacă Guvernul de la Bucureşti ar trăi într-o variantă schizoidă de comportament, având în vedere partenerul de la guvernare, Guvernul slovac va continua acest proces în favoarea Comisiei Europene”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Gina Ştefan, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.