Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare de la „Sfânta Ana” s-au mutat în case noi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare de la „Sfânta Ana” s-au mutat în case noi
Copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare de la „Sfânta Ana” s-au mutat în case noi

Copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare de la „Sfânta Ana” s-au mutat în case noi

În această săptămână s-a inaugurat Complexul de Servicii din Miercurea-Ciuc: şapte case de tip familial şi un Centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare

 

La început de primăvară, pe 10 martie, se bătea primul ţăruş pe terenul unde aveau să se ridice 7 case de tip familial ale Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi.

Acum, la mijloc de toamnă, a fost inaugurat acest centru în prezenţa beneficiarilor – cei aproximativ 80 de copii şi tineri cu dizabilităţi care frecventează cursurile Liceului Tehnologic Special „Sfânta Ana”. Dar, la fel ca şi în primăvară, la inaugurarea Centrului au mai fost prezenţi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, ai Consiliului Judeţean, dar şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

 

 La 20 de ani a regăsit viaţa de familie

Unul dintre cei 80 de tineri care vor locui în casele ridicate pe strada Progresului este Zoltán. El şi-a petrecut primii ani de viaţă în Centrul de Plasament din Topliţa, pentru ca la 4-5 ani să ajungă la un asistent maternal din Sândominic. Urmând, apoi, cursurile la Şcoala Specială „Sf. Ana”, a ajuns în Centrul de Plasament „Sf. Ana” din Miercurea-Ciuc. Astfel, a avut posibilitatea să vadă atât viaţa în cadrul unei familii, pe vremea când era în grija asistentului maternal, dar şi viaţa, mai puţin plăcută, din cadrul centrelor de plasament.

Dar la 20 de ani şi odată cu inaugurarea acestui complex de servicii, Zoltán spune că a regăsit viaţa de familie. Pentru că cele 4-5 educatoare pot avea o grijă mai mare de tineri şi copii când locuiesc mai puţini într-o casă.

De fapt, aceasta e şi diferenţa majoră între acest complex şi un centru tipic de plasament. În centrul de plasament, din lipsa atenţiei educatorilor, tinerii, de multe ori, scot din ei părţile negative de comportament. În schimb, aici, tinerii trăind în grupuri mai mici, educatorii se pot ocupa mai bine de ei, oferindu-le o atenţie sporită.

 

 Inaugurarea complexului este un vis

Elekes Zoltán, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, descria evenimentul de miercuri, când a fost inaugurat acest centru, în trei cuvinte: este un vis!

„Nevoia era foarte mare, era ultimul nostru centru care nu avea o locaţie proprie. Eram în chirie, am încercat mai multe locaţii pe teritoriul oraşului, dar nici una nu a corespuns nevoilor reale, fiind în sistem internat, cu coridoare lungi, camere multe, copii mulţi”, spunea Elekes Zoltán.

„Acum – continua acesta – pe de o parte, avem un sediu propriu pentru acest centru, pe de altă parte, şi aceşti copii cresc sau se dezvoltă în mediul familial, fiindcă este vorba de 7 case de tip familial”.

Vorbind despre domeniul protecţiei copilului la nivelul judeţului, directorul DGASPC arăta faptul că prin realizarea centrului de la Miercurea-Ciuc s-au rezolvat lucrurile urgente, în viitor vorbindu-se doar de dezvoltare. „Mai avem câteva centre mai mari, unde dorim să intervenim, mai ales pentru copii cu handicap sever, de exemplu la Cristur, unde suntem într-o clădire monument istoric şi nu putem face modernizare sau să mărim capacitatea. Se mai poate dezvolta şi la Ocland. Mai există nevoi, dar nu aşa stringente cum a fost aceasta”, preciza Elekes Zoltán.

În final, acesta i-a rugat pe copii, beneficiarii complexului, să primească investiţia ca pe un cadou, iar în schimb să aibă grijă de locuinţele unde vor sta.

„Dragi copii – spunea Elekes Zoltán – trebuie să fiţi siguri că toţi aceşti oameni, toţi aceşti bani, toată această muncă a fost investită de dragul vostru, fiindcă ne-am gândit, cu toţii, cu dragoste la voi. Vă rog să luaţi acest nou centru ca un cadou din partea tuturor acestor oameni care au conlucrat la construcţie şi să apreciaţi ca atare, să aveţi mare grijă, fiind acum este frumos şi am dori să-l vedem la fel de frumos şi peste 2-5 ani. Aveţi clădiri noi, vă rog să aveţi şi un comportament mai nou”.

 

Ion Proca: E o continuare a unei activităţi foarte bune şi foarte frumoase începute cu mulţi ani înainte

Fostul director al DGASPC, actual consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei sociale, Ion Proca, spunea că centrul social inaugurat în această săptămână este „o continuare a unei activităţi foarte bune şi foarte frumoase începute cu mulţi ani înainte aici, în judeţul Harghita: aceea de dezinstituţionalizare, de crearea cadrului familial pentru beneficiarii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”.

„E un centru care lipsea – continua Ion Proca. Adaugă mult la valoarea serviciilor asigurate pentru copii cu dizabilităţi şi cu greutăţi de învăţare, comportament. Cred că e timpul de spus că suntem într-o dublă ipostază de bucurie: una, că Direcţia şi-a îmbogăţit serviciile prin accesarea programului de interes naţional, care a fost baza finanţării, şi în al doilea rând, copiii cu viaţa nouă şi bună pe care o vor avea aici”.

 

 Borboly Csaba: Suntem în faţa unui miracol

Dacă directorul DGASPC cataloga momentul ca fiind împlinirea unui vis, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spunea că „suntem în faţa realizării unui miracol”.

„Eu cred că am fost datori cu această investiţie şi am realizat-o. Am fost datori faţă de municipiul Miercurea-Ciuc ca această zonă să nu fie un pericol pentru viaţa oamenilor din oraş şi am realizat şi acest lucru. Aşadar, am rezolvat două lucruri deodată, având în vedere că ecologizarea acestui focar care a fost aici s-a reuşit şi s-a reuşit şi această investiţie pentru casele de tip familial cu care ne mândrim, pentru că sunt realizate din lemn. Chiar un obiectiv al nostru este ca în judeţul Harghita să construim lemn, dacă avem lemn; să nu vindem lemnul în afara ţării, ci să construim din el”, preciza Borboly Csaba cu ocazia inaugurării centrului.

La eveniment a fost prezentă şi Elisabeta Trifan, manager public superior la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Ea a spus că investiţia din Miercurea-Ciuc se înscrie în politica şi strategia naţională prin care se doreşte închiderea centrelor clasice şi deschiderea de complexe prin intermediul cărora copiii să beneficieze de servicii mult mai bune.

 

 Aproape 4,85 milioane de lei pentru cel mai nou centru de plasament

Complexul de Servicii din Miercurea-Ciuc cuprinde 7 case de tip familial, fiecare având o capacitate de 12 locuri. Casele sunt utilate integral: de la dormitoare până la bucătării. Pe lângă cele 7 case, în cadrul complexului mai există un centru de recuperare destinat copiilor cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare.

Complexul, în cadrul căruia vor sta copii şi tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 26 de ani, a fost realizat prin programul de interes naţional „Închiderea instituţiilor de tip vechi şi înfiinţarea de centre de recuperare, de case de tip familial şi/sau apartamente”, în cadrul proiectului „Închiderea Centrului de Plasament Sfânta Ana din Miercurea-Ciuc şi înfiinţarea a 7 case de tip familial şi a unui Centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare”.

Bugetul alocat acestei investiţii s-a ridicat la peste 4,84 milioane de lei, din care aproape 3,2 milioane a fost finanţarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar 1,67 milioane de lei a reprezentat co-finanţarea Consiliului Judeţean.

Prin înfiinţarea celor 7 case de tip familial, copii şi tinerii cu dizabilităţi sau deficienţe de învăţare au şansa să trăiască într-un mediu mai apropiat de cel familial, să fie implicaţi în diferite activităţi de stimulare şi dezvoltare a anumitor abilităţi, activităţi gospodăreşti, de recreere şi socializare.

Complexul de servicii asigură pe o perioadă determinată protecţia tinerilor cu dizabilităţi sau cu deficienţe de învăţare: găzduire, îngrijire, educaţie, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, pregătirea integrării familiale şi a integrării socio-profesionale.

De toate aceste servicii vor beneficia 84 de copii şi tineri cu vârsta între 14 şi 26 de ani, cu deficienţe de învăţare şi/sau cu dizabilităţi care frecventează cursurile Liceului Tehnologic Special „Sfânta Ana” din Miercurea-Ciuc.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.