Cercetări arheologice la Sântimbru | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 17 octombrie 2021
Home » Cultură » Cercetări arheologice la Sântimbru
Cercetări arheologice la Sântimbru

Cercetări arheologice la Sântimbru

  • Au fost descoperite obiecte de piatră, material ceramic din Epoca Bronzului, au fost puse în evidenţă urme de utilizare a terenului de-acum mai bine de 3.000 de ani

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni precizează că în acest an, în perioada aprilie-mai, echipa de arheologi din cadrul instituţiei din Sf. Gheorghe, formată din Dan Buzea (responsabil proiect), Alexandru Popa şi József Puskás (membri în echipa de cercetare), a realizat cercetări arheologice în situl Dealul Mic/KisHegy din localitatea Sântimbru.

În urma acestor cercetări arheologice preventive de la Sântimbru – Dealul Mic, au fost descoperite şi cercetate 38 de complexe arheologice formate în special din „gropi” (de diferite forme şi dimensiuni), atribuite cronologic perioadei mijlocii a Epocii Bronzului (Cultura Wietenberg) şi perioadei finale a Epocii Bronzului (Cultura Noua).

Au fost descoperite cantităţi importante de material ceramic specific perioadei Epocii Bronzului, obiecte din piatră (râşniţe, pisătoare, gresii etc.), obiecte din lut ars (jetoane, fusaiole, capete de băţ etc.), obiecte din os (vârf de săgeată), obiecte din bronz (un ac cu capul rulat) şi o cantitate semnificativă de resturi de oase animaliere. Acestea din urmă sunt surse importante cu privire la speciile de animale crescute, eventual vânate de comunităţile din Epoca Bronzului.

Potrivit Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), prin cercetarea arheologică preventivă efectuată la Sântimbru – Dealul Mic, au fost puse în evidenţă urme de utilizare a terenului caracteristice perioadei mijlocii a Epocii Bronzului (circa 1800-1500 a.Hr.) şi finalul Epocii Bronzului târziu (circa 1500-1200 a.Hr.).

Instituţia mai precizează că materialul arheologic descoperit în „gropile” cercetate la Sântimbru – Dealul Mic/KisHegy îşi găseşte analogii în siturile preistorice din Depresiunea Ciucului (ex.: Situl Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, pentru locuirea din perioada mijlocie a Epocii Bronzului (Cultura Wietenberg) şi în Depresiunea Sfântu Gheorghe, în cadrul siturilor de la Zoltan-Nisipărie (sat Zoltan, com. Ghidfalău, jud. Covasna) şi Olteni – Carierea de nisip (sat Olteni, com. Bodoc, jud. Covasna), pentru locuirea din perioada finală a Epocii Bronzului (Cultura Noua).

Materialul arheologic descoperit aici este în curs de prelucrare şi analiză ştiinţifică şi a intrat în administrarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

***

Cercetarea arheologică preventivă s-a realizat în cadrul proiectului „Modernizarea activităţii I.I. Csiszér Zsombor prin construire şi dotare adăpost pentru vaci de lapte şi anexe, spaţii pentru procesare şi comercializare, achiziţii utilaje agricole” pe o suprafaţă de 2.780 mp, în zona sitului arheologic Sântimbru – Dealul Mic (KisHegy) şi a fost finanţată de beneficiarul acestui proiect, domnul Csiszér Zsombor.

De-a lungul timpului, pe teritoriul localităţii Sântimbru au fost descoperite vestigii arheologice atribuite preistoriei (Epoca Bronzului şi Hallstatt), perioadei La Tène dacic (sec. III-I a.Hr.), precum şi perioadei romane şi post-romane, sec. II-III d.Hr.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.