Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul judeţean a alocat sume importante pentru gestionarea pandemiei şi susţinerea sistemului social | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Consiliul judeţean a alocat sume importante pentru gestionarea pandemiei şi susţinerea sistemului social
Consiliul judeţean a alocat sume importante pentru gestionarea pandemiei şi susţinerea sistemului social

Consiliul judeţean a alocat sume importante pentru gestionarea pandemiei şi susţinerea sistemului social

Iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu va beneficia în acest an de nivelului maxim plătibil al cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita.

La şedinţa ordinară de marţi, consiliul judeţean a alocat Direcţiei de Sănătate Publică Harghita suma necesară achiziţionării unui număr de 15 laptopuri, pentru susţinerea şi dezvoltarea activităţii de consiliere, de informare şi de îndrumare a instituţiei.

O sumă de 50.000 de lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului a fost alocată pentru programele de asistenţă socială. „Noi credem că asistenţa comunitară în satele mici este foarte importantă. Dacă acolo nu este un om care să aducă alimente, medicamente, să-i ducă pe bătrâni la medic, viaţa ar fi mult mai grea pentru aceştia”, a precizat Borboly Csaba.

S-a aprobat finanţarea activităţilor structurilor asociative care activează în folosul persoanelor cu handicap fizic, programul de îngrijire la domiciliu destinat persoanelor vârstnice, vulnerabile în această perioadă, precum şi pentru funcţionarea centrelor de zi pentru copii. „Noi credem că ei nu trebuie instituţionalizaţi, cu excepţia cazurilor în care nu există altă soluţie. Aşadar, noi finanţăm anul acesta cu suma de 250.000 de lei activitatea ONG-urilor autorizate, care susţin activităţi în centrele de zi de dimineaţă până seara, cu mâncare, cu educaţie, cu joacă, cu de toate şi le mulţumim.

Consiliul judeţean a asigurat şi baza financiară necesară derulării activităţii organizaţiilor care susţin programele destinate vârstnicilor. Suma alocată este de 60.000 de lei.

Pentru familia de bătrâni din comuna Dealu, care a suferit pierderi însemnate în urma unui incendiu care a distrus în totalitate mai multe anexe gospodăreşti şi a afectat mai multe case de locuit din vecinătate în noapte de vineri spre sâmbătă, i-a fost aprobat un sprijin în valoare de 45.000 de lei din bugetul judeţului, pentru reconstruire. „Mulţumesc pompierilor de la Detaşamentul Odorheiu Secuiesc al ISU Harghita, care au intervenit prompt şi cu profesionalism, dar şi asociaţiilor de pompieri voluntari, prezente în număr foarte mare. Din cele 14 autospeciale (care au acţionat pentru stingerea incendiului – n.a.), 11 au fost ale echipelor pompierilor voluntari din Lupeni, Satu Mare şi din satele arondate comunei Dealu. S-a văzut, cu sprijinul pompierilor voluntari putem fi mai în siguranţă. Echiparea asociaţiilor de pompieri voluntari trebuie să fie în continuare susţinută de CJ Harghita”, susţine preşedintele autorităţii publice judeţene.

Consilierii judeţeni au aprobat şi o hotărâre prin care se solicită Primăriei Miercurea Ciuc şi primarului Ráduly Róbert Kálmán să transfere din administrarea Consiliului Local al municipiului, în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea consiliului judeţean un teren din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă (dealul Nagy Lajos), având o suprafaţă de 13.372 de metri pătraţi, în prezent loc de păşunat, pentru amenajarea a patru blocuri de tip ANL, cu destinaţia „locuinţe pentru medici”. Potrivit proiectului CJ Harghita, în afara acestora, se va construi o anexă la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru Unitatea de Primiri Urgenţe şi alte secţii, iar în cadrul spitalului vechi va fi ridicat un nou corp de clădire, în locul ocupat în prezent de centrala termică.

 Cotizaţie maximă acordată Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu

„Mă bucur că şi-a reluat activitatea această asociaţie de dezvoltare intercomunitară (ADI) şi pentru zona nordică a judeţului încercăm să venim cu propuneri sau soluţii de dezvoltare. Trebuie să vizăm şi Munţii Călimani, care ne oferă o oportunitate deosebită: după cum am auzit de la specialişti, pe Călimani ar putea fi realizat cel mai mare domeniu schiabil, chiar şi în condiţiile schimbărilor climatice. Haideţi să încercăm să colaborăm cu judeţele limitrofe şi să încercăm să punem în practică planul de dezvoltare al acestei zone, realizat în urmă cu câţiva ani”, a declarat Borboly Csaba. La rândul său, vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, a remarcat potenţialul deosebit al zonei. „Deschiderea către judeţul Suceava, din Bilbor, va ajuta. Dacă noi suntem primii care vom investi în acea zonă, potenţialul turistic va trece prin Topliţa spre Munţii Călimani, iar acest lucru va fi important pentru judeţul nostru”, a menţionat acesta.

Valoarea maximă plătibilă a cotizaţiei acordată de Consiliul Judeţean Harghita către ADI Călimani-Giurgeu a fost apreciată şi de consilierul judeţean Costin Hîrlav, care a amintit că „un rol esenţial îl va avea DJ 174C, care face legătura dintre Harghita şi Suceava prin Bilbor, lucrare care se preconizează să fie finalizată în vara acestui an”.

La finalul şedinţei ordinare din aprilie, medicului de familie din comuna Atid, localitate în care a fost depistat primul caz confirmat de infecţie cu noul coronavirus în Harghita şi primul deces al unei persoane care a contractat SARS-Cov-19, i-a fost acordat Premiul Altruism, destinat persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul medical şi care contribuie la salvarea de vieţi omeneşti. Dr. Galfi Czirjék Rozália „a reuşit să convingă atât comunitatea, cât şi autorităţile că trebuie să existe informare, intervenţie şi că trebuie luate măsuri, iar Atidul a reuşit să rămână un caz izolat”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

În acest context, a reamintit de activitatea de colectare a donaţiilor şi de sponsorizare iniţiată de consiliul judeţean, „care trebuie să continue”, fiind aşteptaţi să participe la sprijinirea şi pregătirea unităţilor medicale, în vederea diminuării efectelor pandemiei COVID-19, „toţi locuitorii judeţului, dar nu numai, toţi cei care iubesc judeţul Harghita”. „Sunt lucruri pe care numai prin donaţie putem să le procurăm rapid, fără birocraţie, ca să le avem la îndemână atunci când ne trebuie. Aşadar, vă aşteptăm în continuare cu donaţii şi promovaţi acest lucru în fiecare localitate. Fiecare poate să doneze, sunt lucruri care se pot cumpăra şi cu 200-300 de lei”, a conchis preşedintele CJ Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.