Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Concursul Naţional de Literatură „Jenică Andrei”: De Ziua Internaţională a Copilului, elevii câştigători au fost premiaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Concursul Naţional de Literatură „Jenică Andrei”: De Ziua Internaţională a Copilului, elevii câştigători au fost premiaţi
Concursul Naţional de Literatură „Jenică Andrei”: De Ziua Internaţională a Copilului, elevii câştigători au fost premiaţi

Concursul Naţional de Literatură „Jenică Andrei”: De Ziua Internaţională a Copilului, elevii câştigători au fost premiaţi

A treia ediţie a Concursului Naţional de Literatură „Jenică Andrei”, organizat de Cenaclul literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, la care au participat 35 de elevi din judeţele Harghita şi Covasna, şi-a desemnat câştigătorii. Festivitatea de premiere a avut loc miercuri, chiar de Ziua Naţională a Copilului, gazda evenimentului fiind Cercul Militar din municipiul Miercurea-Ciuc.

Evenimentul a debutat cu un scurt program muzical susţinut de membrii Cenaclului: Adriana Balogh, împreună cu micuţii pe care îi instruieşte, şi Codruţa Maftei. Înainte de premierea propriu-zisă, membrii juriului au făcut scurte aprecieri privitoare la lucrările ce au fost înscrise în concurs.

Astfel, poetul Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi preşedintele Cenaclului „Buna Vestire”, şi-a exprimat respectul faţă de profesorii îndrumători şi a precizat că departajarea lucrărilor copiilor nu a fost uşoară. „Nu pot decât să am tot respectul, toată aprecierea, toată admiraţia pentru domnii, doamnele şi domnişoarele profesori care îi îndrumă, îi sprijină şi îi direcţionează pe copii într-un fel în acest sens literar. Şi ne bucurăm din tot sufletul că am reuşit cu destul de mare dificultate, aş spune eu, să departajăm cumva copiii în concursul acesta, pentru că realmente o parte dintre ei au fost destul de buni”, a spus Ionel Simota. Acesta a mai afirmat că îşi doreşte ca acest concurs să devină obişnuit pentru zona noastră, iar „acest minunat poet, minunată personalitate, Jenică Andrei, să devină în timp o emblemă a tinerilor, care creează, scriu, păşesc pe acest drum”.

În intervenţiile lor, ceilalţi patru membri ai juriului – prof. Maria Sturzu, poeta Georgeta Mănilă, prozatorul Ştefan Danciu şi epigramistul Gheorghe Filip (moderatorul evenimentului) – au apreciat talentul fiecărui elev care a participat la concurs şi chiar dacă nu au primit premii toţi, să nu se descurajeze, deoarece important este să continue să scrie, din ce în ce mai bine.

De asemenea, toţi vorbitorii au evocat şi apreciat personalitatea omului de cultură Jenică Andrei, cel care a fost „un mentor pentru generaţii întregi de harghiteni”.

Prezent la eveniment şi implicat în organizarea lui, prefectul judeţului Adrian Jean Andrei, fiul personalităţii în memoria căruia a fost iniţiat concursul, a mulţumit, în cuvântarea sa, atât Cenaclului „Buna Vestire”, cât şi participanţilor. „Nu o să vorbesc despre personalitatea tatălui meu, Jenică Andrei, pentru că mă emoţionez foarte tare. În schimb vreau să vă mulţumesc. În primul rând vreau să mulţumesc Cenaclului Buna Vestire pentru că şi în acest an, împreună, am reuşit să organizăm acest eveniment. În al doilea rând, vreau să mulţumesc cadrelor didactice, părinţilor, bunicilor, copiilor, celor care nu lăsaţi să moară poezia românească, celor care dezvoltaţi şi cultivaţi în copii dragostea de literatură, de limba română, de vers şi, nu în ultimul rând, de suflet”, a spus Adrian Jean Adrian.

Câştigătorii ediţiei a III-a a concursului

Concursul Naţional de literatură a avut două categorii de vârstă, respectiv copii din ciclul gimnazial, categoria I, şi elevi din ciclul liceal, categoria a II-a. După cum au evidenţiat toţi membrii juriului, toţi elevii care au participat la acest concurs cu lucrări sunt câştigători, însă, totuşi, s-a făcut o departajare, în urma căreia au fost aleşi câte trei premianţi de la ambele categorii de vârstă şi câte trei menţiuni.

Astfel, la categoria de vârstă elevi din ciclul gimnazial, clasamentul a fost următorul: locul I – Mihnea Diaconu; loc. II – Carmen Csatlos; loc. III – Florentina Burus şi Oana Maria Coja (toţi trei de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa); menţiuni –  David Lupoi (Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”) şi Cezara Ştefania Radu (Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc) (I), Ioana Bucur (ŞG „Miron Cristea”) şi Anamaria Stanciu (Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc) (II), Dragoş Pantea (ŞG „Miron Cristea”) (III).

La categoria elevi de liceu: locul I şi marele premiu – Izabela Duneraş (Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc); loc. II – Larisa Bianca Banciu; loc. III – Ionela Rusu (ambele de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu-Gheorghe); menţiuni – Diana Iorga (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu-Gheorghe), Codruţa Vârlan (Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc) şi Mădălina Cotfas (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa).

Premiul special al juriului a fost acordat lui Tudor Goicea de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu-Gheorghe.

Pe lângă diplome şi trofee, elevii au primit şi cărţi oferite de autori harghiteni şi covăsneni, cu autograf. De asemenea, câştigătorii au primit şi câte un volum de versuri scris de către Jenică Andrei. Totodată, ca şi în anii anteriori, lucrările ce au participat la concurs vor fi publicate într-un volum.

Toţi participanţii la concurs au primit diplome de participare. Mai amintim că cea mai mică participantă la concurs a fost o elevă din clasa a doua.

Reamintim că acest concurs se organizează în semn de recunoaştere a operei scriitoriceşti şi a contribuţiei poetului Jenică Andrei (29.04.1943 – 02.11.2004) la viaţa culturală a judeţului Harghita, cât şi pentru promovarea şi afirmarea unor talente literare de perspectivă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.