Compensaţii financiare pentru proprietarii de pădure din zonele protejate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 17 mai 2022
Home » Agricultură/Ecologie » Compensaţii financiare pentru proprietarii de pădure din zonele protejate
Compensaţii financiare pentru proprietarii de pădure din zonele protejate

Compensaţii financiare pentru proprietarii de pădure din zonele protejate

Proprietarii privaţi care deţin suprafeţe de pădure situate în zone protejate, unde există restricţii în recoltarea lemnului, vor primi compensaţii financiare. Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, 30 iunie, o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare şi control a compensaţiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă.

„După ani de zile de discuţii şi de neasumări, a venit momentul să se corecteze o mare nedreptate făcută proprietarilor de păduri din zonele protejate, care sunt obligaţi prin lege să nu valorifice nimic din bunul lor. Prin măsura adoptată de Executiv, asumată prin Programul de Guvernare, proprietarii privaţi de păduri vor primi compensaţii băneşti, pe care le consider fireşti, întrucât nu se pot bucura de un drept al lor. Măsura este atât un instrument de protecţie a habitatelor forestiere, cât şi unul de combatere a tăierilor ilegale. Deoarece aceste păduri nu sunt generatoare de profit, proprietarii nu şi-au permis să asigure paza acestora, ele devenind astfel o ţintă preferată a hoţilor. Acum, lucrurile se schimbă radical şi pentru că acordarea compensaţiilor este condiţionată de asigurarea pazei şi a celorlalte servicii silvice pentru suprafeţele de pădure în cauză”, a declarat doamna Doina PANĂ, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2017-2020 a fost estimată la 285 milioane de lei. Pentru anul 2017, valoarea totală maximă este de 19 milioane de lei.

Schema prevăzută în actul normativ se aplică proprietarilor privaţi, persoane fizice şi juridice (societăţi comerciale, asociaţii de proprietari de pădure, composesorate, obşti, biserici, şcoli etc.), care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere.

Restricţiile de mediu sunt corespunzătoare tipurilor funcţionale T1 (protecţie integrală – în care sunt interzise tăierile) şi T2 (păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic – tăieri de conservare) stabilite prin amenajamentele silvice, care corespund obiectivelor ecologice şi de protecţie conform Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor.

Suprafaţa aproximativă pentru care se vor acorda compensaţii este de 216.000 ha, din care 31.000 ha situate în tipul funcţional T1, pentru care proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 493 lei/an/ha şi 85.000 ha situate în tipul funcţional T2, pentru care proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 226 lei/an/ha.

Solicitanţii trebuie să depună cererile, împreună cu toată documentaţia solicitată, la sediul Gărzii Forestiere de care aparţin, în fiecare an, până la data de 30 iunie. Pentru anul 2017, solicitările se vor depune în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.