Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Corbu: „Balmoşul la el acasă” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » Corbu: „Balmoşul la el acasă”
Corbu: „Balmoşul la el acasă”
Dansatorii de la Liceul Tehnologic Corbu

Corbu: „Balmoşul la el acasă”

Duminică, 17 septembrie, balmoşul, acest aşa-zis „tort al ciobanului”, a fost, cu adevărat, la el acasă în comuna Corbu din nordul judeţului Harghita, pentru că ciobani cu experienţă din localitate au coborât de pe păşunile din Arsuri, Valea Corbului, Balaju, Tinoave, Barasău-Pârlitură, Făgeţel-Valea Seacă, unde au îngrijit animalele în vara acestui an.

Nicolae Ciucanu, Nicolae Zaiţ, Ghiorghe Ţepeluş şi Gheorghe Miron din Corbu, cărora li s-au adăugat Mircea Oprea din Borsec şi Gheorghe Rugină din Tulgheş, s-au întrecut pe ei înşişi în prepararea balmoşului, care a fost oferit gratuit tuturor participanţilor la manifestarea artistico-gastronomică „Balmoşul la el acasă”, care se pare că în comuna Corbu devine o tradiţională sărbătoare anuală de toamnă.

Fermierii amintiţi au venit la manifestare, pe lângă ceaunele mari, cu cele mai bune ingrediente pentru prepararea balmoşului, respectiv jântuit (un fel de zer gras, stors din caşul închegat, după ce se zdrobeşte manual), brânză gustoasă dospită, făină de mălai şi altele, dar şi cu multă muncă, pentru că, aşa cum spunea unul dintre fermieri, cu cât balmoşul este învârtit mai mult, cu atât este mai gustos.

Gustosul balmoş a fost preparat în faţa participanţilor, care au gustat, din belşug, acest „tort al ciobanului”.

Organizatorii festivalului, Primăria comunei Corbu şi consiliul local, au oferit tuturor participanţilor, gratuit, pe lângă perla gastronomică sărbătorită, balmoşul, şi alte surprize culinare.

Fermierul Daniel Năstase din Tulgheş a oferit celor prezenţi la Corbu un tăuraş la proţap, crescut în ferma proprie, preparat şi rumenit după o reţetă originală pe care numai el o ştie.

Familia Szász Attila şi Ioana, de la Fondul de Vânătoare 6 Borsec, a pregătit la Corbu un gustos gulaş cu carne de porc, savurat de toţi cei prezenţi.

Nu au lipsit tarabele cu băuturi alcoolice şi răcoritoare şi alte mâncăruri specifice sărbătorilor câmpeneşti tradiţionale.

Minunăţiile culinare oferite de organizatori au fost acompaniate de un adevărat regal folcloric oferit cu generozitate de renumiţi interpreţi ai cântecului popular din importante zone folclorice ale ţării, judeţele Alba, Sibiu, Braşov, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Harghita: Livia Harpa, Sofia Boca, Olimpia Deneş, Gheorghe Sorea, Liliana Oncioiu, Maria Dan Păucean, Ioan Cristian Ţăran şi Mariana Stănescu.

Au fost aplaudaţi la scenă deschisă cele două grupe de dansatori de la Liceul Tehnologic din Corbu, instruiţi de învăţătoarea Maria Ungureanu, care au prezentat jocuri tradiţionale de pe Valea Bistricioarei şi pe ritmuri etno. Au fost primiţi cu mult drag şi căldură membrii Ansamblului Folcloric „Junii Tulgheşului”, coordonaţi de Ovidiu Moldovan, care i-au purtat pe cei prezenţi pe aripile jocurilor populare româneşti din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Şi de data aceasta, la Corbu, sonorizarea a fost asigurată la modul profesional de echipa de tehnicieni a inginerului Florin Blaga din Borsec.

Printre invitaţi i-am zărit pe Adrian Jean Andrei – prefectul judeţului Harghita, Constantin Mihalache – împuternicit şef al IPJ Harghita, Marcel Vancu, primarul comunei Tulgheş, Valentin Mândru, primarul comunei Sărmaş, dr. ing. Ioan Hârb – directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita.

Un foc de tabără, aprins înaintea furtunii de duminică seara, a încheiat la Corbu o zi minunată petrecută în mijlocul naturii, savurând bucate din tradiţionala gastronomie românească.

Primarul comunei Corbu, Ţepeş Focşa Romeo, viceprimarul Sebastian Spaciu şi consilierii locali mulţumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a acestei manifestări.

VASILE GOTEA

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.