Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Județean Harghita își pune dronele la dispoziție pentru depistarea zonelor incendiate și a persoanelor care dau foc vegetației uscate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Consiliul Județean Harghita își pune dronele la dispoziție pentru depistarea zonelor incendiate și a persoanelor care dau foc vegetației uscate
Consiliul Județean Harghita își pune dronele la dispoziție pentru depistarea zonelor incendiate și a persoanelor care dau foc vegetației uscate

Consiliul Județean Harghita își pune dronele la dispoziție pentru depistarea zonelor incendiate și a persoanelor care dau foc vegetației uscate

Solicitările pot fi trimise la adresa info@judetulharghita.ro, cu 24 de ore înainte, se precizează într-un comunicat de presă al consiliului județean.

Potrivit documentului citat, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a discutat, luni, cu primarii din județ despre această inițiativă, în cadrul ședinței săptămânale online. Una dintre drone este folosită de doi angajați ai Direcției Tehnice a Consiliului Județean Harghita (CJ) care beneficiază de permisiune de zbor și care se pot deplasa pe teren, iar cea de-a două dronă se află în folosința Serviciului Public Salvamont.

Recent, președintele Consiliului Județean Harghita a cerut și sprijinul locuitorilor județului pentru depistarea persoanelor care își curăță terenurile dând foc resturilor vegetale uscate, îndemnându-i să semnaleze incendiile de vegetație și zonele incendiate autorităților competente și consiliului județean.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” Harghita, căpitan Alina Ciobotariu, în lunile ianuarie și februarie au fost înregistrate șase incendii de vegetație uscată, o situație neobișnuită pentru județul Harghita, în condițiile în care primele luni ale anului nu erau marcate de astfel de evenimente. Fenomenul a luat amploare de la jumătatea lunii martie, până în prezent fiind înregistrate peste 100 de incendii de vegetație uscată, care s-au manifestat pe suprafețe întinse, unele dintre acestea propagându-se la gospodăriile cetățenilor, afectând anexe gospodărești, dar și la fondul forestier.

Până în prezent nu s-au înregistrat victime omenești la nivelul județului, așa cum s-a întâmplat în alte județe, unde persoane care dau foc vegetației uscate au fost surprinse de flăcările scăpate de sub control sau intensificate de vânt, care s-au propagat cu repeziciuni, favorizate și de secetă.

„Ne confruntăm cu astfel de incendii în fiecare primăvară, dar acum, din cauza specificului acestei perioade, care ne implică în multe misiuni de gestionare a prevenirii îmbolnăvirii cu noul coronavirus, solicitându-ne resursele și forțele, am tras mai multe semnale de alarmă, atenționând că astfel de situații sunt de evitat. Din păcate, apelurile noastre au rămas fără răspuns și am fost nevoiți să aplicăm și două amenzi în valoare totală de 5.000 de lei, ca oamenii să realizeze că s-a terminat cu avertismentele și să conștientizeze că arderile de vegetație uscată sunt interzise. Dar arderile necontrolate au continuat să se manifeste”, a concluzionat purtătoarea de cuvânt a ISU Harghita.

Ultimul incendiu de vegetație a fost înregistrat sâmbătă, la Gălăuțaș – zona Pârâul Gălăuțașului, pe un teren de exploatare forestieră, afectând o suprafață de aproximativ 10 hectare, care s-a propagat și la fondul forestier.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.