Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Concursul Naţional „Cultură şi Civilizaţie în România – Suceava 2016” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Concursul Naţional „Cultură şi Civilizaţie în România – Suceava 2016”
Concursul Naţional „Cultură şi Civilizaţie în România – Suceava 2016”

Concursul Naţional „Cultură şi Civilizaţie în România – Suceava 2016”

Cultură şi civilizaţie în România este o competiţie cu caracter interdisciplinar (limba română, istorie şi religie) ce se adresează elevilor de liceu. Cele trei secţiuni  ale concursului sunt: Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale, Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică, Monografii istorice locale. Echipajul care reprezintă judeţul la etapa naţională este acela care a obţinut primul loc la etapa judeţeană a concursului. Pentru participarea la concurs – la proba teoretică – fiecare echipaj pregăteşte un portofoliu pentru ilustrarea temei alese. Proba practică constă în ilustrarea temei alese prin diferite mijloace: grafice, audio-vizuale etc.

Colegiul Naţional „Octavian Goga” are deja o tradiţie în a participa la faza naţională a acestui concurs, întotdeauna clasându-se pe podium. Anul acesta vom participa cu lucrarea Tabăra de creaţie Boratsag – Prietenia – Lăzarea.

Graţie celor trei mari promotori ai mişcării artistice de la Lăzarea: jurnalistul Zöld Lajos, precum şi artiştii plastici Márton Árpád şi Gaal András, în 1974, a început istoria minunată, dar plină de dificultăţi a taberei de la Lăzarea. Anual, aproximativ 20 de pictori, sculptori, graficieni se întâlnesc aici. Este vorba de un tezaur de 1.824 de lucrări, care în ultimele decenii au stat, din păcate, mai mult în diferite spaţii de depozitare.

Tabăra de creaţie a avut un rol important în dezvoltarea vieţii artistice a judeţului Harghita.

Cu această lucrare ne propunem deschiderea unei porţi prin care elevii să treacă pentru a înţelege ce înseamnă jertfa pentru creaţie, analizând operele realizate în cuibul de artă de la Lăzarea. Vrem să trezim dorinţa de a recepta frumosul şi de a înţelege arta autentică.

Peisajul natural de o frumuseţe aparte de la Lăzarea, tradiţiile locului, o atmosferă romantică, ruinele castelului, toate acestea s-au dovedit a fi sursă de inspiraţie nu numai pentru cei aproximativ 20 de artişti care s-au perindat anual la Lăzarea în cadrul acestei tabere de creaţie artistică.

Echipajul judeţului este format din Vârlan Aurelia-Codruţa, elevă în clasa a a X-a C, profil Limbi străine, Vătavu Beniamin, elev în clasa a XI-a A, profil Matematică-informatică, Voşlaban Codrin, elev în clasa a X-a, profil Matematică-informatică. Îndrumaţi de Bogoş Maria-Georgeta, profesor de istorie, Grădinariu Nicoleta, profesor de limba şi literatura română şi pr. Păncescu Ionel-Gheorghe, profesor de religie – cultul ortodox.

Prof. Nicoleta Grădinariu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.