Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă pentru a aproba evaluarea pagubelor produse de inundaţiile de la sfârşitul lunii august | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă pentru a aproba evaluarea pagubelor produse de inundaţiile de la sfârşitul lunii august
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă pentru a aproba evaluarea pagubelor produse de inundaţiile de la sfârşitul lunii august

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă pentru a aproba evaluarea pagubelor produse de inundaţiile de la sfârşitul lunii august

Fără acest document, Ministerul Dezvoltării nu ar putea vira banii pentru judeţul Harghita n Alte subiecte discutate: situaţia de la Lunca de Jos şi cea a deszăpezirilor

În şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, Barti Tihamér, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a adus în discuţie faptul că judeţul încă nu a primit banii pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţiile de la sfârşitul lunii trecute. Apoi, după doar câteva minute, în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost aprobată evaluarea pagubelor din 5 comune.

Potrivit raportului de sinteză în care sunt cuprinse aceste pagube, este vorba de o sumă totală ce depăşeşte un milion de lei. Astfel, valoarea pagubelor totale din comuna Mărtiniş produse de inundaţii au fost evaluate la 157.800 de lei, în Corbu – 57.500 lei, Lupeni – 750.000 lei, Satu Mare – 20.000, iar în Corund acestea s-au ridicat la 190.000 de lei.

Prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, spunea că aceşti bani vor veni în judeţ, doar că trebuie urmaţi nişte paşi. „Evaluarea pagubelor urmează o procedură. Toate documentaţiile au fost trimise la Bucureşti, mai puţin aprobarea, prin hotărârea Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Asta nu înseamnă că nu s-a vorbit la Bucureşti, în fiecare miercuri. Eu miercuri vreau să fiu la Bucureşti şi să pledez pentru această cauză.

Va primi şi judeţul Harghita banii necesari – sunt sigur de acest lucru – dar încă o dată vă spun, trebuie făcuţi paşii şi procedura legală pe care fiecare judeţ trebuie să o aibă”.

 La Lunca de Jos, situaţia este încă critică

punteal

Drum ros de ape la Puntea Lupului (foto: Adrian Chiorean, inundațiile din iunie)

Adrian Chiorean, reprezentantul Consiliului Judeţean Harghita, preciza că situaţia este departe de a se remedia la Lunca de Jos, în zona drumului judeţean 127 A. Dacă după inundaţiile din iunie-iulie s-a început refacerea drumului, a podurilor şi podeţelor, noile revărsări şi scurgeri de pe versanţi au închis din nou drumul: apele au luat podul provizoriu, inclusiv lucrările efectuate, spunea Adrian Chiorean.

În aceste condiţii, adăuga acesta, DJ 127A rămâne, în continuare, închis, iar costurile necesare remedierii situaţiei de acolo au devenit foarte mari.

 O firmă cu câteva zeci de utilaje a câştigat licitaţiile de deszăpezire în aproape toată ţara

Un alt subiect adus în discuţie în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a fost cel al deszăpezirilor. Cătălin Romanescu, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Miercurea-Ciuc, preciza că în momentul de faţă situaţia licitaţiilor pentru drumurile naţionale se află în stadiul de contestaţii. Iar o contestaţie a fost depusă după ce o firmă din Cluj, cu doar 20-30 de utilaje, a reuşit să câştige vreo 80% din ţară, în condiţiile în care pentru aşa ceva ar fi necesare mii de utilaje.

O altă problemă semnalată de acesta a fost cea legată de noile prevederi din normativul privind deszăpezirea drumurilor publice. Din acest normativ au fost scoşi însoţitorii de pe utilaje, astfel că pe o maşină de intervenţie va rămâne doar şoferul. „Nu e bine, pentru că la o maşină de intervenţie ar trebuie minimum două persoane. Rămâne şoferul blocat undeva, ce face?”, spunea Cătălin Romanescu.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.