Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Creşte vertiginos numărul infecţiilor cu noul coronavirus în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Creşte vertiginos numărul infecţiilor cu noul coronavirus în Harghita
Creşte vertiginos numărul infecţiilor cu noul coronavirus în Harghita

Creşte vertiginos numărul infecţiilor cu noul coronavirus în Harghita

  • Spitalul suport COVID-19 de la Odorheiu Secuiesc nu mai acceptă pacienţi infectaţi cu noul coronavirus
  • Secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie de la Şumuleu-Ciuc, la fel şi spitalul modular, sunt ocupate la capacitatea maximă
  • Secţia de Boli Infecţioase de la Gheorgheni e plină

În primele patru zile ale săptămânii au fost înregistrate 71 de cazuri noi în judeţ. Ele sunt efectul măsurilor de relaxare care au permis socializarea într-un sens mai larg şi al nerespectării măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 de către unii dintre noi, avertizează medicii de sănătate publică.

„Este semnul clar că, în ciuda apelurilor, indicaţiilor şi recomandărilor medicale, minimele reguli de siguranţă nu s-au respectat. Asta se întâmplă când oamenii încep să socializeze, să se întâlnească şi să se apropie la mai puţin de doi metri fără mască, să-şi strângă mâna şi să se îmbrăţişeze. Probabil au existat evenimente care au depăşit cadrul permis şi la noi; ieri, premierul României a făcut referire la nunţi, botezuri, petreceri organizate în cadrul familial extins”, a declarat dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică actuală din Harghita, cazurile sunt „răsfirate în toate colţurile judeţului şi apar unul câte unul, fără legături cunoscute sau recunoscute”, ne spune şefa DSP Harghita, „pentru că oamenii nu ne spun că au fost la o petrecere sau la o nuntă, chiar dacă au participat la un astfel de eveniment”.

Îndemnuri la nerespectarea regulilor

De parcă nu era de ajuns că există o mulţime de persoane adepte ale teoriilor conspiraţioniste, medicii de sănătate publică au fost sesizaţi că ar exista unii profesori care îndeamnă la nepurtarea măştii, oameni care comentează şi chiar critică măsurile de siguranţă în faţa elevilor, considerându-le inutile.

„Nimeni nu a vrut până acum să depună plângeri scrise, dar părinţii relatează cazuri concrete, de profesori care îi îndeamnă pe copii să nu poarte masca, pledând împotriva măsurilor care ne protejează. Sunt persoane care au dubii legate de existenţa virusului şi îşi propagă părerile, din păcate, şi în rândul copiilor, ceea ce este păcătos şi foarte grav. Copiii vin cu regulile învăţate de acasă şi ajung să li se spună de către unii profesori contrariul”, a relatat dr. Tar Gyöngyi.

„Managementul Spitalului Municipal de la Odorheiu Secuiesc este într-o eroare sau o necunoaştere gravă”

Încă din vară, la nivelul managementului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc – desemnat de Ministerul Sănătăţii spitalul suport COVID-19 din Harghita – au început să apară „perturbări”, afirmă directoarea executivă a DSP, înregistrându-se „supra-aglomerarea acestuia, fără ca el să-şi depăşească capacitatea de cazare”.

„Ei au depus, în vară (când numărul de cazuri se diminuase – n.a.) o solicitare, să revină la structura anterioară non-COVID, păstrând doar câteva paturi pentru bolnavii COVID-19. DSP nu şi-a dat acceptul în acest sens, pentru că era previzibilă creşterea numărului de cazuri în toamnă, odată cu reînceperea şcolii, a derulării campaniei electorale şi a alegerilor, noi considerând că va fi nevoie de întreaga capacitate a spitalului; şi, iată, previziunile noastre se confirmă”, relatează medicul specialist de sănătate publică.

În ciuda respingerii solicitării, spitalul suport COVID-19 şi-a diversificat activitatea, organizând, în cadrul fiecărei secţii, paturi COVID şi paturi non-COVID. Odată ocupate paturile destinate persoanelor infectate cu noul coronavirus, orice altă solicitare este refuzată.

„Acum nu mai acceptă cazuri, le spun medicilor de gardă de la celelalte spitale, care îi sună, că nu au locuri, deşi în prezent au maximum 40 de pacienţi internaţi, în condiţiile în care astăzi (joi – n.a.) Ciucul are 70 de bolnavi COVID-19 internaţi, iar secţia de Boli Infecţioase de la Gheorgheni e plină. Deci, spitalul desemnat suport COVID a ajuns să trateze mai puţin de jumătate dintre bolnavii cu SARS-CoV-2, faţă de spitalele non-COVID. Managementul Spitalului Municipal de la Odorheiu Secuiesc este într-o eroare sau o necunoaştere gravă. Trebuie ca DSP să intervină – şi deja o facem – pentru că managementul spitalului are probleme în privinţa acceptării pacienţilor care vin din judeţ şi pe care ei în mod normal trebuie să-i deservească”, a explicat dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit directoarei DSP Harghita, soluţia nu este să trimitem bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2 în alte judeţe, ci să fie rezolvată la nivel local, în condiţiile în care există în judeţ un spital suport COVID-19 cu un număr mare de paturi.

„Deja am ajuns acolo, ca la şase cazuri grave în ATI să fim refuzaţi, că nu mai au locuri. (…) I-am somat în acest sens, că mergem şi reorganizăm noi, dacă este nevoie”, a afirmat dr. Tar.

În situaţia dată, greutatea a fost lăsată pe umerii medicilor din Miercurea Ciuc, care deja se resimt, unii dintre ei devenind pacienţi din cauza epuizării. Secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie de la Şumuleu-Ciuc, la fel şi spitalul modular, sunt ocupate la capacitatea maximă. „Sunt medici tineri, rezidenţi aduşi special pentru asta, care îşi fac treaba eroic şi le sunt recunoscătoare. Dar toţi trebuie să înţelegem că şi ei sunt oameni, cu puteri limitate, ca fiecare dintre noi”, a subliniat dr. Tar.

Apel la responsabilitate

Şefa DSP Harghita face apel la toţi locuitorii judeţului să renunţe în această perioadă la organizarea şi participarea la evenimente cu multe persoane, să respecte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, să se protejeze, protejându-i şi pe ceilalţi. Şi, mai mult decât atât, să se gândească la personalul medical care în orice moment poate deveni depăşit de situaţie.

„Dacă nu sprijinim sistemul sanitar prin comportamentul nostru preventiv, singur nu va face faţă. Sistemul sanitar nu poate corecta toate greşelile şi indisciplina din spaţiul public şi privat şi, când vor fi prea mulţi bolnavi, degeaba fugim la spital, că la noi nu sunt rezerve. Noi am reorganizat şi transformat sistemul sanitar într-o structură de criză care a folosit tot ce avem, fiecare şi-a dat maximul de energie şi şi-a pus tot sufletul în tratarea şi vindecarea pacienţilor”, a conchis şefa DSP Harghita.

Începând de miercuri seara, spitalele suport COVID-19 nu mai au nici o motivaţie pentru refuzul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în favoarea pacienţilor non-COVID, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, solicitând expres extinderea capacităţii spitalelor suport COVID, iar acolo unde s-a dat acordul pentru revenirea parţială a spitalelor la structura non-COVID, să se reevalueze situaţia şi să se refuze orice modificare care limitează capacitatea de internare.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita a demarat procedura de control şi de suplimentare a numărului de paturi alocate bolnavilor COVID la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.