Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cine încalcă legea a fost, este şi va fi bun de plată | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Cine încalcă legea a fost, este şi va fi bun de plată
Cine încalcă legea a fost, este şi va fi bun de plată

Cine încalcă legea a fost, este şi va fi bun de plată

 Interlocutoare: Daniela Bortoş, consilier juridic superior în cadrul ITM Harghita

 – Prevederile Codului muncii au fost modificate recent prin Legea nr. 88/2018. Succint, care sunt principalele noutăţi pe care atât angajatorii, cât şi angajaţii, mai ales cei fără forme legale de angajare, trebuie să le cunoască?

– Aşa este, prevederile Codului muncii au fost modificate prin lege, principalele noutăţi fiind în legătură cu sancţionarea muncii nedeclarate, evidenţa orelor de lucru prestate de unii salariaţi şi acordarea liberelor legale pentru persoanele de alte religii.

– Ce trebuie reţinut în legătură cu modificarea privind munca nedeclarată?

– În legătură cu această chestiune trebuie avute în vedere limitele maxime pentru munca nedeclarată. Adică primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale, fără a le transmite datele contractelor individuale în Revisal, în perioada în care acestea au contractele suspendate sau în afara programului part-time sunt cele patru mari situaţii considerate, din 2017, muncă nedeclarată. Astfel, inspectorii de muncă pot aplica amenzi în funcţie de numărul lucrătorilor la negru identificaţi, existând şi o limită maximă a amenzii: în total, sancţiunile nu pot depăşi, în fiecare dintre situaţiile amintite, suma de 200.000 lei.

– Există o modificare în Codul muncii care face referire la pedeapsa cu închisoarea. În ce situaţie se ajunge la această finalitate?

– Prin reluarea ilegală a activităţii societăţii după suspendare se poate ajunge la pedeapsa cu închisoare. Pentru a se înţelege mai bine cum devine cazul, este de reţinut faptul că activitatea companiilor poate fi suspendată de către inspectorii de muncă pentru folosirea lucrătorilor la negru. Pentru a fi posibilă reluarea activităţii, firmele trebuie să achite amenzile pentru munca nedeclarată, trebuie să rezolve aspectele contractuale şi să plătească taxele salariale din urmă. Mai nou, angajatorii trebuie să facă şi dovada plăţii taxelor salariale, iar dacă reiau activitatea fără a îndeplini toate aceste condiţii, vor risca închisoarea de până la doi ani. Totuşi, este de menţionat faptul că suspendarea activităţii nu poate fi dispusă momentan, în lipsa unei proceduri exacte.

– La ce se referă concret noutatea în ceea ce priveşte evidenţa salariaţilor?

– Mai exact, este vorba despre evidenţele speciale pentru salariaţii mobili. Începând cu data de 13 aprilie 2018, angajatorii trebuie să ţină evidenţe speciale pentru orele de lucru prestate de salariaţii mobili şi de salariaţii care lucrează de acasă. Concret, evidenţa se face în funcţie de specificul locului de muncă, în baza unui acord scris.

– Din ceea ce aţi amintit la început a mai rămas să mai lămuriţi ce trebuie să se înţeleagă prin noutatea privind restricţiile la acordarea liberelor legale pentru cei de alte religii. Aşadar…?

– Codul muncii prevede că salariaţii de alte religii au anual dreptul la şase libere pentru trei sărbători majore specifice religiilor lor, în plus faţă de liberele legale pe care le au angajaţii creştini-ortodocşi. Pentru că acest lucru nu era destul de clar, a apărut o clarificare conform căreia liberele speciale trebuie acordate de angajator în alte zile decât cele nelucrătoare sau cele de concediu de odihnă.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.