Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Charlie Ottley: „Iarna în România şi în special aici, în Harghita, e ca o carte cu poveşti pentru copii” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » (Inter)Național » Charlie Ottley: „Iarna în România şi în special aici, în Harghita, e ca o carte cu poveşti pentru copii”
Charlie Ottley: „Iarna în România şi în special aici, în Harghita, e ca o carte cu poveşti pentru copii”

Charlie Ottley: „Iarna în România şi în special aici, în Harghita, e ca o carte cu poveşti pentru copii”

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul celebrei serii de documentare „Wild Carpathia”, a revenit în România; filmează pentru ultimul episod, care promovează România iarna, în toată splendoarea ei. Sâmbătă a poposit în Harghita, iar duminică, împreună cu echipa sa, a făcut primele filmări la Harghita-Mădăraş. Urmează Băile Harghita şi Munţii Călimani

A fost încântat de zăpada înaltă de un metru şi jumătate strălucind feeric, mângâiată de razele soarelui, de peisajul care i s-a dezvăluit privirii deasupra ceţii, la o altitudine de 1.801 de metri, lăsând la vedere, în depărtate, crestele semeţe ale Făgăraşilor şi Caraimanului.

„Iubesc frumuseţea de aici; sper să putem filma şi animale sălbatice. Vreau să surprind magia şi frumuseţea iernii carpatine sub toate aspectele ei. Am văzut aici resorturi de schi şi este important să promovăm România pentru sporturile de iarnă, să arătăm oamenilor din alte ţări că merită să vină aici, că au lucruri minunate pe care pot să le facă, să schieze, să facă drumeţii în natură sau o plimbare într-o sanie trasă de cai, să facă tot ce le place. Totodată, vrem să le arătăm şi alte tipuri de activităţi care se intersectează, de pildă, cele culturale cu cele în natură şi, în cele din urmă, să îşi dorească să petreacă o vacanţă fabuloasă în Transilvania sau în Bucovina, iarna”, a declarat Charlie Ottley.

Curioşi, l-am întrebat despre noutăţile pe care le va aduce în prim-plan cel de-al cincilea episod şi ultimul al proiectului „Wild Carpathia”, intitulat, sugestiv, „White Carpathia” (Carpathia Albă – n.a). Ne-a spus că filmările au început în urmă cu aproximativ două luni, înaintea Crăciunului.

„Am început filmările cu tradiţiile din Maramureş, colindele, costumele, bucatele tradiţionale, sătucurile cu case din lemn acoperite cu o pătură de zăpadă şi tot ce s-a putut, pentru că timpul pe care îl avem la dispoziţie este limitat; când zăpada începe să se topească, trebuie să punem punct filmărilor”, a explicat jurnalistul britanic.

După ce a promovat România primăvara, vara, toamna cu ale ei „culori minunate aurii şi roşii ale frunzelor”, a venit rândul iernii, frumoasa iarnă din Carpaţi, cu ninsori bogate şi ger de crapă pietrele, cu peisajele ce par uneori ireale, desprinse din file de poveste.

„Indiciul se află în titlu, aşa cum puteţi vedea, totul e alb. Vrem să facem acest episod de trei ani, dar condiţiile nu au fost propice ca acum. E ultimul (episod – n.a.) din seria Wild Carpathia pe care îl voi face, un film în care fiecare cadru să fie filmat în zăpadă, să arătăm frumuseţea României în perioada de iarnă. Vom vorbi despre conservarea naturii, aşa cum facem întotdeauna şi, totodată, ne dorim să demonstrăm lumii că România este o destinaţie turistică mirifică în lunile de iarnă”, a detaliat Charlie Ottley.

Nu a vrut să dea din casă prea multe, ca să nu strice surpriza. E de preferat ca oamenii să aştepte cu sufletul la gură noua producţie. Şi totuşi:

„Doar pentru a vă face o idee, vă spun că am filmat minunate competiţii de atelaje trase de câini arctici, am făcut un interviu cu Tibi Uşeriu despre asociaţia pe care o conduce împreună cu fratele său, despre proiectele sociale şi de mediu în care sunt implicaţi şi am filmat ora în sălbăticie, când copiii sunt duşi într-o pădure, unde învaţă despre importanţa naturii – cred că este foarte important, fiindcă trebuie să educăm noile generaţii, să conştientizeze cât de importantă este conservarea biodiversităţii sălbatice şi naturii din România. Dacă acestea se pierd, una dintre cele mai mari comori din Europa se va pierde”, a arătat autorul seriei „Wild Carpathia”.

România este Yellowstone-ul Europei

Pentru Charlie Ottley, România este „ţara cu o mie de chipuri, răscruce între Occident şi Orient, alambic de culturi, cum nu mai e alta în Europa”. România este deţinătoarea ultimelor păduri întinse, sălbatice, inaccesibile ori greu accesibile, nelocuite şi neumblate de om, cel din urmă bastion al prădătorilor mari care „au supravieţuit pe continent: urşi, lupi şi râşi”. Două treimi din populaţia carnivorelor mari sălăşluiesc, libere, în Carpaţii româneşti.

„Cred că România deţine ultimele păduri virgine din Europa, este Yellowstone-ul Europei (Yellowstone – primul parc naţional din lume, înfiinţat în 1872, întins pe teritoriul statelor nord americane Wyoming, Montana şi Idaho n.a.). E crucial să le protejăm, la fel ca patrimoniul, moştenirea culturală şi monumentele. Atunci turismul ar putea să devină o sursă de venituri principală în această ţară”, a remarcat jurnalistul englez.

Nu este pentru prima oară când Charlie Ottley trage un semnal de alarmă: România riscă să îşi piardă frumuseţea originală, defrişările masive, necontrolate şi „corupţia” ameninţând patrimoniul natural şi cultural. „România este o ţară atât de bogată din punct de vedere al naturii, care va dispărea, din cauza exploatării şi corupţiei şi pentru că oamenilor nu le pasă”, a spus el, adăugând „trebuie să schimbăm această stare”, referindu-se, fără doar şi poate, la dezechilibrul dintre om şi natură, care se adânceşte pe zi ce trece.

De aceea, în ultimul episod al seriei „Wild Carpathia”, autorul ar dori să propună spectatorilor un exerciţiu de imaginaţie, punând România în contrast cu alte ţări.

„Vrem să arătăm România în contrast, de exemplu, cu înălţimile Scoţiei, acum vădind un peisaj mutilat. Pădurile, care acopereau cândva două treimi din zona montană, au fost tăiate şi priveliştea s-a transformat într-un deşert umed întins pe mii de kilometri pătraţi. Prin comparaţie, vrem să arătăm oamenilor ce se poate întâmpla dacă acţionăm greşit. Aici aveţi păduri masive şi o biodiversitate uimitoare – în Scoţia s-au pierdut – ocrotiţi-le cât timp nu e prea târziu”, a atenţionat Ottley.

 În ultimii 6 ani a petrecut mai mult timp în România decât în propria ţară

Am avut şansa să îl văd pe Charlie Ottley la treabă. Rar am întâlnit un jurnalist mai dedicat şi determinat. Mereu ştie, cu precizie de ceasornicar, ce are de făcut. „Sunt pasionat de munca mea, îmi place ceea ce fac, mă trezesc dimineaţa şi este un privilegiu, o bucurie să contribui la lucruri care fac diferenţa şi să arăt tuturor ce ţară frumoasă aveţi”, spune jurnalistul britanic.

Iar dragostea pentru nobila meserie pe care şi-a ales-o, se transferă şi celorlalţi membri ai echipei.

„Este o bucurie totală să lucrezi cu Charlie, pasiunea lui pentru România este extraordinară, în fiecare zi, oriunde mergem, descoperă lucruri noi cu atâta bucurie şi este înflăcărat în a promova ţara noastră. Sunt, deja, şapte ani de când vine în România, pe care o cunoaşte mai bine ca mulţi români, iar pasiunea lui nu păleşte, creşte continuu”, a afirmat asistent-producătoarea Oana Mihai.

După atâţia ani petrecuţi în România, jurnalistul britanic spune că se simte „un pic român”.

„Vorbesc puţin româneşte, înţeleg mai mult, but I understand what people speak (dar înţeleg ce spun oamenii – n.a.)”, spune, râzând, Charlie Ottley. Apoi trece la limba maternă: „Mă simt puţin român şi poate pentru că în ultimii 6 ani am petrecut mai mult timp în România decât în ţara mea. Din păcate, asta s-ar putea schimba din cauza Brexit-ului, dar sper că nu”, a menţionat el.

Îşi doreşte să cumpere „o casă în România, în munţi” şi să pună pe picioare „un centru pentru oamenii care vor să înveţe despre protejarea naturii şi să organizeze seminarii şi conferinţe în privinţa conservării zonelor rurale, patrimoniului cultural şi istoric şi biodiversităţii.

În România are mulţi prieteni şi fani. Unul dintre ei este Corneliu Ţepeluş, care l-a convins că merită să vină, să filmeze şi în Harghita.

„Îl cunosc pe Charlie de şase ani şi avem proiecte asemănătoare, de promovare a României. Experienţa mea de 28 de ani în turism – ghid, agent de turism şi instructor de schi – îi este de ajutor şi nu de puţine ori m-a întrebat unde poate filma locuri şi oameni deosebiţi, ştiind cât de bine cunosc România. Fiind din Harghita şi iubind acest judeţ, l-am adus din nou la noi, să promovăm această zonă frumoasă. Lumea nu prea ştie de Harghita, dar va afla despre frumuseţile acestei zone în cel de-al cincilea episod al Wild Carpathia”, a spus Corneliu Ţepeluş.

Filmările la ultimul episod al „Wild Carpathia” – seria care surprinde şi promovează splendorile României, incluzând şi un interviu cu Prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit – realizat în ţara noastră, se vor încheia la primăvară, după ce se va topi şi ultimul petec de zăpadă. Realizarea unui astfel de documentar-fenomen este costisitoare, bugetul necesar fiind estimat la aproximativ 150.000 de euro, din care Charlie Ottley a reuşit, până acum, să strângă doar o treime.

„Noi filmăm voluntar, nici unul dintre noi nu a fost plătit. Dacă nu ne apucam de filmat înainte de Crăciun, am fi pierdut aspecte importante, obiceiuri, tradiţii şi zăpada. Avem nevoie de sprijin financiar ca să terminăm activitatea de teren, ca să ne apucăm de editare şi post-producţie. Documentarul îl vom da către toate canalele TV din România gratuit, nu vrem să facem bani din asta, vrem doar să transmitem un mesaj. Apoi îl vom duce către canalele internaţionale Discovery şi Travel Channel”, a spus regizorul seriei.

Charlie Ottley a călcat prima oară pe pământ românesc în urmă cu aproximativ opt ani şi s-a îndrăgostit iremediabil de ţara noastră. „Am vizitat România prima dată în 2011 şi am descoperit o Grădină a Edenului. Satele nedefinite, pădurile şi ecosistemele păstrate, un loc unde omul a trăit în armonie cu natura de la începutul timpului”, povesteşte jurnalistul britanic. De atunci, nu a fost an în care să nu revină, dornic să cunoască fiecare regiune istorică a ţării, de la est la vest şi de la nord la sud. Mărturiseşte că a realizat seria „Flavours of Romania”, pentru a-i face „pe români să realizeze câte locuri frumoase au în ţara lor”. De-a lungul celor nouă episoade ale seriei, Charlie Ottley evidenţiază cultura, gastronomia şi frumuseţea atemporală a ţării noastre, cum şi de ce ar trebui să fie protejată şi celebrată.

Seria de documentare „Wild Carpathia”, semnată de acelaşi regizor, a fost difuzată în 110 ţări şi tradusă în 11 limbi. Cel de-al patrulea episod a fost prezentat de Charlie Ottley în vara anului 2017, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, reprezentanţilor unui număr de 193 de ţări şi 400 de VIP-uri invitate la eveniment. În ce alt mod s-ar fi putut bucura de o promovare mai eficientă ţara noastră?

„Sunt multe idei preconcepute despre România, idei bazate pe ignoranţă, pe care eu doresc să le schimb. Sunt oameni care cred că Transilvania este o ţară, ei nu au auzit de România şi nu realizează ce destinaţie fantastică este această ţară, cât de multe are de oferit, diversitatea ei culturală şi istorică uriaşă”, a conchis autorul proiectului care a făcut cunoscută România în lume ca nimeni altul.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.