Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Creştere cu aproape două procente a promovabilităţii după rezolvarea contestaţiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Creştere cu aproape două procente a promovabilităţii după rezolvarea contestaţiilor
Creştere cu aproape două procente a promovabilităţii după rezolvarea contestaţiilor

Creştere cu aproape două procente a promovabilităţii după rezolvarea contestaţiilor

Secţia română de la Liceul Tehnologic „Johannes Caioni” a reuşit să obţină o promovabilitate de 100%

După ce au fost corectate contestaţiile depuse, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, în judeţul Harghita, a crescut de la 60,48% la 62,63%, iar unul din cele două licee care nu aveau nici un promovat a reuşit să treacă de pragul de 7 procente. De asemenea, a crescut numărul mediilor cuprinse între 8 şi 8,99 (cu 4 mai multe), dar şi a celor între 9 şi 9,99 (cu 8 mai multe). Bineînţeles, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la mediile cuprinse între 6 şi 6,99, fiind vorba de candidaţi care nu promovaseră examenul, dar în urma contestaţiilor au reuşit să treacă de pragul mediei 6 – 36 de medii în plus faţă de săptămâna trecută sunt acum cuprinse între 6 şi 6,99.

Ordinea primelor trei instituţii de învăţământ a rămas neschimbată după afişarea de ieri a rezultatelor finale. Astfel, cel mai bun rezultat în privinţa procentului de promovabilitate l-a avut Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc (97,75 procentul final, faţă de 97,19 procentul dinainte de contestaţii); urmează Liceul Pedagogic „Benedek Elek” din Odorheiu Secuiesc (cu 96,55%, procent neschimbat) şi Colegiul Naţional „Octavian Goga” (cu 93,67%, de asemenea, procent neschimbat).

La subsolul clasamentului, Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” din Cristuru Secuiesc are 0% promovabilitate, „Székely Károly” din Miercurea-Ciuc a rămas la 4,17%, iar „Eötvös Jozsef” din Odorheiu Secuiesc a rămas la 6,9% promovabilitate. În schimb, după rezolvarea contestaţilor, la Liceul Tehnologic „Zimmethausen” din Borsec a fost declarat admis un candidat, astfel că instituţia a urcat de la 0% la 7,69%.

În ceea ce priveşte liceele cu predare în limba română, modificări s-au înregistrat în cadrul a patru instituţii. Este vorba de Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, unde procentul a crescut de la 83,61 la 86,07%, rezultat care i-a permis să mai urce un loc în topul judeţean (de pe 9 pe 8).

Peste două procente diferenţă (de la 68,18% la 70,45%) s-au înregistrat şi la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc.

În urma contestaţiilor, promovabilitatea la Liceul Tehnologic „Liceul Rebreanu” din Bălan a crescut la 51,28% (faţă de 48,72%, cât era la afişarea primelor rezultate).

O creştere a înregistrat şi Liceul Tehnologic Corbu, acolo unde încă un elev a fost declarat admis (astfel, procentul a crescut de la 39,47 la 42,11%).

Secţia română de la „Caioni” – promovabilitate de 100%

Dintre liceele tehnologice s-a remarcat „Johannes Caioni” din Miercurea-Ciuc, acolo unde procentul final de promovabilitate a fost de 76,07%. Exceptând liceul de acelaşi profil din Ditrău, unde procentul de promovabilitate a fost de 85,71%, dar unde au susţinut examenul doar 7 absolvenţi, Liceul Tehnologic „Johannes Caioni” a avut cel mai bun rezultat din judeţ într-un top al instituţiilor de învăţământ cu profil tehnologic.

Cristinel Glodeanu, directorul adjunct al liceului, spunea că secţia română de la „Johannes Caioni” a înregistrat un procent de promovabilitate de 100%. De asemenea, cea mai mare medie s-a obţinut tot la secţia română, Georgiana-Cerasela Ţurcă având 9,60 pe linie. Totodată, dacă se are în vedere doar promoţia din acest an, excluzând absolvenţii din anii trecuţi, atunci procentul de promovabilitate este de peste 83%.

Referindu-se la rezultatele extraşcolare bifate de Liceul „Johannes Caioni”, Cristinel Glodeanu amintea şi de un proiect Erasmus, desfăşurat în perioada 2016-2018, prin intermediul căruia 3 grupuri de liceeni participă la stagii de pregătire în străinătate. Un astfel de grup alcătuit din 15 tineri, de la două specializări (cofetar-patiser şi frizer-coafor), a fost recent în Ţara Galilor. Vor urma, în perioada septembrie-octombrie, cei de la turism.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.