Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cererea de purcei din rasa Mangaliţa, mai mare decât oferta | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cererea de purcei din rasa Mangaliţa, mai mare decât oferta
Cererea de purcei din rasa Mangaliţa, mai mare decât oferta

Cererea de purcei din rasa Mangaliţa, mai mare decât oferta

Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone începe să se contureze. În judeţ s-au depus până în prezent 40 de cereri: 13 ca furnizori cu o ofertă de 216 purcei şi 27 de beneficiari, cu o cerere de 242 de purcei

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Eugen, a explicat că, potrivit acestui program, furnizorii – persoane fizice sau juridice care cresc scroafe sau scrofiţe din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa – vor livra cu titlu gratuit crescătorilor de porci din rase autohtone din sectorul producţiei primare un număr par de purcei, minimum 2 şi maximum 10, înţărcaţi şi cu o greutate minimă de 10 kilograme/cap. Pentru fiecare purcel livrat, furnizorii vor primi de la stat suma de 250 de lei.

Crescătorii, care au primit gratuit purceii pentru creştere şi îngrăşare, trebuie să respecte raţia furajeră specificată (cereale, furaje ecologice) şi să îi crească până la 130 de kilograme/cap. Odată ajunşi la această greutate, porcii pot fi livraţi procesatorului cu care au încheiat contract în acest sens. Fermierii sunt obligaţi să predea cel puţin jumătate din porci; restul poate fi păstrat în exploataţie, dar nu pentru reproducere – întrucât purceii-masculi vin castraţi – şi nici nu poate fi vândut.

„Procesatorul îi va oferi crescătorului minimum 1.430 de lei pe porcul livrat (130 kg/cap x 11 lei/kilogram în viu)”, a precizat ing. Török Eugen.

Kolumbán Dávid, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa Harghita, ne spune că în asociaţie sunt înscrişi 15 crescători de astfel de animale; în judeţ îşi mai desfăşoară activitatea alţi 10 crescători de Mangaliţa cunoscuţi, dar „numărul proprietarilor de ferme mici de porci din rasa autohtonă este cu siguranţă mai mare”.

„Spun asta pentru că, după apariţia programului, săptămânal am fost sunat de 10 persoane care doresc să aplice”, susţine acesta.

Kolumbán Dávid creşte 40 de exemplare de Mangaliţa, are patru scroafe gestante şi aşteaptă noua serie de purcei în cursul lunii martie. S-a înscris în programul guvernamental ca furnizor al unui număr de 14 purcei.

„Este interesant programul şi suntem nerăbdători să vedem cum va funcţiona. Acum, procesatorii plătesc 8 lei pentru kilogramul de carne în viu, iar în program aşteptăm 11 lei/kg, cu 3 lei mai mult, care contează; cu 8 lei/kg nu avem nici un câştig. Pe toţi cei care m-au sunat, i-am îndemnat să aplice, ca să fim cât mai mulţi pe listă, să folosim sprijinul (acordat de Guvern prin acest program – n.a.) şi sper că va fi bine”, a afirmat fermierul.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa Harghita susţine că programul guvernamental nu este desăvârşit, însă poate fi perfecţionat.

„Mai aşteptăm puţin, să vedem cum porneşte, şi apoi vrem să depunem nişte propuneri de modificări, care să ducă la îmbunătăţirea lui. Idei avem şi vom apela la deputaţii noştri, să ne înlesnească primirea la d-l ministru (al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea – n.a.), să îi predăm propunerile noastre, fiindcă noi lucrăm în domeniu şi noi ştim concret care sunt problemele, ce neajunsuri sunt. Totodată, vrem să ne consultăm şi cu Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Porci Mangaliţa, cu care suntem în relaţii bune”, a adăugat Kolumbán Dávid.

Fermierul Liviu Rugină, crescător de porci din rasa Mangaliţa, înscris în program ca furnizor al 16 purcei, denunţă neajunsurile Hotărârii nr. 9/2018.

„Programul nu este rău, după părerea mea este un program bun, dar sunt câteva lucruri: costurile suplimentare – porcul trebuie înscris la medicul veterinar, trebuie plătite crotaliile, mai sunt costuri cu înscrierea purcelului în Registrul Genealogic (al Rasei – n.a.). Aşa că mulţi dintre crescătorii noştri vor refuza să îi înscrie în Registru; mai bine vând unde pot. Dacă piaţa nu este cea care stabileşte preţul, atunci cine? Statul nu poate să plătească mai puţin decât plăteşte piaţa, pentru că eu sunt aproape convins că în cazul în care pe piaţa liberă este un preţ mediu de 400-450 de lei şi statul ar fi dat (măcar – n.a.) 350 de lei, cu siguranţă că orice producător ar fi dat la stat. O a doua incertitudine este faptul că noi predăm purceii, dar nu ştim când primim banii, în termen de 15, 30 sau 60 de zile? Acum, în lege nu se prevede nici un termen”, a explicat Liviu Rugină.

Datele statistice ale Direcţiei pentru Agricultură Harghita arată că până în prezent au fost depuse 40 de cereri: 13 ca furnizori, cu un număr de 216 purcei şi 27 ca beneficiari, cu o cerere de 242 de purcei.

Durata de aplicare a schemei de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a acesteia pentru anul 2018 este de 4,6 milioane de lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.