Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita – una dintre cele trei Unităţi Centralizate de Achiziţii Publice de la nivel naţional | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita – una dintre cele trei Unităţi Centralizate de Achiziţii Publice de la nivel naţional
Consiliul Judeţean Harghita – una dintre cele trei Unităţi Centralizate de Achiziţii Publice de la nivel naţional

Consiliul Judeţean Harghita – una dintre cele trei Unităţi Centralizate de Achiziţii Publice de la nivel naţional

  • Miercuri, forul decizional al Consiliului Judeţean Harghita întrunit în şedinţă extraordinară, a aprobat încheierea Protocolului de colaborare între Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi UAT Judeţul Harghita, având ca obiect asistenţa oferită pentru înfiinţarea şi operaţionalizarea Unităţii Centralizate de Achiziţii (UCA) la nivel local

La începutul lunii aprilie, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a lansat chestionarul adresat organizaţiilor interesate să înfiinţeze Unităţi de Achiziţii Publice Centralizate la nivel local. Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi-a exprimat intenţia de a participa la acest proiect, fiind selectat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă, cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European.

„Am primit un feed-back foarte serios din partea Autorităţii Naţionale de Achiziţii Publice (ANAP), care ne permite să ne transformăm într-o autoritate regională de achiziţii publice. Personal sunt mândru de acest proiect şi de echipa care l-a realizat”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

La rândul ei, Groza Noémi, şefa Serviciului de Achiziţii Publice din cadrul consiliului judeţean, a precizat că iniţiativa se va realiza în cadrul unui proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii, iar Regulamentul de funcţionare al UCA va fi aprobat prin viitoarele hotărâri ale consiliului judeţean. Potrivit acesteia, scopul acestei unităţi centralizate va fi acela de a furniza expertiză şi capacitate îmbunătăţită în domeniul achiziţiilor publice, reducerea costurilor şi o mai eficientă utilizare a fondurilor publice.

Bani pentru susţinerea programelor de dezvoltare a localităţilor judeţului

Comunei Sândominic i-a fost aprobată cererea de repartizare a sumei de 160.000 de lei din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat pe anul în curs, pentru amenajarea anexelor (bucătărie, sală de mese şi grupuri sanitare) necesare transformării grădiniţei din localitate în grădiniţă cu program prelungit. În motivarea solicitării se precizează că actuala construcţie nu poate satisface nevoile tuturor membrilor comunităţii şi nici obiectivul declarat.

Comuna Cozmeni va beneficia de un sprijin în valoare de 200.000 de lei pentru amenajarea unui cabinet medical în satul Lăzăreşti, iar comuna Zetea a obţinut, în urma votului forului decizional, suma de 540.000 de lei pentru amenajarea trotuarelor în intravilanul satului Zetea (260.000 de lei), pentru extinderea reţelei de canalizare menajeră în satele aparţinătoare Zetea şi Sub Cetate (250.000 de lei) şi pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată (300.000 de lei), rezervoarele de apă existente având o capacitate de înmagazinare insuficientă.

Comunei Ocland i-a fost aprobat un sprijin de 250.000 de lei pentru efectuarea reparaţiilor interioare, eficientizarea sistemului de electricitate, de iluminat şi de încălzire la grădiniţa din satul Crăciunel, pentru împrejmuirea cu gard a acesteia (90.000 lei), precum pentru efectuarea reparaţiilor interioare la Şcoala Primară din aceeaşi localitate (90.000 lei). Din aceeaşi sumă totală va fi modernizată parţial şi reţeaua stradală din comuna Ocland (70.000 de lei).

Pentru construirea trotuarului pe lângă DN 13 A – o investiţie necesară din punct de vedere al siguranţei traficului rutier – şi pentru dotarea grădiniţei cu mobilier şi aparatura necesară, localităţii Brădeşti i s-a alocat suma de 260.000 de lei, iar comunei Mugeni i s-au repartizat 270.000 de lei din acelaşi fond constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru realizarea reţelei de canalizare menajeră şi a unei staţii de epurare pentru satele aparţinătoare Beta, Tăietura şi Dobeni.

Pentru lucrările de întreţinere periodică a drumurilor de interes local comunei Vărşag i s-a alocat suma de 290.000, iar comuna Satu Mare va primi 250.000 de lei pentru modernizarea şi reabilitarea trotuarului pe un tronson foarte periculos al DN 13 A, precum şi pentru realizarea lucrărilor de cadastru, în vederea înscrieri imobilelor aparţinând zonei administrative teritoriale în cartea funciară.

Şi oraşul Băile Tuşnad va benefica de un sprijin în valoare de 150.000 de lei cota de 6% din impozitul pe venit estimat pe anul 2021, pentru înlocuirea  conductei de alimentare cu apă potabilă care trece prin satul Vrabia. „Oraşul, locuitorii şi turiştii din Băile Tuşnad suferă din cauza problemelor tehnice care apar din cauza defecţiunilor şi spargerii la conducta de apă potabilă”, tot mai dese în ultimele luni, arată reprezentanţii Primăriei, în furnizarea apei potabile durând de la 2 la 7 zile”, arată Primăria staţiunii Băile Tuşnad.

Potrivit preşedintelui Borboly Csaba, situaţia este cauzată de poziţionarea necorespunzătoare a conductei de apă, apa scurgându-se pe drum, punând în pericol atât integritatea drumului, cât şi siguranţa oamenilor „prin pătrunderea apei în casele acestora”, urmând ca după efectuarea unor studii, reţeaua de alimentare cu apă să fie preluată de judeţ.

Continuarea investiţiilor importante din surse proprii

În condiţiile epuizării fondurilor guvernamentale alocate prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), s-a aprobat, miercuri, folosirea unor sume din linia de creditare contractată de consiliul judeţean pentru situaţii speciale, urmând ca acestea să fie recuperate după rectificarea bugetară.

„Avem lucrări de milioane de lei, ceea ce înseamnă că investiţiile merg înainte şi la unele încep să se vadă roadele. Ca să trecem peste această perioadă de vară, dacă banii din PNDL vor fi disponibili abia în toamnă, atunci în Harghita va fi foarte greu să construim ceva. Avem nevoie de câteva virări interne, până vin banii guvernamentali, pentru că nu am dori să ne oprim nici la Şiklod, nici la Tulgheş, nici la drumul din Valea Uzului, trebuie reparată surparea de la Tibod, unde preţul a crescut. Avem multe investiţii în curs, spre Vidacut, facturi neachitate şi în această perioadă de tranziţie va trebui să apelăm la linia de credit”, a explicat Borboly Csaba.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, Cseke Attila, a anunţ, că în 18 iunie s-au epuizat sumele alocate PNDL 2, menţionând că unităţile administrativ-teritoriale care vor să continue investiţiile începute, trebuie să apeleze la surse proprii, urmând ca sumele astfel cheltuite să le fie decontate după rectificarea bugetară prevăzută în luna august.

Un punct fierbinte al şedinţei extraordinare l-a constituit consolidarea drumurilor şi podeţelor afectate grav de inundaţii. „Torenţii au afectat podeţul de la ieşirea din Lueta, pe DJ 132, inclusiv prin distrugerea părţii carosabile, aşa încât am solicitat o autorizaţie de intervenţie în regim de urgenţă, pentru înlocuirea podeţului, care nu face faţă debitului mărit de precipitaţii, cu un podeţ cu o secţiune mult mai mare.

Pe DJ 134 C, în zona Dealu, avem deja alunecări de teren la podeţ. Au continuat alunecările de teren şi a fost distrus carosabilul în zona podeţului afectat deja, iar în zonele adiacente acestora au apărut noi alunecări de teren, care au deteriorat carosabilul în alte puncte. În baza autorizaţiei emisă în regim de urgenţă, am solicitat demararea lucrărilor, pentru refacerea şi asigurarea siguranţei circulaţiei”, a precizat Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

În perioada 21-24 iulie 2021, la invitaţia preşedintelui Adunării Generale a judeţului Tolna (Ungaria), Fehérvári Tamás, o delegaţie formată din 15 reprezentanţi ai CJ Harghita va participa la „Ziua Valorilor Judeţului Tolna” (Ungaria), şi la o conferinţa de specialitate menită să contribuie la aprofundarea cooperării între cele două judeţe înfrăţite, în special în domeniile agrar şi cultural. La Zilele Judeţului Tolna, judeţul Harghita va fi prezent cu un stand propriu, unde vor fi etalate produsele secuieşti.

Consilierii judeţeni au aprobat, între altele, şi o declaraţie de intenţie privind retragerea din calitatea de acţionar la Eco-Csík, pentru a evita obiecţiile juridice şi posibilele conflicte de interese cu ANI la încheierea unor contracte.

Nu în ultimul rând, pentru recuperarea decalajului generat de rata inflaţiei înregistrată în anul 2017 şi comunicată de Institutul Naţional de Statistică, nivelul taxelor judeţene a căror stabilire este de competenţa CJ Harghita vor fi indexate cu rata inflaţiei de 1,3%.

La finalul şedinţei extraordinare, consilierul judeţean liberal Teodor Dobrean a subliniat că este de dorit ca până la următoarea şedinţă a CJ să existe o listă clară în privinţa sumelor acordate localităţilor judeţului din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat pe anul în curs, aflat la dispoziţia consiliului judeţean. „Este bine să avem o listă clară cu privire la ce mai avem ca localităţi, unde ar trebui să intervenim cât mai repede, pentru că, într-adevăr, suntem la jumătatea anului şi este foarte important să primească toate localităţile din timp sumele alocate din acest fond, pentru a putea să îşi facă investiţiile. Cu precădere şi la Bilbor, unde să ştiţi că este nevoie de o intervenţie cât mai rapidă şi pe partea de drumuri, după inundaţiile care au avut loc în cursul lunii iunie”.

De asemenea, consilierul şi-a informat colegii cu privire la rezultatele vizitei de lucru efectuată în Republica Moldova, în Raionul Străşeni.

„Am participat la un eveniment naţional organizat acolo, Eminesciana, aflat la a 35-a ediţie, la invitaţia Consiliului Raional, care este în curs de înfrăţire cu judeţul Harghita. (…) Au fost discutate proiecte cu privire la strategia culturală, a fost prezentată cea a judeţului Harghita, s-au diseminat informaţii despre tradiţiile şi produsele locale şi s-a discutat despre demersurile necesare în vederea procesului de formare a relaţiilor de înfrăţire şi a găsirii de puncte comune de investiţii”, a conchis consilierul judeţean Teodor Dobreanu.

O delegaţie din acest raion va întoarce vizita de lucru, în perioada 15-18 iulie urmând să fie prezentă în Harghita, pentru a cunoaşte valorile culturale locale şi pentru derularea unor parteneriate profesionale de interes comun.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.