Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Condiţii excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Condiţii excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă în Harghita
Condiţii excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă în Harghita

Condiţii excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă în Harghita

Administratorii domeniilor schiabile funcţionale din judeţ afirmă că ninsorile din ultimele zile au fost de bun augur, aducând pe pârtii mii de persoane dornice să facă mişcare şi să se bucure de zăpada care a albit peisajul

Din cele 28 de pârtii omologate din judeţul Harghita, în prezent sunt practicabile în jur de zece, ele fiind acoperite cu 50 de centimentri până la un metru de zăpadă, ne spune Fekete Örs, şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita.

Domeniul schiabil de la Topliţa,amenajat la poalele munţilor Gurghiu, la o altitudine de aproximativ 800 de metri, cuprinde pârtia Bradul, un traseu lung de 1.200 de metri destinat începătorilor şi pârtia Măgheruş, desfăşurată pe o distanţă de 500 de metri, cu grad de dificultate mediu, preferată de schiorii intermediari şi avansaţi. Acestora li se adaugă încă două pârtii deservite de banda de transport, una pentru sanie şi alta pentru schiori şi snowboarderi începători. „Totalul ar fi undeva la 2,5 kilometri de pârtie”, precizează Cristian Baciu, fiul şi „mâna dreaptă” a proprietarului domeniului schiabil din nordul judeţului Harghita, Nicolae Baciu.

Graţie amplasamentului lor, pârtiile dezvăluie iubitorilor sporturilor de iarnă tablouri impresionante spre Munţii Călimani, reprezentând cel mai extins masiv vulcanic din România, dar şi spre municipiul Topliţa, situat în nordul Depresiunii Giurgeu. Şi tot datorită aşezării şi condiţiilor meteorologice, pârtiile de la Topliţa sunt considerate cele mai ieftine dintre cele omologate din România şi cu cele mai multe zile de utilizare.

În prima săptămână a lunii decembrie 2020, aici s-a dat startul actualului sezon de schi în Harghita. „Am făcut eforturi mari şi am profitat de fiecare zi cu temperaturi negative, ca să înzăpezim ca la carte”, povesteşte Cristian Baciu. Aşa se face că în prezent pârtiile sunt acoperite cu straturi de zăpadă care pornesc de la 20 de centimetri şi ajung până la aproape un metru pe alocuri, în cea mai mare parte zăpadă artificială, peste care s-au aşternut ninsorile de ieri-alaltăieri. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă, cu ratracuri pentru întreţinerea şi tasarea stratului de nea, sunt deservite de teleschiuri, se schiază şi în nocturnă până la ora 18:00, iar costul unui abonament de schi este de 70 de lei pentru un adult – la cumulul de patru abonamente/schior, al cincilea se acordă gratuit – şi de 55 de lei pentru un copil.

Chiar şi turiştii nepregătiţi pentru o zi pe pârtie pot practica aici sporturile preferate de sezon, oferindu-li-se posibilitatea să închirieze cele necesare. Costul unui echipament de schi (schiuri, clăpari şi beţe) este de 40 de lei/zi, aceeaşi sumă se plăteşte şi pentru echipamentul de snowboard (placă şi boots), iar de o săniuţă te poţi bucura o zi întreagă pentru 15 lei. „Păstrarea preţurilor la un nivel rezonabil a fost unul dintre factorii pe care ne-am bazat. Am încercat să funcţionăm cu adaosuri cât mai mici, ca oamenii să se bucure cu adevărat de aceste servicii şi facem eforturi mari, încercând să nu delegăm sarcini şi să facem ceea ce putem cu mâinile noastre”, menţionează Cristian Baciu.

În ciuda iernii întârziate, condiţiile de schi oferite sunt cele cu care turiştii tradiţionali sunt obişnuiţi şi, spre încântarea tuturor, pentru zilele viitoare sunt prognozate temperaturi scăzute, care vor permite tunurilor de zăpadă să funcţioneze la capacitate maximă.

Pentru domeniul schiabil din nordul Harghitei optează mulţi turişti, fiind preferat nu numai de cei din judeţ, ci şi de practicanţii sporturilor hibernale din Mureş, Bistriţa, Neamţ, Iaşi şi Bacău. „În perioadele cele mai aglomerate, înregistrăm undeva spre două mii de schiori pe zi, iar în cursul săptămânii, când este liber, precum şi la sfârşit de sezon, în jur de 200 de persoane zilnic”, completează Cristian Baciu.

În staţiunea Băile Harghita, amatorii de schi au posibilitatea să aleagă gradul de dificultate al traseului de coborâre, având la dispoziţie o reţea de pârtii interconectate, a cărei lungime însumează şapte kilometri. Toate pârtiile sunt deschise în prezent, iar stratul de zăpadă măsoară până la 70-80 de centimetri. „Se schiază în condiţii foarte bune, teleschiurile funcţionează fără probleme, nocturna la fel, aşa că turiştii pot aluneca pe schiuri sau pe placă de dimineaţa şi până seara târziu. Vremea a fost foarte frumoasă, însorită la sfârşit de săptămână şi pârtiile au fost pline. Ne-a ajutat mult şi faptul că cel puţin până în acest weekend nu a fost zăpadă în alte zone din ţară, iar oamenii şi-au făcut rezervări la noi din timp. La noapte dăm drumul din nou tunurilor de zăpadă şi dacă va continua să ningă, staţiunea noastră va deveni un paradis pentru schiori”, a afirmat Kristály Péter, administratorul Parcului de Aventură din localitate.

În staţiunea Băile Harghita, skipass-ul, al cărui preţ este de 70 de lei pe zi şi de 60 de lei pentru nocturnă, este valabil pentru oricare pârtie din reţea, iar un echipament complet de schi poate fi închiriat cu 45 de lei/zi.

La mare căutare sunt şi plimbările cu Alpine Sherpa – snowbus-ul botezat „mocăniţa de iarnă”, pus în funcţiune sâmbătă. De săptămâna viitoare va funcţiona la capacitate maximă pentru persoanele care doresc să se bucure de spectacolul hibernal oferit de natură la peste 1.300 de metri altitudine. Pentru o tură care se desfăşoară pe o distanţă de 6-7 kilometri, costul biletului de călătorie este de 30 de lei/persoană.

Momentan patinoarul din localitate nu este deschis, nici pârtia de snow-tubing, dar operatorii în turism afirmă că există şanse mari să devină funcţionale în cursul acestei săptămâni. De reţinut: de sâmbătă, Primăria Miercurea Ciuc a înfiinţat la sfârşit de săptămână curse speciale de transport pe ruta Miercurea Ciuc – Băile Harghita. Autocarele „Ski Bus” sunt dotate cu suport pentru schiuri, iar  preţul biletului de călătorie este de şapte lei pentru a singură cursă şi de 12 lei dus-întors. Autobuzele vor circula pe ruta Centrul comercial NEST – Centrul comercial KAUFLAND – Harghita Băi şi retur. Municipalitatea Miercurea Ciuc le recomandă celor care doresc să ajungă la sfârşit de săptămână în staţiunea Băile Harghita, să folosească aceste curse speciale în locul autoturismelor proprii, pentru descongestionarea traficului spre, în şi dinspre staţiune.

La Harghita-Mădăraş, una dintre cele mai spectaculoase staţiuni de schi şi snowboard din Transilvania, toate cele şase pârtii sunt funcţionale, cea mai mare altitudine de plecare fiind de 1.680 de metri.

„În weekend vremea a fost frumoasă, stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri, dar aşteptăm ninsori şi în zilele următoare, pârtiile sunt perfecte şi au fost pline. Avem pensiuni, restaurante şi terase în zonă, deci vizitatorii îşi pot petrece timp plăcut şi de calitate aici, la noi”, arată administratorul domeniului schiabil, Sipos Zoltán.

Acesta ne mai spune că echipamentele de închiriat sunt noi şi pot fi date în folosinţă temporară în schimbul sumei de 50 de lei pe zi. În zonă sunt asigurate servicii medicale de către Serviciul Salvamont, iar Jandarmeria Montană se îngrijeşte de siguranţa turiştilor şi nu numai.

În Harghita se mai poate schia deocamdată la Homorod pe pârtia Lobogó, la Ciumani şi la SkyGhimeş, unde stratul de omăt ajunge până la un metru, potrivit administratorului Bordor Áron.

A nins şi în Rezervaţia Tinovul Mohoş-Lacul Sfânta Ana, unde sâmbătă s-a dat startul la săniuş. La sfârşit de săptămână, mai mult de 1.500 de persoane au aşteptat, nerăbdătoare, să testeze noile sănii achiziţionate – 150 la număr – alunecând pe cel mai lung derdeluş din Harghita, de 1,5 kilometri, ce coboară de la intrarea în rezervaţie, până în apropierea Lacului Sfânta Ana. O coborâre însoţită de râsete şi de chiote de bucurie.

„Săniile sunt unice în ţară, fabricate în Elveţia şi le-am achiziţionat la aproape 120 de euro bucata. Sunt mai joase decât cele pe tălpici din schiuri, în schimb prezintă mai multe elemente de siguranţă, între acestea existenţa mânerelor de prindere şi tălpicii mai laţi, care permit aşezarea piciorului, fără ca talpa încălţămintei să atingă solul în timpul alunecării sau tractării. Tractarea la urcare se face cu trei maşini de teren”, detaliază Dósa Levente, directorul executiv al Asociaţiei „Szent Anna – Sfânta Ana”.

Preţul de închiriere al unei sănii este de 30 de lei pentru o oră şi jumătate şi include tractarea. Închirierea saniei se face în baza unui contract, care prevede şi o garanţie de 100 de lei, ce va fi returnată la predarea vehiculului. Timpul închirierii începe să curgă de la preluarea saniei. De atunci încolo, depinde de fiecare, dacă la coborâre doreşte să-şi petreacă timpul în apropierea lacului, admirând peisajul, savurând un Kürtőskalács şi un pahar de vin fiert ori o cafea caldă, sau să opteze pentru mai multă mişcare.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.