Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Clubul Sportiv Municipal Miercurea-Ciuc şi-a înfiinţat secţie de înot | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sport » Clubul Sportiv Municipal Miercurea-Ciuc şi-a înfiinţat secţie de înot
Clubul Sportiv Municipal Miercurea-Ciuc şi-a înfiinţat secţie de înot

Clubul Sportiv Municipal Miercurea-Ciuc şi-a înfiinţat secţie de înot

Antrenorul este Norbert Trandafir, medaliat cu bronz la Europene şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Miercurea-Ciuc şi-a mai deschis o secţie, fiind vorba de cea de înot, în cadrul căreia, deocamdată, activează 3 fete, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută de consilierul local Ábrahám Előd şi antrenorul secţiei, Norbert Trandafir, s-a precizat faptul că CSM va avea în vedere doar sportul de performanţă, astfel că se vor avea în vedere doar sportivii care ating anumite baremuri.

Referindu-se şi la folosirea bazinului de înot (unde în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea câţiva instructori sau antrenori şi sute de copii), Abraham Előd spunea că acesta este suprapopulat, oamenii începând să aibă probleme cu intrările, mai ales la orele de vârf. Din acest motiv se va încerca realizarea unei ierarhizări în rândul sportivilor, aceştia urmând a fi împărţiţi în 3 categorii: începători, semi-avansaţi şi avansaţi. „Vrem să delimităm în aşa fel ca toţi antrenorii să folosească culoarele în funcţie de nivelul de pregătire al sportivilor ca să putem folosi cât mai concentrat bazinul, să putem pune un număr maxim de sportivi pe culoar şi, astfel, să eficientizăm pregătirea”, spunea Ábrahám Előd.

Odată cu această ierarhizare şi împărţire a culoarelor, explica consilierul local, cei avansaţi vor avea prioritate faţă de ceilalţi, însă fără a-i neglija şi pe cei care vin de jos.

Előd a ţinut să remarce şi munca bună depusă, până în prezent, de antrenorii şi instructorii de la bazin. „Cred că antrenorii şi instructorii au făcut maxim din ce au putut. Cred că este bine că în 3 ani, de când este bazinul, s-a ajuns la acest nivel. Sigur că a fost proiectul cu şcolile, aducând 500 de copii anual şi care s-au acomodat cu anturajul”, spunea Ábrahám Előd.

Peste doi ani, o finală

Norbert Trandafir a fost medaliat cu bronz la Europenele din 2012, iar acum 3 ani a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Chiar dacă nu a renunţat încă la cariera sportivă – momentan pregătindu-se pentru Naţionalele din martie, iar în cazul unui rezultat pozitiv va urma participarea la Mondiale – acesta a acceptat să se alăture noului proiect al CSM M. Ciuc.

Norbert Trandafir spunea că momentan se ocupă cu pregătirea a 3 copii – trei fete de 11, 12, respectiv 14 ani, care, atunci când au aflat că Norbert va veni în Miercurea-Ciuc, l-au contactat şi i-au spus că vor să fie pregătite de el – încercându-se aducerea şi a altor sportivi.

În ceea ce priveşte beneficiile financiare ale sportivilor ce vor fi legitimaţi la CSM, Norbert spunea că cei mai buni vor avea gratuitate – adică nu vor plăti nici intrarea la bazin şi nici antrenorul. Dar şi pentru ceilalţi se va încerca să se acorde un sprijin pentru ca părinţii lor să nu aibă de plătit atât de mult. În momentul de faţă, bugetul cerut ar acoperi costurile necesare pentru 5 copii, însă, dacă la anul Consiliul local va acorda mai mulţi bani, atunci şi numărul sportivilor care vor beneficia de gratuitate va fi mai mare.

În ceea ce priveşte organizarea sportivă, Norbert recunoştea că încă nu s-a definitivat o schemă, însă ceea ce se ştie cu siguranţă e că se doreşte să se facă, împreună cu ceilalţi antrenori din oraş, o selecţie în rândul celor care vor dori să se legitimeze la CSM.

Primele competiţii şi obiective

Vorbind din propria experienţă, Norbert Trandafir spunea că pentru a face performanţă, un sportiv are nevoie, în primul rând, de bani (pentru a-şi putea asigura cantonamentele), după care este necesar un nutriţionist, un psiholog, un chineto-terapeut şi chiar un doctor atunci când este nevoie. Însă, pentru început, la nivelul copiilor, prezenţa unui antrenor este suficientă.

Primele competiţii oficiale la care vor participa sportivii de la CSM M. Ciuc vor fi Campionatul Naţional de la sfârşitul lunii martie (la care va fi prezentă fata de 14 ani), Campionatul Regional de copii, în aprilie, iar după două săptămâni, cel de cadeţi – toate concursurile urmând să se desfăşoare în Bacău.

În ceea ce priveşte obiectivele, Norbert a vorbit doar în perspectivă, spunând că se doreşte ca în maximum doi ani să se prindă o finală naţională, în condiţiile în care în momentul de faţă copiii sunt aproximativ pe locul 20 pe ţară.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.