Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Contractele operatorilor economici din Salina de la Praid ar putea să nu mai fie prelungite | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Contractele operatorilor economici din Salina de la Praid ar putea să nu mai fie prelungite
Contractele operatorilor economici din Salina de la Praid ar putea să nu mai fie prelungite

Contractele operatorilor economici din Salina de la Praid ar putea să nu mai fie prelungite

  •  În aceste condiţii, turiştii din Salina Praid vor rămâne fără posibilităţi de petrecere a timpului liber, iar SALROM va rămâne fără câteva zeci de mii euro anual
  •  Singurul parc de aventuri din lume dintr-o salină şi-a sistat deja activitatea, iar directorul Salinei Praid are o plângere penală din partea SALROM pentru că a închiriat spaţii

 

Turiştii care coboară în Salina Praid s-ar putea încadra în două categorii. Pe de o parte, sunt cei care merg la tratament. Aceştia, de regulă, însoţiţi de copii, se cazează în comună şi zilnic sunt nevoiţi să stea câteva ore în salină. Apoi sunt cei aflaţi în trecere, care vor doar să viziteze salina. Indiferent că vorbim de prima categorie (mai cu seamă) ori cea de-a doua, turiştii care ajung în salină au nevoie şi de anumite oferte de a petrece acele câteva ore în salină. Iar aceste oferte – indiferent că vorbim de Salina Praid, Turda ori altă exploatare – sunt compuse din zone de agrement. Însă…

Începând din acest an, Societatea Naţională a Sării (SALROM SA) nu mai dă unde verde pentru prelungirea contractelor de chirie cu operatorii economici care desfăşurau activităţi în cadrul Salinei Praid. Astfel, contractele care au expirat sau vor expira peste câteva săptămâni nu vor mai fi prelungite, iar operatorii economici vor fi nevoiţi să părăsească salina. Bineînţeles, odată cu părăsirea minei de către aceşti operatori de serviciu şi turiştii vor rămâne fără acele posibilităţi de petrecere a timpului în subteran. Iar salina rămânând ca o peşteră goală, există marea posibilitate ca numărul turiştilor să scadă semnificativ.

Într-o astfel de situaţie se află deja Club Aventura Praid, care amenajase în salină un parc de aventuri şi care, de sâmbătă, se află închis.

Administratorul clubului, Gabriel Neculoiu, ne preciza că după ce anul trecut s-a reuşit, cu dificultate, prelungirea contractului de chirie, acum „direcţia centrală de la SALROM – nu ştiu din ce motiv – nu poate, nu vrea să-şi asume prelungirea”.

salinapraid2„Anul trecut – spunea Gabriel Neculoiu – măcar l-au prelungit pe un an; anul acesta nu au vrut să prelungească contractul în condiţiile în care nu a existat un motiv – adică, noi ne-am plătit totdeauna chiria, n-a fost nici o solicitare din partea dânşilor, n-a fost nici una de la noi, pur şi simplu nu au dorit”.

Administratorul parcului de aventuri spunea că în urma discuţiilor avute cu ceilalţi operatori economici care funcţionează în salină, se pare că acţiunea nu este una îndreptată către parcul de aventuri, urmând ca şi ceilalţi să primească notificări de încetare a contractului. „Problema e că nu suntem numai noi – continua Gabriel Neculoiu. Sunt şi cei care au locuri de joacă acolo, cinema-ul 3D, ceilalţi chiriaşi care funcţionează acolo sunt în aceeaşi situaţie; lor le expiră contractele începând cu 1 august şi acelaşi lucru se va întâmpla şi cu dânşii”.

Acesta a mai precizat că pentru deschiderea parcului de aventuri, care este singurul din lume ce funcţionează într-o salină, s-a investit foarte mult – atât fizic şi financiar, cât şi sentimental. De asemenea, timp de 4 ani, cât au funcţionat, a existat o colaborare foarte bună cu Salina Praid, drept dovadă şi faptul că Praidul nu doreşte ca ei să plece.

Tot Gabriel Neculoiu spunea că anual parcul de aventuri din salină era vizitat de aproximativ 30.000 de oameni, mulţi dintre aceştia fiind revoltaţi de decizia SALROM-ului. Mai mult, la 3 zile după ce parcul şi-a întrerupt activitatea, oamenii intră singuri în el, se caţără pe amenajări, existând pericolul real de accidentări. Astfel, spunea administratorul Club Aventura Praid, „am ajuns acum să păzim parcul ca să nu intre clienţii în parc”.

Chiar dacă s-a primit notificarea de încetare a contractului, încă se mai speră ca, în următoarele zile, cineva să revină asupra deciziei. Altfel, de săptămâna viitoare, cei care deţin parcul de aventuri trebuie să se apuce de demontări pentru a putea elibera spaţiul în termenul prevăzut.

 Împuternicit de SALROM, directorul Salinei Praid s-a ales cu plângere penală din partea… SALROM

Directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, spunea că, deşi se află în discuţii cu conducerea SALROM, cu cei din Guvern şi cu ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale), situaţia nu arată deloc roz.

„Ieri (n.a. – miercuri) – spunea Seprodi Zoltán – am fost la Bucureşti, la preşedintele ANRM, dânsul a chemat juriştii şi mi-au spus că este competenţa lor. Mâine (n.a. – astăzi) s-ar putea să mă duc la d-l ministru. Conducerea SALROM zice că nu am voie, chiar mi-au făcut dosar penal că am închiriat spaţiile. (…) Contractele de chirie erau semnate de către mine, dar am avut împuternicire”.

Întrebat de ce această lipsă de dorinţă pentru a prelungi contractele de chirie, directorul salinei arăta existenţa unui vid legislativ. Astfel, în privinţa mineritului nu este reglementată situaţia golurilor rămase în urma extragerii zăcămintelor, de cine aparţin acestea, cine trebuie să se ocupe de administrarea lor.

„E o cale lungă – continua Seprodi Zoltán; eu aş putea să rezolv pe la expirarea contractului licenţei (n.a. – de exploatare), adică prin 2018 să intre într-un domeniu public golurile”.

Am încercat să aflăm dacă în această situaţie se află şi celelalte saline din ţară, în speţă Salina Turda, una dintre cele mai bine amenajate. Seprodi ne spunea că la Turda situaţia este alta, deoarece acolo, nefiind exploatare, s-a reuşit introducerea golurilor şi a terenurilor de deasupra în domeniul public; la Praid, însă, fiind exploatarea funcţională, trebuie să se supună legii minelor.

Ne-am pus inclusiv întrebarea cine avea de câştigat de pe urma turiştilor – dacă comuna Praid, dacă salina ori SALROM – ceea ce ar fi putut justifica, într-o oarecare măsură, decizia SALROM-ului de a nu prelungi contractele de chirie. Seprodi ne-a spus că bugetul Salinei şi al SALROM-ului este comun, adică banii proveniţi din vânzarea biletelor şi din chiria spaţiilor sunt redirecţionaţi către SALROM. Astfel, cei ce au de pierdut sunt: SALROM şi Salina Praid, care renunţă la nişte venituri la care nu ar fi trebuit să renunţe (numai din spaţiile de chirie, SALROM lua anual 26.000 de euro); turiştii, care nu vor mai avea atracţii în salină şi, foarte probabil, se vor orienta către alte destinaţii; comuna Praid (inclusiv deţinătorii de pensiuni), pentru că prin reducerea turiştilor, banii lăsaţi în comună vor fi mai puţini.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.