Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Comuna Sâncrăieni, prima localitate din judeţ în care s-a finalizat cadastrarea integrală, cu fonduri de la statul român | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Comuna Sâncrăieni, prima localitate din judeţ în care s-a finalizat cadastrarea integrală, cu fonduri de la statul român
Comuna Sâncrăieni, prima localitate din judeţ în care s-a finalizat cadastrarea integrală, cu fonduri de la statul român

Comuna Sâncrăieni, prima localitate din judeţ în care s-a finalizat cadastrarea integrală, cu fonduri de la statul român

  • Prima persoană care a primit extrasul de carte funciară a fost un bătrân de 92 de ani, care a luptat în al Doilea Război Mondial
  • „Unul dintre marile deziderate ale clasei politice din perioada interbelică a fost ca întreaga ţară să fie cadastrată după actul fundamental care s-a întâmplat în 1921, respectiv Reforma Agrară”

Comuna Sâncrăieni este prima localitate din judeţul Harghita în care s-a finalizat lucrarea de înregistrare sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Lucrarea a fost realizată cu fonduri ale statului român, prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, costul total fiind de aproape 300.000 de lei, fără TVA. În total, în comuna Sâncrăieni au fost deschise 6.725 de cărţi funciare. Primele extrase de cărţi funciare au fost înmânate deţinătorilor de imobile vinerea trecută, de către primarul localităţii, în cadrul unei ceremonii festive.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, a declarat cu această ocazie că este un eveniment istoric, important atât pentru harghiteni, cât şi pentru întreaga ţară, deoarece se întâmplă la 100 de ani de la Marea Unire. „Evenimentul este important atât pentru harghiteni, cât şi pentru întreaga ţară deoarece anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Unul dintre marile deziderate ale clasei politice din perioada interbelică a fost ca întreaga ţară să fie cadastrată după actul fundamental care s-a întâmplat în 1921, respectiv Reforma Agrară, când au fost împroprietăriţi ţăranii care au luptat pentru reîntregirea naţională. Acea reformă agrară trebuia să fie înscrisă în evidenţele de carte funciară, dar datorită vitregiilor istoriei, acest lucru nu s-a mai întâmplat. După cum ştiţi, a avut loc al Doilea Război Mondial, am trecut prin perioada comunistă, printr-o lungă perioadă sinuoasă, cu un proces complicat de reconstituire a drepturilor de proprietate şi iată că, la 100 de ani de la Marea Unire, în sfârşit, dacă nu au reuşit cei care au fost împroprietăriţi în 1921 să primească cărţi funciare, succesorii acestora, urmaşii lor, astăzi primesc cărţi funciare în întreaga Românie – acesta este scopul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară”, a spus jur. Sorin Nicolae Truţă.

Potrivit directorului OCPI Harghita, la Sâncrăieni, lucrarea a început în anul 2012 şi s-a finalizat în 2017, în luna decembrie. „Au fost necesare ajustări legislative, pentru că totuşi a fost o lucrare-pilot. S-a finalizat lucrarea în luna decembrie (n.n. – 2017). Sperăm ca în acest an să se finalizeze şi cea de-a doua lucrare, respectiv lucrarea efectuată în localitatea Remetea, începută tot în anul 2012”, a declarat jur. Sorin Truţă.

De asemenea, acesta a precizat că în anul 2017 a fost încheiat un acord-cadru cu trei unităţi administrativ-teritoriale – Subcetate, Gălăuţaş şi Sândominic. „S-a încheiat contractul subsecvent pentru lucrarea de la Subcetate, deci practic a început lucrarea de cadastrare a localităţii”.

Directorul OCPI a mai spus că în momentul de faţă, în judeţ sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale în 39 de localităţi. „În acelaşi timp, ca urmare a schimbării de paradigmă care a avut loc în 2016, prin modificarea Legii 7, unităţile administrativ-teritoriale au iniţiat lucrări de cadastru pe sectoare. Practic, în cursul anului 2016, nouă localităţi au făcut lucrări de cadastru pe sectoare. Iar acum sunt în derulare în 39 de localităţi din judeţul Harghita lucrări de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, pentru un număr de aproximativ 50.000 de imobile”, a precizat jur. Sorin Truţă.

„În lipsa unui cadastru şi a unei evidenţe a proprietăţii există riscul să fie accesate mult mai greu subvenţiile pentru agricultură, să se blocheze circuitul civil şi, nu în ultimul rând, există riscul să fie periclitate investiţiile”

Vorbind despre importanţa acestor lucrări de cadastru, directorul OCPI a arătat că „România are nevoie ca de aer de acest cadastru”, pentru a nu fi periclitate investiţiile şi obţinerea subvenţiilor pentru agricultură. „Practic, cadastrul este un act tehnic, economic şi juridic. În lipsa unui cadastru şi a unei evidenţe a proprietăţii există riscul să fie accesate mult mai greu subvenţiile pentru agricultură, să se blocheze circuitul civil şi, nu în ultimul rând, există riscul să fie periclitate investiţiile, deoarece investiţiile nu se pot face pe nisipuri mişcătoare”, a mai spus jur. Sorin Truţă.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu-Codruţ Ştefănescu, a vorbit, printre altele, despre importanţa finalizării lucrărilor de cadastru. „Astăzi (…) se deschid noile cărţi de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii localităţi. (…) Este un lucru bun pentru comunitatea din Sâncrăieni şi pentru comunitatea din judeţul Harghita pentru că aşa cum ştim cadastrul este o problemă la nivel naţional, dar care a început să-şi găsească rezolvarea prin aceste campanii de cadastrare cu banii statului român, prin ANCPI”, a spus Radu-Codruţ Ştefănescu, care a mai precizat că finanţarea pentru această comună a început acum 8 ani, însă timp de 2-3 ani a fost o pauză de finanţare, iar din 2015 a început Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care a reasigurat finanţarea pentru această localitate.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a spus că „îmi face o deosebită plăcere să particip la acest moment istoric care se întâmplă la Sâncrăieni”. Acesta a evidenţiat, la rândul său, că „este remarcabil că dezideratul pe care oamenii vremii din perioada interbelică şi l-au propus, de a deschide cărţi funciare pentru toate imobilele din România reîntregită”, s-a împlinit.

Prefectul judeţului a spus, de asemenea, că „finalizarea acestor lucrări reprezintă un suport real pentru garantarea dreptului de proprietate, dar şi pentru realizarea investiţiilor în acest judeţ şi, implicit, dezvoltarea economică”.

La finalul intervenţiei, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a atras atenţia primarului comunei Sâncrăieni că „această lucrare vă obligă în continuare ca în regim de urgenţă să faceţi toate eforturile pentru a urgenta procesul de restituire a proprietăţii (…) pentru că aveţi tot suportul tehnic necesar începând de astăzi”.

Senatorul UDMR Tánczos Barna, care locuieşte în comuna Sâncrăieni, a evidenţiat şi el că este un moment istoric şi că localitatea este un pionier în domeniu, ţinând cont că este prima comună din judeţ care va avea cărţi funciare emise. De asemenea, acesta şi-a exprimat speranţa că tot mai multe localităţi din judeţ vor realiza acest lucru.

După discursurile oficialilor, primarul comunei Sâncrăieni a înmânat extrase de carte funciară către mai mulţi deţinători de imobile din localitate. Prima persoană care a primit extrasul de carte funciară a fost un bătrân de 92 de ani, Benedek Ferencz, cel mai vârstnic bărbat din comună, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta a primit documentul cu lacrimi în ochi, sărutându-l.

La evenimentul de la Sâncrăieni au mai participat primari din localităţile învecinate, locuitori ai comunei, dar şi mai mulţi directori de oficii de cadastru şi publicitate imobiliară din ţară.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.