Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc a obţinut cele mai bune rezultate din judeţ la Bacalaureat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc a obţinut cele mai bune rezultate din judeţ la Bacalaureat
Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc a obţinut cele mai bune rezultate din judeţ la Bacalaureat

Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc a obţinut cele mai bune rezultate din judeţ la Bacalaureat

  • 51,60% este rata cumulată de promovare înaintea contestaţiilor în judeţul Harghita, cu 3,83 procente mai mică decât cea înregistrată anul trecut
  • Liceul Goga a obţinut prima medie din judeţ şi cel mai ridicat procent de note peste 9, înregistrând o promovabilitate de 90,48%

Procentul de promovare al actualei promoţii este de 56,4%, în vreme ce rata de promovare în cazul candidaţilor aparţinând promoţiilor anterioare este de 21,25%.

Din totalul de 2.099 de absolvenţi de liceu care au susţinut probele examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2021 în Harghita, au obţinut note de trecere 1.083 (1.022 din promoţia curentă şi 61 din promoţiile anterioare).

Nici unul dintre candidaţi nu a obţinut media zece.

În schimb, au fost elevi, şi nu puţini, ale căror lucrări au fost notate cu 10 la disciplinele de examen. Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, au fost acordate patru note maxime la proba de Limba şi literatura română, 82 de absolvenţi au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura maghiară, lucrările unui număr de 13 candidaţi au primit nota maximă la proba obligatorie a profilului (şapte la Matematică şi şase la Istorie), iar la proba la alegere a profilului şi a specializării 39 de absolvenţi au primit nota 10.

Cele mai bune rezultate la actuala sesiune a examenului de Bacalaureat au fost obţinute de absolvenţii de liceu ai Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, unitate de învăţământ a cărei rată de promovare este de 90,48%.

„În afară de procentul de promovabilitate cel mai mare din judeţ, avem şi cea mai mare, prima medie din judeţ, de 9,86, obţinută de o elevă, care a fost notată cu zece la două dintre probe, iar la cealaltă cu 9,70. Comparativ cu alte şcoli, avem şi cea mai mare pondere a mediilor de peste 9: noi avem un procent de 16,66% medii peste nouă, dublu faţă de Colegiul Naţional „Márton Áron”, unde procentul este de 8,23%. Este meritul elevilor noştri, dar în aceeaşi măsură şi al colegilor mei profesori, care au susţinut activitatea online ca la carte, au muncit foarte mult în online, activitate dublată de nenumărate ore suplimentare de pregătire. Noi am funcţionat pe o singură platformă online, cu monitorizarea activităţii desfăşurate, iar profesorii s-au întrecut pe ei în ceea ce priveşte activitatea online, chiar şi dascălii în vârstă, sunt mândră de profesoarele de peste 70 de ani, care au învăţat şi s-au încadrat perfect în activitatea online. Sunt foarte mulţumită de aceste rezultate, având în vedere că timp de un an şi jumătate activitatea educaţională s-a desfăşurat în sistem online”, a declarat prof. Magdalena Dumbravă, directoarea Colegului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.

La foarte mică distanţă, s-a situat pe poziţia a doua în topul liceelor din judeţ, o altă unitate de învăţământ de elită: Colegiul Naţional „Márton Áron” din reşedinţa harghiteană, cu o rată de promovare de 89,41%.

Locul al treilea îi revine Liceului Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, unde au promovat examenul naţional 83,65% dintre candidaţii prezentaţi.

La polul opus, în Harghita există trei licee cu procent de promovare zero: Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” Cristuru Secuiesc, Liceul Tehnologic „Petőfi Sándor” Dăneşti şi Liceul Tehnologic „Sӧvér Elek” Joseni.

„Regretăm rezultatele obţinute de acestea, dar consider că trebuie să avem mai multă grijă şi în ceea ce priveşte promovarea liceului, în condiţiile în care la „Zeyk Domokos” Cristuru Secuiesc am avut un singur candidat la examenul de Bacalaureat. În ceea ce priveşte promovabilitatea obţinută la nivelul judeţului, nu putem spune că este una mulţumitoare, dar trebuie avut în vedere că procentul de promovare al actualei promoţii este de 56,4 %, mai bun decât rata cumulată. Trebuie să avem în vedere şi faptul că aproape doi ani din patru aceşti elevi au studiat online şi, în ciuda eforturilor care s-au făcut de profesori, de elevi, de Inspectoratul Şcolar şi de Ministerul Educaţiei pentru a le asigura dispozitivele electronice necesare, Harghita este un judeţ în care populaţia este dispersată, existând localităţi unde nu există reţea de telefonie şi de Internet. Noi le urăm mult succes în continuare absolvenţilor noştri, iar celor care nu au reuşit acum, le spunem că mai au şanse, la sesiunea de toamnă. Chiar şi cei care nu vor avea o diplomă îşi pot continua studiile în învăţământul postliceal, unde nu este necesară diploma de Bacalaureat”, a precizat preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Harghita, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Absolvenţii de liceu nemulţumiţi de notarea lucrărilor, pot depune astăzi, 5 iulie, sau transmite online prin mijloace electronice contestaţiile, în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Cei care vor depune cererea de contestaţie online, vor ataşa acesteia declaraţia-tip semnată, în care se menţionează că au luat cunoştinţă faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip trebuie să fie semnată şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele înregistrate după soluţionarea contestaţiilor vor fi anunţate vineri, 9 iulie.

Pentru al doilea an consecutiv, la afişarea rezultatelor, în locul numelui, pe liste apare un cod cunoscut doar de absolventul care a susţinut examenul naţional şi de profesorii din unitatea de învăţământ.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea şi obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

(Daniela M.)

Rezultatele înregistrate la celelalte instituții de învățământ cu predare în limba română

Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Toplița – din 71 de elevi prezenți, 30 au obținut o medie de cel puțin 6, înregistrându-se un procent de 42,25%.

Liceul „Marin Preda”, Odorheiu Secuiesc – 34 prezenți, 19 au obținut media peste 6 (55,88%).

Liceul „Miron Cristea”, Subcetate – 14 prezenți, 4 au obținut media peste 6 (28,57%).

Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, Bălan – 31 prezenți, 20 au obținut media peste 6 (64,51%).

Liceul Tehnologic Corbu – 52 prezenți, 20 au obținut media peste 6 (38,46%).

Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, Toplița – 117 prezenți, 84 au obținut media peste 6 (71,79%).

Liceul Tehnologic „Sf. Nicolae”, Gheorgheni – 23 prezenți, 18 au obținut media peste 6 (78,26%).

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.