Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Avem suficiente echipamente de protecţie, ca să putem gestiona un prim val de cazuri suspecte de COVID-19” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 30 martie 2024
Home » Sănătate » Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Avem suficiente echipamente de protecţie, ca să putem gestiona un prim val de cazuri suspecte de COVID-19”
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Avem suficiente echipamente de protecţie, ca să putem gestiona un prim val de cazuri suspecte de COVID-19”

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Avem suficiente echipamente de protecţie, ca să putem gestiona un prim val de cazuri suspecte de COVID-19”

Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc este dotată cu echipamente de protecţie, pentru gestionarea şi recoltarea de probe necesare testării COVID-19, în cadrul acesteia fiind delimitată o zonă de primire a cazurilor de coronavirus, cu intrare dedicată.

Potrivit informaţiilor solicitate şi primite de la conducerea SJU, unitatea medicală dispune de echipamentele de protecţie necesare, în număr suficient pentru „un prim val de cazuri suspecte de COVID-19 simptomatice” care se vor prezenta la spitalul judeţean. „Dispunem de 1.170 de combinezoane, de 715 scuturi faciale/ochelari, 143.000 de bucăţi de mănuşi de protecţie, de 340 de măşti (de protecţie respiratorie cu supapă şi filtre de protecţie – n.a.) FFP3/FFP2 şi 22.650 de bucăţi de măşti simple. Dacă situaţia se va schimba şi va trebui să şi tratăm cazurile severe de boală, vom mai avea nevoie de echipament de protecţie”, se precizează în răspunsul venit din partea Biroului de presă al SJU din Miercurea Ciuc.

Conform documentului citat, spitalul judeţean a făcut comenzi pentru suplimentarea echipamentelor de protecţie existente, cu 20.000 de kit-uri COVID (combinezon, scut facial, mască de protecţie), iar în cursul săptămânii a primit asigurări de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, că va primi echipamente şi de la nivel central. „Orice echipament de protecţie primit în plus, este binevenit”, precizează conducerea SJU.

Spitalul judeţean harghitean dispune în prezent de 19 aparate de ventilaţie mecanică, 12 dintre acestea fiind noi, de ultimă generaţie, achiziţionate în cadrul investiţiilor din ultimii ani. Unitatea medicală din Miercurea Ciuc are promisiuni de la Ministerul Sănătăţii, că va primi astfel de aparate şi dintre cele aflate în curs de achiziţie la nivel central.

Secţia Boli Infecţioase a spitalului are în dotare echipamente de protecţie şi de recoltare a probelor COVID-19. În cadrul acestui compartiment a fost delimitată „deja de mai bine de o săptămână”, o zonă de primire a cazurilor infectate cu COVID-19, în acest sens fiind pregătite două saloane separate, cu intrare dedicată, unde vor fi izolate persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus.

În cadrul spitalului judeţean a fost pregătit şi un salon ATI, cu „intrare separată faţă de circuitul normal”, pentru cazurile de urgenţă, precizează conducerea unităţii spitaliceşti judeţene. Potrivit acesteia, pentru moment, cazurile severe de coronavirus nu vor fi gestionate la nivelul SJU din Miercurea Ciuc, ci vor fi redirecţionate către centrele universitare dedicate primirii pacienţilor cu COVID-19.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului, a menţionat că pregătirile la SJU au început încă din ianuarie, unitatea medicală pe care o conduce fiind pregătită să facă faţă unui număr rezonabil de cazuri.

În contextul creşterii numărului îmbolnăvirilor confirmate cu COVID-19, mai multe persoane fizice, firme şi asociaţii s-au oferit să sprijine Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. „Mulţumim tuturor pentru sprijinul oferit, suntem recunoscători pentru acestea. Avem rugămintea ca iniţiatorii acestor gesturi să discute cu noi în prealabil, pentru a folosi aceste resurse cât mai util, de exemplu să nu cumpere aparate care sunt deja în proces de achiziţie sau echipament pe care îl vom primi de la Ministerul Sănătăţii. Despre aparatele, echipamentele necesare, preţul acestora, precum şi despre folosirea eventualelor sume primite, vom informa opinia publică”, a transmis managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Dr. Konrád face apel la persoanele care se întorc acasă din străinătate în aceste zile, să nu ascundă acest lucru, pentru a se putea lua măsurile corespunzătoare şi pentru a le pune în siguranţă, protejând locuitorii judeţului de o posibilă infectare cu COVID-19. Totodată, i-a îndemnat pe locuitori „să respecte toate măsurile luate de autorităţi”. „Atâta vreme cât persoanele care vin din străinătate, din zonele afectate, escortate în judeţ, sunt controlate şi supuse anchetei epidemiologice în condiţii de siguranţă, nu trebuie să ne temem de nimic. Dar dacă vom avea oameni care nu declară adevărul, atunci va fi o problemă. (…) Îi sfătuiesc pe locuitorii care pot, să stea acasă, pentru că astfel evită pericolul infectării”, a conchis dr. Konrád Judit.

Potrivit celei mai recente raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică, un număr de 977 de persoane din Harghita se află în autoizolare la domiciliu, alte 20 de persoane sunt izolate în regim de carantină, până în prezent nefiind confirmat niciun caz de infectare cu COVID-19 în judeţ.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.