Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cota de lapte a dispărut… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cota de lapte a dispărut…
Cota de lapte a dispărut…

Cota de lapte a dispărut…

Încă din prima zi a lunii în curs

După cum se ştie, şi nu de azi, de ieri, începând cu data de 1 aprilie 2015, cota de lapte a fost desfiinţată în toate statele Uniunii Europene, spre a lăsa loc multor întrebări al căror răspuns va fi formulat corect odată cu scurgerea timpului, fiecare dintre producători preocupat fiind acum de segmentul său de piaţă şi modalităţile cele mai sigure prin care îl poate păstra. Important în acest demers e ca lumea să-şi păstreze calmul, de la micul fermier până la cel mai de seamă factor decizional, şi să acţioneze lucid, în conformitate cu regulile stabilite spre a nu complica ceva ce oricum dă suficiente motive de îngrijorare.

Tocmai din aceste considerente am să vă spun, în ideea de a vă introduce rapid în temă, că, potrivit unor surse oficiale, operatorii care achiziţionează lapte şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe vor trebui să depună la APIA, până în data de 14 mai a.c., declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015.

Referindu-mă concret la cea de-a doua categorie, aş mai reţine în folosul celor incluşi în ea următoarele: să completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul fermierului şi să depună acest document chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.

Am vorbit, după cum uşor se poate deduce, despre producătorii care deţin cotă de lapte pentru vânzări directe şi vorbesc în continuare despre cumpărătorii de lapte, care au obligaţia de a depune declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2014/2015 tot la APIA şi tot până în 14 mai a.c., nerespectarea termenului în discuţie atrăgând după sine penalităţi calculate pentru fiecare zi de întârziere, încă din 15 mai.

Dar pentru a nu se ajunge aici, voi menţiona în plus că penalităţile reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte care le-au fost livrate de producători, pentru fiecare zi calendaristică înregistrată peste termenul dat, ceea ce s-ar putea să ardă serios la pungă.

Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte, Agenţia centrală atrage atenţia operatorilor economici şi producătorilor de lapte asupra faptului că orice întârziere în depunerea declaraţiilor anuale poate genera blocarea cererilor pentru acordarea sprijinului pentru vacile de lapte, respectiv a cererilor unice de plată. Asta probabil ca să vă convingeţi că zicala potrivit căreia un necaz nu vine niciodată singur are şi în această situaţie acoperire faptică, motiv pentru care, cred eu, nu merită să trageţi de timp!

Cu speranţa că dracul nu e chiar atât de negru, permiteţi-mi să vă reamintesc în contextul celor prezentate că despre cota de lapte şi perspectiva ei jurnalul nostru a publicat destule articole, în care specialişti ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Direcţiei agricole ne-au prezentat date concrete referitoare la calitatea laptelui, în directă corelaţie cu standardele europene, iar preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Harghita ne-a pus în temă cu achiziţionarea tancurilor de răcire şi cu măsurile întreprinse la nivel judeţean în scopul valorificării producţiei în plan local, fără a omite greutăţile apărute treptat între producători şi cumpărători, privind posibilităţile de preluare şi de plată ale materiei prime. Atunci, d-l Márton István avea în vedere prelucrarea excesului de lapte din zonele neacoperite complet de procesatorii tradiţionali în unităţi mici, care să dea o soluţie exactă pentru o perspectivă reală ce se contura deja la orizont. Şi soluţia, deloc singulară în peisajul harghitean, s-a dovedit viabilă pentru că iată, ieri, la Frumoasa, a fost pusă în funcţiune o astfel de făbricuţă, moment asupra căruia voi reveni într-unul din numerele noastre viitoare.

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.