Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Colectarea fructelor de pădure de către DS Harghita a început „timid” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Colectarea fructelor de pădure de către DS Harghita a început „timid”
Colectarea fructelor de pădure de către DS Harghita a început „timid”

Colectarea fructelor de pădure de către DS Harghita a început „timid”

Direcţia Silvică (DS) Harghita a început colectarea fructelor de pădure, deocamdată a afinelor, însă cantitatea achiziţionată de la culegători este încă mică, de doar o tonă.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că instituţia pe care o conduce are autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru recoltarea afinelor, zmeurei şi măceşelor. „Am început recoltarea afinelor, deocamdată destul de timid. Avem doar o tonă în această fază”, a spus directorul DS Harghita. Conform sursei citate, preţurile de achiziţie nu sunt foarte mari şi culegătorii încearcă să vândă fructele mai scump. Acesta a precizat că dacă o să fie cumpărate fructele de pădure la preţurile pe care şi-a permis direcţia silvică să le ofere, atunci această activitate va continua, însă dacă nu, „probabil ne vom opri”. Preţul afinelor oferit culegătorilor este de 12 lei per kilogram.

În prezent, zmeura încă nu s-a copt destul, însă nici suprafaţa pe care o acoperă nu este una care să conteze anul acesta. Iar în cazul măceşelor sezonul va începe în toamnă.

„Se recoltează la ocoalele silvice din zona de nord a judeţului (n.n. – Topliţa, Borsec, Tulgheş), unde sunt mai multe afine. Le transportăm la Centrul de producţie din Gheorgheni, le depozităm şi, dacă reuşim să creăm stocuri competitive, se vor organiza licitaţii pentru a se vinde fructele de pădure recoltate”, a spus ing. Cătălin Mutică.

În acest an, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita există o posibilitate de a se recolta un total de 28 de tone de fructe de pădure, în urma evaluării fructificaţiei de către silvicultorii de la cele cinci ocoale silvice din cadrul instituţiei.

La cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita – Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea-Ciuc – se estimează că în acest an se pot recolta 8,5 tone de zmeură, 8,5 t de afine şi 11 tone de măceşe.

Cantitatea totală de 28 de tone de fructe de pădure evaluată de silvicultorii de la ocoalele silvice că ar putea fi recoltată este mult mai mică decât cea pe care o are ca potenţial judeţul Harghita. DS Harghita are autorizaţie de mediu pentru un total de 168 de tone de fructe de pădure – 63 t de zmeură, 63 t de afine şi 42 tone de măceşe.

În urmă cu mai mulţi ani recoltarea fructelor de pădure era o activitate care genera venituri substanţiale, cu o pondere destul de mare în cifra de afaceri a direcţiilor silvice, însă în ultima perioadă s-a diminuat.

Şi în acest an direcţia silvică organizează licitaţii pentru cesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor de pe suprafeţele administrate de direcţia silvică. Se optează pentru această variantă de valorificare deoarece la nivelul DS Harghita nu sunt capacităţi de procesare a ciupercilor, însă sunt societăţi comerciale care le deţin. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.