Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Controale ale inspectorilor de muncă la firmele din domeniul protecţie şi gardă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Controale ale inspectorilor de muncă la firmele din domeniul protecţie şi gardă
Controale ale inspectorilor de muncă la firmele din domeniul protecţie şi gardă

Controale ale inspectorilor de muncă la firmele din domeniul protecţie şi gardă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a informat, ieri, că în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, inspectorii instituţiei au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul protecţie şi gardă.

Potrivit unui comunicat de presă, acţiunile au avut ca obiectiv principal luarea de măsuri care să conducă la reducerea incidenţei muncii desfăşurată fără forme legale. ITM Harghita a precizat că domeniul protecţie şi gardă este susceptibil de a utiliza muncă nedeclarată, astfel că verificările inspectorilor de muncă s-au concentrat pe încheierea contractelor individuale de muncă, pe repartizarea timpului de lucru şi evidenţierea acestuia, pe respectarea drepturilor angajaţilor, respectiv acordarea concediului de odihnă, a repausului săptămânal, plata orelor pentru munca prestată suplimentar şi, nu în ultimul rând, plata drepturilor salariale. Au fost efectuate 5 astfel de controale, au fost dispuse 17 măsuri şi au fost aplicate 5 sancţiuni, fiind vorba doar despre avertismente.

Inspectorii de muncă au constatat că în unele cazuri nu erau respectate reglementările privind orele suplimentare, acestea nefiind achitate sau compensate cu timp liber corespunzător, respectiv nu exista acordul angajatului privind efectuarea de ore suplimentare. Totodată, nu se respectau prevederile legale referitoare la termenul de transmitere a contractelor individuale de muncă sau a deciziilor de încetare a unor astfel de contracte în REVISAL, dar au fost şi situaţii în care au fost transmise date eronate în programul respectiv. În plus, nu erau respectate reglementările privind evidenţa orelor de muncă şi cele referitoare la repartizarea perioadei de muncă la contractele individuale de muncă cu timp parţial.

În comunicat se mai arată că ITM Harghita informează angajatorii şi angajaţii că în Monitorul Oficial nr. 951 din data de 5 octombrie 2021 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 117 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii. Prin acest act normativ sunt aduse modificări cu privire la munca prestată suplimentar, în speţă primirea la muncă a unuia sau mai multor salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în contractele individuale de muncă cu timp parţial, se sancţionează mai drastic, amenda fiind de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, persoanele care efectuează muncă suplimentară beneficiază de ore libere plătite aferente orelor lucrate, în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. Elementul de noutate care completează Codul Muncii îl reprezintă definirea muncii subdeclarate precum şi sancţionarea celor care recurg la aceasta. În sensul legii, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale. Prin urmare, angajatul trebuie să conştientizeze că banii primiţi ,,în mână” sunt nesupuşi fiscalizării, din ei nu se plătesc contribuţii pentru asigurări de sănătate şi nici contribuţii pentru pensii ceea ce constituie evident un mare dezavantaj iar angajatorul care recurge la astfel de plăţi riscă amenzi cuprinse între 8.000 de lei şi 10.000 lei, pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, a mai precizat ITM Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.