Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cercetaşii României ne-au invitat, din nou, să redescoperim împreună bucuria lucrurilor mărunte | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Cercetaşii României ne-au invitat, din nou, să redescoperim împreună bucuria lucrurilor mărunte
Cercetaşii României ne-au invitat, din nou, să redescoperim împreună bucuria lucrurilor mărunte

Cercetaşii României ne-au invitat, din nou, să redescoperim împreună bucuria lucrurilor mărunte

La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Luminii, un eveniment organizat sincron, de Cercetaşii României, în mai multe oraşe din ţară şi prin intermediul căruia suntem invitaţi să redescoperim bucuria lucrurilor mărunte. Acea bucurie de care mulţi dintre noi am uitat ca urmare a unei vieţi trăite în viteză şi cu multă tehnologie în jurul nostru. O bucurie descoperită fără a investi prea mult, o bucurie trăită afară, sub cerul liber, alături doar de prieteni, fără curent, fără tehnologie, doar cu voie bună, jocuri şi cântece.

În Miercurea-Ciuc, acesta a fost organizat de Centrul local „Orion”, la festival participând aproximativ 90 de copii şi tineri. Noutatea ediţiei din acest an a fost prezenţa în Parcul central a Ucenicului Astronom şi a expoziţiei „Sistemul Solar”.

Sorin Micloş, cel care a pus bazele Asociaţiei „Ucenicul Astronom”, spunea că expoziţia care a putut fi vizitată şi în parc este una dintre cele mai noi, la care datele specifice şi tehnice sunt de ultimă oră, iar calitatea grafică este de o calitate extraordinară.

„Pe lângă acest lucru – arăta Sorin – în cadrul acestei expoziţii, mitologia şi tehnologia îşi dau mâna. Adică, pe fiecare planşetă unde este prezentată fiecare planetă, se găseşte mitologia şi legendei ei… De exemplu, planeta Neptun, planeta Jupiter au un cod QR, iar cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil, fiecare poate să afle de unde vine denumirea şi care este legenda planetei”.

După lăsarea serii, cei care s-au aflat în parc au putut vedea, cu ajutorul unui telescop, planeta Jupiter, câteva stele Alfa din constelaţii, dar şi câteva stele duble.

Sergiu Bucur, lider al Centrului local „Orion”, spunea că tema festivalului din acest an este comunitatea, iar ceea ce o uneşte este Orionul – cu trimitere atât spre stele, cât şi spre numele centrului din Miercurea-Ciuc.

Una dintre aranjamentele din parc a reprezentat un mic orăşel care – explica Sergiu – „a pornit ca o mică grupare care să ne aducă aminte de casă şi s-a dezvoltat, în timp, la o mică metropolă, anul acesta, în mijlocul căreia se va naşte un castel.

Încercăm să împletim fantasticul cu realul şi să reamintim tuturor celor care participă cât de important e să visezi, din când în când”.

O altă noutate din acest an a fost amenajarea, la intrarea în parc, a două hărţi cu România prin intermediul cărora se scotea în evidenţă, comparativ, situaţia pădurilor din ţară în secolele XIX (46% din teritoriu era acoperit cu păduri) şi XXI (21% din suprafaţa ţării mai are păduri).

„E o campanie de conştientizare pe care dorim să o facem de mult timp, e doar începutul pe care îl lansăm astăzi. E o uşoară ironie pentru că vorbim de defrişări şi aprindem lumânări în nişte gulguţe făcute din hârtie, reciclată ce-i drept. E un subiect care pe noi ne interesează şi sperăm să începem să vorbim despre el şi încet, încet poate să facem şi ceva în sensul acesta”.

La rândul lui, Sorin Bota, lider în Centrul local „Orion”, arăta că s-a dorit realizarea unei paralele între comunitate şi univers, pentru că totul se aseamănă, pentru că un oraş se aseamănă cu universul, iar de aici s-a născut şi tema astronomică pentru festival.

„Am făcut în jur de 6.000 de gulguţe (n.a. – suporturi confecţionate din hârtie în care sunt puse lumânări) albe şi 1.500 de gulguţe colorate – spunea Sorin. Ca temă centrală, am ales o serie de constelaţii – sunt 15 la număr – iar printre arterele principale care vin spre mijlocul parcului am realizat un oraş care reprezintă, exact ca şi universul, toată conexiunea dintre stele, exact cum locuim şi noi pe Pământ.

Avem o alee unde este o expoziţie cu Sistemul Solar, cu ajutorul Astro Clubului din Ciuc Ucenicul Astronom.

Avem o zonă unde se va face tunelul luminii, unde lumea se va plimba şi va vedea altceva”.

Iar mesajul, ca în fiecare an, a fost bucuria lucrurilor mărunte – nu folosim tehnologie, nu folosim curent, ne bucurăm de ce avem.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.