Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cifrele care dor… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Cifrele care dor…
Cifrele care dor…

Cifrele care dor…

Din discuţia pe care am avut-o acum câteva zile cu ec. Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, aveam să înţeleg că ceva îl mâhneşte şi, în scurt timp, am şi identificat motivele…

Preocupat, aşa cum e şi firesc, de problemele complexe ale instituţiei în fruntea căreia se află, domnia sa a purces la întocmirea unei situaţii exacte privind categoria şi numărul de asiguraţi din judeţul nostru, folosind cifrele existente în statisticile anilor 2013, 2014 şi 2015. După ce le-a comparat, interpretat şi prelucrat până la detaliu, în stilul propriu economiştilor, s-a gândit şi la câteva soluţii menite a le corecta, pe ele, cifrele, apoi a aşternut totul pe hârtie şi, atunci când a avut ocazia, a prezentat concluziile celor dispuşi să se aplece asupra lor, factori cu putere de decizie din structuri judeţene şi nu numai…

Aflasem despre asta şi l-am contactat pe d-l Duda cu dorinţa de a-l determina să accepte să despicăm împreună firul în patru. Astfel am reuşit să mă strecor mai lesne printr-un noian de cifre care dor, întrucât în spatele lor adesea îşi face loc suferinţa…

 Aproape 120.000 de persoane asigurate prin efectul legii, în 2015, care nu contribuie la fondul de sănătate

Mă aplec, aşadar, asupra „Balanţei de asiguraţi în judeţul Harghita” şi, chiar din primul moment, observ rigurozitatea cu care documentul a fost întocmit, după care mă opresc la prima grupă, cea a asiguraţilor care beneficiază de servicii medicale fără a contribui la fondul asigurărilor sociale de sănătate, deoarece „sunt asiguraţi prin efectul legii”. Vorbim, în acest caz, despre copii, elevi şi studenţi, persoane instituţionalizate, persoane cu handicap, co-asiguraţi, gravide, persoane înscrise în programe naţionale de sănătate, persoane beneficiare ale unor legi speciale şi pensionari cu pensii sub 740 RON atunci, în perioada supusă analizei.

Foarte succint reţin în context faptul că numărul copiilor scade uşor la finele lui 2015, că numărul co-asiguraţilor creşte nesemnificativ, iar cel al pensionarilor cu pensii sub plafonul amintit, după o creştere de luat în seamă în 2014, înregistrează la finele anului trecut o scădere faţă de anul anterior, menţinându-se totuşi peste nivelul lui 2013.

Cu ajutorul preşedintelui Casei, trag linia şi concluzionez: în 2013 există în Harghita 116.101 persoane asigurate prin efectul legii, care nu contribuie la fondul de sănătate; în 2014 – sunt 123.342 şi în 2015 – vorbim, iată, despre 119.716.

Cea de-a doua grupă, supusă analizei, include salariaţii, pensionarii cu pensii peste 740 RON, liber profesioniştii, persoanele ce obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cele cu venituri din chirii şi cu venituri ocazionale, agricultori – care îşi achită contribuţiile la fondul asigurărilor de sănătate, plus persoanele aflate în concediu de creştere a copilului, şomerii, asistaţii social, o parte din personalul monahal – pentru care aceste contribuţii le acoperă statul.

Ca o curiozitate remarc aici că în 2013, în judeţ existau 83.609 salariaţi, în 2014 – 77.845 şi în 2015, la finele anului – 77.484, cifre care evidenţiază o scădere şi puteţi verifica, dacă doriţi să aveţi motive de întristare în plus.

Imediat, sub ei, figurează pensionarii cu pensii peste 740 RON, care contribuie la fondul asigurărilor de sănătate: în primul an sunt 30.728, în al doilea – 34.269 şi în al treilea – 36.700!

 Anul trecut, fondul de sănătate judeţean avea un deficit de aproape 73 milioane de lei

Fără alte comentarii, trec mai departe spre a vă spune că, la finele anului 2015, contribuiau efectiv la fondul de sănătate 137.977 de harghiteni (133.690 din grupa a doua, plus 4.287 persoane fără venit, care achită contribuţia); că în judeţ aveam atunci 257.693 de persoane asigurate (119.716 prin efectul legii, 133.690 plătitori la fond şi 4.287 persoane fără venit, care achită contribuţia), plus încă, 53.174 de neasiguraţi – dintr-un total de 310.867 locuitori.

Uitându-mă rapid asupra cifrelor ce indicau creşterile şi descreşterile, fără a avea la îndemână şi alţi indicatori, eu am apreciat că e de bine, numai că m-am înşelat. De ce? Pentru că, afirmă ec. Duda Tihamér, în 2013, în bugetul judeţean al fondului de sănătate a fost un deficit de 36,4%, respectiv de 76,8 milioane lei în cifră absolută; în 2014 intră în discuţie 21,7 procente (47,8 milioane lei), iar în 2015 – 30,4% deficit, adică 72,9 milioane. Cu alte cuvinte, sublinia interlocutorul meu, „se impun o serie de măsuri menite să echilibreze acest buget”, pe care specialiştii CAS Harghita, în bună măsură, le-au şi identificat.

Tot la cifre care afectează mult Sănătatea şi pe toţi cei aflaţi în relaţie cu ea, mai reţin aici valoarea neîncasată a contribuţiei la fondul judeţean de sănătate, cifre ce mi-au fost oferite tot de d-l Duda. Şi iată-le pe fiecare din cei trei ani: 2013 – 17,5 milioane lei; 2014 – 39,9 milioane şi 2015 – 39,2 milioane, situaţie care, în opinia sa, presupune o creştere a gradului de încasare.

Mă întorc însă la măsuri, respectiv la soluţii de ieşire din impas, şi o consemnez pe cea mai importantă dintre ele, supusă atenţiei factorilor decizionali din structuri diferite, inclusiv unor parlamentari: „Dezvoltarea economică a judeţului, care ar duce la creşterea numărului contribuabililor şi implicit la creşterea volumului de încasări pentru fondul de sănătate”.

Pentru asta însă, din punctul meu de vedere, ar trebui să se întâmple o minune şi cum eu cred în minuni, mai cred şi în oamenii care, cu sprijin divin, le pot înfăptui…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.