Circulație în condiții de iarnă pe majoritatea drumurilor naționale din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 4 decembrie 2022
Home » Societate » Circulație în condiții de iarnă pe majoritatea drumurilor naționale din Harghita
Circulație în condiții de iarnă pe majoritatea drumurilor naționale din Harghita

Circulație în condiții de iarnă pe majoritatea drumurilor naționale din Harghita

  • Ninge în tot județul de mai bine 26 de ore, mai abundent în bazinele Ciuc și Gheorgheni și în zonele înalte, așa încât stratul de zăpadă depus în extracarosabil ajunge până la 18 centimetri la Pasul Bucin.

Drumarii au intervenit continuu pe parcursul nopții de marți spre miercuri și nu se vor opri până când nu vor înceta ninsorile. Șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Harghita, ing. Cătălin Romanescu, precizează că până miercuri la 10:00 s-a intervenit pe arterele naționale cu 41 de utilaje de deszăpezire cu solniță și cu lamă și s-au împrăștiat 460 de tone de material antiderapant.

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe majoritatea arterelor naționale care traversează județul Harghita, în special zonele aflate la altitudine: în trecătoarea Harghita, la vârful Bucin și în Pasul Cașin, precum și în trecătorile Pângărați și Creanga. 

„Pe DN11B Cozmeni-Casin s-a circulat în cursul nopții și al dimineții pe carosabil acoperit cu zăpadă frământată de până la un centimetru pe DN 12 Băile Tușnad-Miercurea Ciuc și pe DN 13A Vlăhița – Ciuc, pe strat de zăpadă frământată tratată cu antiderapant de 1-2 centimetri pe DN 12 C în zona Lacu Roșu și pe DN 15 la Borsec, stratul de zăpadă tratată ajungând până la trei centimetri pe DN13 B la Vârful Bucin. La ora actuală se circulă pe drumuri negre umede, în condiții de iarnă”, a precizat inginer Cătălin Romanescu.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, stratul de zăpadă proaspăt depus până miercuri la ora 9:00 în Harghita măsura trei centimetri la Joseni și la Odorheiu Secuiesc, cinci centimetri la Miercurea Ciuc și 18 centimetri în pasul Bucin, unde s-a înregistrat în zori și cea mai scăzută temperatură din județ, de minus 4,1 grade Celsius.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să nu se deplaseze pe drumurile afectate de ninsori dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător, să ruleze cu viteză redusă și să respecte indicațiile echipajelor de la Rutieră, care se află încă de dimineață în zonele cu potențial ridicat de producerea accidentelor.

Meteorologii au reactualizat atenționarea meteo „Cod Galben” emisă pentru mai multe județe din estul țării. Astfel, în data de 8 decembrie, începând de la ora 9:30 și până la ora 18:00, la munte vor predomina ninsorile moderate cantitativ și va continua să se depună strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50 până la 60 de kilometri/oră, pe alocuri viscolind ninsoarea.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.