Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Copii, adolescenţi, adulţi, vârstnici au aceeaşi dragoste | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Copii, adolescenţi, adulţi, vârstnici au aceeaşi dragoste
Copii, adolescenţi, adulţi, vârstnici au aceeaşi dragoste

Copii, adolescenţi, adulţi, vârstnici au aceeaşi dragoste

Surprize plăcute

Mă aflam, la un moment dat, în sala de aşteptare a cabinetului medicului meu de familie. Eram mai mulţi care aşteptam, dar, la un moment dat, am mai rămas în încăpere eu şi o doamnă mai în etate şi care mi-a mărturisit că are 75 de ani, pe care-i împlinise cu o zi înainte, şi că nimic nu îi face mai mare plăcere decât lectura unei cărţi bune şi abia aştepta să ajungă acasă pentru a relua cititul de unde a rămas. Aveam ceva în comun, dragostea pentru cărţi. O doamnă tot în etate pe care am vizitat-o, o vizită de curtoazie, era cu cartea în mână când mi-a deschis uşa, nu s-a supărat de întrerupere, ştiind că după ce voi închide uşa pe din afară se va putea întoarce pentru a relua firul lecturii.

Am întâlnit şi tineri, adolescenţi, în parc pe o bancă sau în bibliotecă, îndrăgostiţi de lectură, am văzut şi copii care se străduiau să buchisească singuri şi să afle ce „se ascunde” între coperţile unei cărţi primită de ziua lor de la părinţi. Toate aceste întâlniri m-au bucurat enorm, pentru că şi mie, cum am mai spus, îmi plac cărţile, dar şi pentru că nu este chiar aşa cum se spune că „nu se mai citeşte”.

 Cea mai mare bibliotecă publică din judeţ…

…este Biblioteca judeţeană, cu sediul în municipiul Miercurea-Ciuc şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Harghita. Trebuie precizat faptul că biblioteca a trecut prin mai multe mutări, dar această trecere a fost din bine în mai bine. Sediul în care funcţionează acum este într-o clădire care corespunde din toate punctele de vedere scopului pe care trebuie să-l îndeplinească. Instituţia este foarte prezentă în viaţa comunităţii prin oferta variată de lectură, manifestări culturale şi activităţi pentru timpul liber. „Prezentarea şi diseminarea valorilor culturale locale şi regionale constituie elemente esenţiale ale activităţii bibliotecii judeţene” – a precizat d-na Bedö Melinda, şef serviciu în cadrul bibliotecii.

Serviciile bibliotecii

Serviciile Bibliotecii judeţene au la bază un fond de aproximativ 180.000 de cărţi, din care 2/3 reprezintă cărţile beletristice şi restul sunt cărţi de specialitate, chiar de toate specialităţile. Vorbind de fondul de carte, am aflat de la interlocutoarea mea faptul că înnoirea fondului de carte se face permanent, bunăoară în 2016 s-au achiziţionat peste 3.600 de volume şi proporţia se păstrează în fiecare an. În ceea ce priveşte utilizatorii activi, numărul acestora a fost de 4.678, adică aceştia sunt înregistraţi şi, altfel spus, în 2016, cei 4.678 de cititori au venit la bibliotecă de peste 65.000 de ori. Dintre aceştia, 60 la sută sunt elevi şi studenţi, iar ceilalţi sunt de toate categoriile. Şi încă ceva: numărul volumelor împrumutate a fost de peste 82.000.

2016 a fost un an rău, bun sau foarte bun?

După aprecierile d-nei Bedö, 2016 a fost un an bun, instituţia a avut bani suficienţi pentru programe şi evenimente de bibliotecă, graţie Consiliului Judeţean Harghita, care a onorat toate solicitările de finanţare. Apoi, anul a fost bun şi datorită faptului că numărul cititorilor a fost relativ stabil, dacă la nivel naţional acest număr reprezintă 10 la sută din populaţia-ţintă, în Harghita, acest procent este de 14 la sută, deci e bine, chiar dacă s-a înregistrat o uşoară scădere, aceasta se poate pune pe seama faptului că şi numărul populaţiei a scăzut. Bunăoară, conform recensămintelor, în 1997, numărul locuitorilor era de 45.000, în 2012, numărul locuitorilor a scăzut la 37.000, este normal, aşadar, ca, de vreme ce a scăzut populaţia, să scadă şi numărul cititorilor.

Şi gratuit, şi cu taxe

Pentru cine nu ştie, Biblioteca judeţeană oferă gratuitate la informaţii, vizitarea bibliotecii, la online, la activităţi educaţionale, ore de clasă la bibliotecă, consultarea publicaţiilor şi cataloagelor, acces la Internet şi scanare.

Serviciile care se taxează sunt: pentru permisul de bibliotecă – 4 lei/an pentru copii, elevi, studenţi, pensionari şi persoane fără venituri şi 6 lei/an pentru celelalte categorii de persoane. Se mai percepe taxă şi pentru fotocopiere din documentele bibliotecii, imprimare, legătorie, legarea lucrărilor de diplomă, bibliografie şi imprimarea listelor bibliografice, la cerere.

Ca fapt divers

Cel mai vârstnic cititor este o doamnă care în data de 3 ianuarie a împlinit vârsta de 95 de ani şi preferă „lectura de loisir” şi, tot ca fapt divers pe care ni-l serveşte statistica: în timpul programului pentru public, la fiecare 4 minute în bibliotecă intră un cititor, la fiecare 2 minute se împrumută ceva de la bibliotecă şi la fiecare 3 minute acel „ceva” împrumutat are conţinut literar.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.