Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consilierii judeţeni, faţă în faţă cu provocările, neajunsurile şi frumuseţile zonei de nord a Harghitei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătatea » Consilierii judeţeni, faţă în faţă cu provocările, neajunsurile şi frumuseţile zonei de nord a Harghitei
Consilierii judeţeni, faţă în faţă cu provocările, neajunsurile şi frumuseţile zonei de nord a Harghitei

Consilierii judeţeni, faţă în faţă cu provocările, neajunsurile şi frumuseţile zonei de nord a Harghitei

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita s-a desfăşurat în Pasul Iuteş, la limita judeţelor Harghita şi Suceava, unde se lucrează la DJ 174C, care leagă Transilvania de Moldova

Deşi au fost invitaţi la şedinţa ordinară a CJ Harghita, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi consilierii judeţeni suceveni nu au participat, administraţia judeţului vecin fiind reprezentată de directoarea Direcţiei Generale Tehnice a CJ Suceava. În schimb, şedinţa a fost onorată cu prezenţa de prefectul Ion Proca, precum şi de preşedinţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu şi ADI Harghita, care colaborează pentru dezvoltarea de proiecte comune.

S-au aprobat Strategia judeţeană privind dezvoltarea şi funcţionarea serviciilor de salubrizare şi de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului pe termen mediu şi lung (2019-2030) şi regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean, singurele puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei.

Apoi, îmbarcaţi în maşini şi două autocare, oficialii judeţului şi consilierii judeţeni au pornit către Borsec, unde au vizitat Baza de Tratament şi Centrul Balnear, obiective importante pentru dezvoltarea turismului în oraşul-staţiune situat într-un cadru natural generos, la interferenţa munţilor Giurgeului, Bistriţei şi Călimani.

„O să fie un complex unic în ţară, cu care judeţul Harghita se va mândri. Le-am reamintit (consilierilor judeţeni – n.a.) că ar mai fi nevoie de un milion de lei pentru mobilier şi ni s-a promis că se încearcă pe toate căile să se găsească soluţii, să ne ajute. Pe de altă parte, sperăm să se rezolve lucrurile şi pe partea de executare a mobilierului, pentru că am avut deja două licitaţii şi nici până în momentul de faţă nu avem un executant. Urmează a treia licitaţie şi sper ca până la sfârşitul lunii iulie să apară pe SEAP, ca să finalizăm aceste obiective. După atâţia ani de muncă, ar fi cazul să dăm drumul”, a afirmat primarul Borsecului, Mik József.

Construirea Centrului Balnear Multifuncţional a început în 2011 şi până în prezent s-au cheltuit în jur de 30 de milioane de lei, aproape jumătate din finanţare fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, căreia i s-au alăturat sume considerabile primite de la Autoritatea Naţională de Turism, de la Consiliul Judeţean Harghita şi contribuţia, deloc de neglijat, de la bugetul localităţii.

Vizita a continuat la Tulgheş, unde oficialii judeţului au fost întâmpinaţi, în faţa Primăriei, cu produse tradiţionale specifice zonei, oferite de tinere înveşmântate în costumele populare ale românilor şi maghiarilor trăitori în nordul Harghitei. În cele două corturi amenajate în imediata vecinătate, „cu respectarea normelor de distanţare în contextul pandemiei COVID-19”, consilierii judeţeni au profitat din plin de prilejul de a se cunoaşte şi de a socializa cu primarul Marcel Vancu, consilierii locali şi cu alţi invitaţi la eveniment.

„A fost inedit şi foarte util. Deşi am aflat cu o zi înainte despre această vizită, am avut timp să-i invit pe consilierii locali alături de consilierii judeţeni, pe toţi şefii instituţiilor din localitate, formatori de opinie şi nu în ultimul rând pe reprezentanţii societăţii civile. Şi chiar au fost impresionaţi consilierii judeţeni, mai ales că unii dintre ei erau pentru prima oară la Tulgheş”, a declarat primarul Marcel Vancu.

După aproximativ 45 de minute alocate degustării şi discuţiilor, oaspeţii şi gazdele s-au îndreptat către drumul judeţean (DJ) 127 Tulgheş-Ditrău, o cale de comunicaţie de importanţă vitală pentru valorificarea potenţialului turistic şi pentru dezvoltarea zonei de nord a judeţului Harghita, în prezent un drum de pământ, neasfaltat. Acolo, numeroasa delegaţie a Prefecturii şi CJ a fost aşteptată de mai mulţi locuitori ai comunei. Unii dintre ei, mai vocali, le-au reamintit oaspeţilor că de trei decenii cer modernizarea drumului, că li s-a promis acest lucru, iar acum, când s-a dat undă verde lucrărilor, banii sunt prea puţini.

„Eu nu am promis niciodată nimic, dar Consiliul Judeţean şi-a făcut tema de casă, începând de la întocmirea documentaţiilor, la finalizarea proiectului tehnic, s-au obţinut toate avizele necesare, contractul de execuţie a fost semnat şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Eu nu am promis nici data la care vor începe lucrările, fiindcă până nu avem fondurile, nu se ştie. Dar am început lucrările şi sperăm că – la fel ca în cazul drumului de la Bilbor, unde am început cu zece lei – vom obţine finanţări. În acest caz, vorbim despre o investiţie de peste 40 de milioane de lei. S-a vorbit de lucrări de întreţinere pe drum, dar acestea nu se pot face, din moment ce există un contract de execuţie pentru DJ 127 Tulgheş-Ditrău. Aşteptăm fonduri şi de la Bucureşti, pentru tot judeţul, nu numai pentru zona de nord, dar mai ales pentru acest drum, fiind vorba despre un sector lung”, le-a răspuns preşedintele CJ, Borboly Csaba, locuitorilor.

La rândul său, directorul adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, ing. Adrian Chiorean, le-a dat locuitorilor câteva lămuriri tehnice şi le-a povestit cum stau lucrurile.

„Tulgheşul este poară de intrare în Harghita, e cartea de vizită a judeţului şi dacă se neglijează o poartă de intrare în judeţ, practic este o palmă peste Harghita. În plus, trebuie să se aibă în vedere o dezvoltare unitară a judeţului, iar intrările trebuie gândite la fel, şi dinspre Covasna, şi dinspre Mureş, şi cea dinspre Neamţ. (…) Eu am garantat, oarecum, pentru ei, şi prefectul a făcut acelaşi lucru, pentru că oamenii nu mai au încredere nici măcar acum, când s-au făcut progrese şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Problema este că finanţarea (cuprinsă în bugetul judeţului – n.a.) pentru anul acesta este foarte subţire, în jur de 50.000 de lei. Dl prefect a făcut public faptul că a solicitat, într-o scrisoare adresată Secretariatului General al Guvernului, o sumă pentru DJ 127 Tulgheş-Ditrău. Per ansamblu, vizita a fost un câştig şi pentru comunitate, şi pentru cei care au venit pentru prima dată la noi şi au cunoscut Tulgheşul”, a continuat primarul Marcel Vancu.

Deşi programul cuprindea o oprire şi la Spitalul de Psihiatrie din localitate, unitate medicală aflată în administrarea Consiliului Judeţean, aceasta a fost anulată, în contextul pandemiei. În ultimul deceniu, Spitalul din Tulgheş a suferit mai multe transformări, ca urmare a investiţiilor făcute. Potrivit managerului unităţii medicale, ec. Veronica Csibi, Spitalul de Psihiatrie Tulgheş, înfiinţat în 1980 prin reprofilarea fostului sanatoriu TBC, are în structura sa şase secţii şi un compartiment de recuperare Neuro-psiho-motorie, un ambulatoriu de specialitate Medicină internă şi unul de Psihiatrie, cabinete de Stomatologie şi Psihologie, Farmacie, compartiment de Ergoterapie şi Terapie ocupaţională.

Din cei 215 angajaţi ai unităţii medicale, 6 sunt medici specialişti: în Psihiatrie, în Medicină internă, Psihologie, Kinetoterapie şi Farmacie. Aria de deservire a spitalului este extinsă la un număr de 31 de judeţe, în prezent rata de ocupare a spitalului fiind de 82,26%.

Din 2010 şi până în prezent în cadrul Spitalului din Tulgheş s-au realizat investiţii, în valoare totală de aproximativ 15,3 milioane de lei, finanţate atât din bugetul propriu, cât şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, a cărui contribuţie, în cei zece ani şi jumătate, se ridică la aproape 10,2 milioane de lei.

Dintre cele mai importante investiţii, managerul spitalului a amintit reparaţiile capitale la cele şase pavilioane, construirea unei noi centrale termice şi a unei staţii de tratare a apei, modernizarea spălătoriei şi a blocului alimentar, înlocuirea totală a conductelor de alimentare cu apă şi a celor termice. A fost îmbunătăţit confortul termic la locuinţele de serviciu, parcul auto a fost dotat cu o ambulanţă, un buldoexcavator, cu o autoutilitară şi cu un autoturism şi prin atragerea de fonduri europene, ambulatoriul de Medicină internă a fost dotat cu echipamente şi aparatură performante. În prezent se află în derulare înlocuirea reţelei de canalizare din incinta unităţii medicale, reabilitarea instalaţiilor de alimentare cu energie electrică a pavilioanelor şi modernizarea parcului din incinta spitalului.

„Până la urmă, principalul furnizor de locuri de muncă din Tulgheş este spitalul, în ultimii ani s-au făcut investiţii foarte mari şi această unitate chiar arată foarte bine acum, şi ca aspect, şi ca dotări”, a conchis primarul Marcel Vancu.

Oficial, vizita Consiliului Judeţean s-a încheiat în jurul orei 22:00, dar din zona de nord a judeţului s-a plecat abia pe la miezul nopţii, semn că gazdele au fost primitoare şi bucuroase de oaspeţi.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.