Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Creştere semnificativă a imobilelor recepţionate în baza lucrărilor de înregistrare sistematică | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Creştere semnificativă a imobilelor recepţionate în baza lucrărilor de înregistrare sistematică
Creştere semnificativă a imobilelor recepţionate în baza lucrărilor de înregistrare sistematică

Creştere semnificativă a imobilelor recepţionate în baza lucrărilor de înregistrare sistematică

Din acest punct de vedere, Harghita se află printre judeţele fruntaşe din categoria judeţelor cu zone mai ridicate de dificultate, „având în vedere că suntem în zonă de munte”

Un număr de 56.815 de imobile rezultate din lucrări de înregistrare sistematică, finanţate în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, au fost înregistrate în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, în vederea recepţionării din 2018 şi până în prezent. Din acest total, în 2019 au fost înregistrate 50.859 de imobile.

Din suprafaţa totală a judeţului de 663.684 de hectare, sunt înregistrate în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară imobile care acoperă 184.169 de hectare, ceea ce înseamnă mai puţin de 30%.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), al cărui obiectiv principal este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional. De asemenea, în cadrul acestui proiect, surse de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale.

Directorul OCPI Harghita, jur. Sorin Truţă, făcând un bilanţ al activităţii pe anul trecut din acest punct de vedere, a arătat că în cursul lunii decembrie 2019 s-a finalizat recepţia lucrării sistematice din comuna Remetea. În cursul lunii ianuarie au fost migrate datele şi au fost deschise cărţile funciare. Iar în data de 3 februarie au fost predate Primăriei Remetea 7.422 de cărţi funciare în vederea înmânării deţinătorilor de imobile sau administratorilor, în cazul imobilelor proprietate de stat.

Din judeţul Harghita, un număr de şapte unităţi administrativ-teritoriale – Plăieşii de Jos, Zetea, Ciucsângeorgiu, Lupeni, Satu Mare, Mărtiniş şi Praid – au fost selectate pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Începând cu luna aprilie a anului trecut, ANCPI a organizat licitaţii pentru comunele Plăieşii de Jos (pentru o suprafaţă de 29.569 ha şi un număr estimat de 40.000 de imobile) şi Zetea (pentru 18.966 ha şi un număr estimat de 18.200 de imobile). „Spre bucuria noastră, a existat un ofertant pentru ambele localităţi şi pe data de 31 decembrie 2019 au fost încheiate contracte de prestări servicii. Am furnizat deja informaţiile prestatorului şi urmează să intrăm în perioada de execuţie a lucrărilor”, a declarat jur. Sorin Truţă.

Tot anul trecut, în 11 octombrie, a fost declanşată procedura pentru licitarea localităţilor Ciucsângeorgiu, Lupeni, Satu Mare, Mărtiniş. „Din informaţiile noastre, s-au depus două oferte pentru localitatea Ciucsângeorgiu, iar pentru celelalte trei comune nu s-au depus oferte”.

În primul trimestru al acestui an urmează să se organizeze licitaţie pentru comuna Praid. „În acest sens, ANCPI a iniţiat o largă dezbatere cu reprezentanţii persoanelor juridice autorizate să realizeze lucrări de înregistrare sistematică în vederea formulării de propuneri de simplificare a proceselor şi de îmbunătăţire a specificaţiilor tehnice. După finalizarea acestui proces, va avea loc un studiu de piaţă în vederea stabilirii preţului/hectar la care urmează să fie contractate în viitor lucrările de înregistrare sistematică în cadrul programului operaţional regional”, a explicat directorul OCPI Harghita.

În continuare, strategia agenţiei naţionale prevede că se vor licita localităţile care nu au mai fost licitate până acum, respectiv comuna Praid. Iar în semestru II 2020 vor fi licitate din nou localităţile Lupeni, Satu Mare şi Mărtiniş.

„Facem un apel şi pe această cale la reprezentanţii persoanelor juridice autorizate din judeţul Harghita să contribuie cu propuneri atât în vederea modificării specificaţiilor tehnice, cât şi în ceea ce priveşte studiul de piaţă pentru stabilirea preţului/hectar”, a precizat jur. Sorin Truţă.

În acest an se vor finaliza lucrările de înregistrare sistematică în comunele Subcetate şi Gălăuţaş

În ceea ce priveşte lucrarea de înregistrare sistematică la nivelul comunei Subcetate, aceasta este într-un stadiu avansat. „Au fost finalizate măsurătorile, prestatorul prelucrează în prezent informaţiile şi sperăm ca în primul semestru al anului 2020 să fie predată lucrarea pentru recepţie”, a spus directorul OCPI Harghita.

De asemenea, conform acestuia, este într-un stadiu avansat şi lucrarea de înregistrare sistematică din comuna Gălăuţaş, „care sperăm să fie predată în vederea recepţionării până la finalul anului 2020”.

În cursul lunii decembrie 2019 a fost semnat şi contractul subsecvent pentru comuna Sândominic, care a intrat în vigoare la data de 6 ianuarie 2020.

„Practic, la nivel de unităţi administrativ-teritoriale sunt în derulare lucrările de la Subcetate, Gălăuţaş, Sândominic, Zetea şi Plăieşii de Jos. Urmează să fie licitată comuna Praid şi să fie scoase la licitaţie lucrările pentru comunele Lupeni, Satu Mare, Mărtiniş”.

Creştere semnificativă a imobilelor înregistrate în 2019

În ceea ce priveşte lucrările de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale, finanţate de ANCPI şi contractate de primării, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil anul trecut.

Iniţial, pe finanţarea II, au fost încheiate la începutul anului 2017 un număr de 39 de contractele. Din acestea nouă s-au reziliat din diferite motive, iar celelalte 30 au fost realizate. „Numărul total de imobile rezultat din lucrările de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale realizate în baza contractelor de prestări servicii încheiate de unităţile administrativ-teritoriale în cursul anului 2017, care au fost predate pentru recepţie la OCPI Harghita până la data de 6 februarie 2020, este de 36.483 imobile, din care pentru un număr de 30.076 (5.501 în 2018) s-a finalizat recepţia şi au fost deschise cărţile funciare şi predate primarilor. Pentru un număr de 6.402 imobile (trei localităţi) s-a finalizat perioada de publicare şi urmează ca prestatorul să predea lucrarea finală”, se arată în bilanţul OCPI Harghita.

În cadrul finanţării III, au fost semnate, în anul 2018, 40 de contracte de prestări servicii, în 39 de localităţi, pentru un număr estimat de 35.398 imobile.

Directorul OCPI Harghita a declarat că se va prelungi perioada pentru contractele încheiate în 2018, atât pe finanţarea III cât şi pe finanţarea IV, până la 31 noiembrie, condiţia fiind ca până la 31 iunie să fie deja recepţionate documentele spre publicare.

Numărul total de imobile rezultat din lucrările de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale realizate în baza contractelor de prestări servicii încheiate de UAT-uri în cursul anului 2018 (finanţarea III), care au fost predate pentru recepţie la OCPI Harghita până la data de 6 februarie 2020, este de 11.053 imobile. Din acestea, pentru un număr de 1.336 imobile s-a finalizat recepţia şi au fost deschise cărţile funciare, 3.156 de imobile (patru localităţi) vor intra sau se află în perioada de publicare şi un număr de 6.561 imobile (opt UAT) se află în perioada de recepţie a documentelor tehnice ale cadastrului copie spre publicare.

În cadrul finanţării IV au fost 12 contracte de prestări servicii semnate tot în 2018 în 12 localităţi, pentru un număr estimat de 7.462 imobile. Pe această finanţare, numărul total rezultat din lucrările de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, care au fost predate pentru recepţie la OCPI Harghita până la data de 6 februarie 2020, este de 2.143 imobile. Din care pentru 617 imobile s-a finalizat recepţia şi au fost deschise cărţile funciare, 143 vor intra sau se află în perioada de publicare şi un număr de 1.383 de imobile (două localităţi) se află în perioada de recepţie a documentelor tehnice ale cadastrului copie spre publicare.

Finanţarea V este în derulare, fiind vorba de 40 contracte de prestări servicii în derulare în 39 UAT-uri, pentru un număr estimat de 37.910 imobile.

„În concluzie, în evidenţele OCPI Harghita, până la data de 6 februarie 2020, au fost înregistrate, în vederea recepţionării, pe finanţările II, III, IV, V şi localitatea Remetea, începând din anul 2018, un număr total de 56.815 imobile rezultate din lucrări de înregistrare sistematică, din care 50.859 în 2019 şi 742 în 2020”, a spus jur. Sorin Truţă.

În decembrie 2019, pe finanţarea VI au fost semnate un număr de 19 contracte de finanţare, pentru un număr estimat de 22.241 imobile.

Potrivit jur. Sorin Truţă, Harghita se află printre judeţele fruntaşe din categoria judeţelor cu zone mai ridicate de dificultate, „având în vedere că suntem în zonă de munte”. „În judeţele de câmpie înregistrarea sistematică se realizează mult mai uşor, deoarece imobilele sunt mai mari şi limitele acestora sunt în general paralele”.

„În ceea ce priveşte lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţi administrativ-teritoriale, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se poate constata că OCPI Harghita a urmat recomandările conducerii ANCPI şi a promovat şi diseminat în mod eficient toate informaţiile legate de posibilitatea încheierii contractelor de finanţare, fapt ce a condus la o creştere semnificativă a suprafeţelor contractate în judeţul Harghita”, a conchis jur. Sorin Truţă. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.